Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άρχισαν τα «όργανα» για τα ελλείμματα στον Δήμο Κιλελέρ

ΓΙΑ ΤΙΣ «ΔΙΠΛΟΠΛΗΡΩΜΕΣ» ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΕ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ * ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2020 22:00
Τον Νοέμβριο του 2014 ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Αχιλλέα Βαρδακούλη προσέφυγε στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά Τον Νοέμβριο του 2014 ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Αχιλλέα Βαρδακούλη προσέφυγε στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά

Στα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και αφού νωρίτερα διεξαχθεί λογιστική πραγματογνωμοσύνη, θα συνεχισθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη πρώην ταμία και πρώην αντιδημάρχου του Δήμου Κιλελέρ, με αφορμή ελλείμματα σε δύο Νομικά Πρόσωπα και στη Μουσική Σχολή του Δήμου που διαπιστώθηκαν επί θητείας του προηγούμενου δημάρχου, Ρίζου Κομήτσα.

Η σημερινή δημοτική αρχή του Αθαν. Νασιακόπουλου, αναλαμβάνοντας καθήκοντα, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας μήνυση με αφορμή πόρισμα Ορκωτού Λογιστή, που κατέληγε σε ελλείμματα ύψους 99.000 ευρώ σε δύο Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ) και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κιλελέρ (ΚΔΕΚ) αλλά και έλλειμμα άλλων 78.000 ευρώ στη Μουσική Σχολή του Δήμου.

Ο ταμίας των δύο Νομικών Προσώπων κατά τη διάρκεια του τότε ελέγχου «κάλυψε» το ποσό των 70.000 σε ΟΠΑΠ και ΚΔΕΚ με αποτέλεσμα το έλλειμμα να μειώνεται περίπου στις 20.000 ευρώ ενώ - όπως υπογράμμισε χθες η υπεράσπισή του - δεν αποδέχεται τις κατηγορίες για ένα ακόμη έλλειμμα, ύψους 78.000 ευρώ που αφορά στις αμοιβές καθηγητών της Μουσικής Σχολής και οι οποίοι, σύμφωνα με το πόρισμα του ορκωτού λογιστή, φαίνεται να έχουν πληρωθεί... δύο φορές, τόσο από την ΚΔΕΚ όσο και από τη Σχολή.

Ο ταμίας των δύο Νομικών Προσώπων και πρώην πλέον υπάλληλος του Δήμου, κατηγορείται για πλαστογραφία, απιστία και υπεξαίρεση ενώ για πλαστογραφία –μόνο για την υπόθεση των ενταλμάτων της Σχολής- παραπέμπεται μαζί του ένας πρώην αντιδήμαρχος Κιλελέρ.

Δύο από τους τέσσερις συνολικά κατηγορούμενους, μετά τη μήνυση Νασιακόπουλου, καθώς μία ιδιώτης λογίστρια (σ.σ. απασχολήθηκε στον Δήμο με σύμβαση) και ένας ακόμη αντιδήμαρχος της δημοτικής αρχής Κομήτσα, παραπέμπονται τελικά για πλημμελήματα.

«ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ»

Τον Νοέμβριο του 2014, μετά δηλαδή τις δημοτικές εκλογές, ο νεοεκλεγείς τότε δήμαρχος Κιλελέρ, Αθ. Νασιακόπουλος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Αχιλλέα Βαρδακούλη, προσέφευγε στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά βασιζόμενος σε πόρισμα Ορκωτού Λογιστή που έκανε έλεγχο και διαπίστωνε έλλειμμα στα δύο Νομικά Πρόσωπα και στη Μουσική Σχολή. Έλεγχος που έγινε προκειμένου να εξετασθούν τα οικονομικά στοιχεία των δημοτικών φορέων προτού αναλάβει η νέα δημοτική αρχή.

Στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος ο έλεγχος των Ορκωτών Λογιστών διαπίστωνε έλλειμμα ύψους 77.046,94 ευρώ και στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κιλελέρ διαπίστωνε έλλειμμα ύψους 22.427,69 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ωστόσο, ο πρώην ταμίας των δύο αυτών Νομικών Προσώπων του Δήμου, κατέθεσε περίπου 63.000 ευρώ και 10.000 ευρώ αντίστοιχα στα ταμεία των δύο Νομικών Προσώπων με αποτέλεσμα το πραγματικό έλλειμμα να ανέρχεται στον ΟΠΑΠ σε 13.225,72 ευρώ και στην ΚΔΕΚ σε 12.427,69 ευρώ.

Ο ίδιος έλεγχος ωστόσο διαπίστωνε ένα ακόμη έλλειμμα ύψους άλλων 77.873,99 ευρώ στη Μουσική Σχολή, που υπάγεται στην ΚΔΕΚ. Έλεγχος που κατέληγε πως οι καθηγητές που δίδασκαν στη Σχολή φαίνεται να έχουν διπλοπληρωθεί και από τη Σχολή και από την ΚΔΕΚ, όταν η σχολή εισπράττει χρήματα από τα δίδακτρα των γονέων.

Χωρίς να λείψει η ένταση, η δίκη ξεκίνησε χθες με τις καταθέσεις του αντιδημάρχου Αχ. Χατζούλη και του Ορκωτού Λογιστή Νίκ. Κατσίδη, οι οποίοι εξήγησαν, ο μεν πρώτος –όπως και η συνήγορος του Δήμου- τους λόγους για τους οποίους έγινε ο έλεγχος, ο δε δεύτερος για τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε.

Ο πρώην ταμίας και βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης αρνείται την κατηγορία περί ελλείμματος στη Σχολή, ενώ οι πρώην αιρετοί επί δημαρχίας Κομήτσα φαίνεται να διαχωρίζουν τη θέση τους από τον πρώην ταμία και για τα όσα κατηγορείται.

Ο κατάλογος των μαρτύρων της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα διευρυμένος όπως φάνηκε και από το πλήθος των παρισταμένων χθες στη δίκη, μεταξύ των οποίων νυν και πρώην στελεχών των δύο δημοτικών αρχών, του πρώην δημάρχου Ρίζ. Κομήτσα, δημοτικών συμβούλων και κατοίκων της Νίκαιας.

Τελικά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας έκανε αποδεκτό το αίτημα του συνηγόρου του πρώην ταμία και διέταξε νέα λογιστική πραγματογνωμοσύνη, η οποία εκτιμάται πως θα βρίσκεται στη διάθεση του Δικαστηρίου έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2020, οπότε και θα συνεχισθεί η υπόθεση.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Σχετικά Άρθρα