«Θέλουμε τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον κάμπο»

Κ. Καραμανλής: Δεν έχει όμως νόημα να προχωρήσουμε αγνοώντας το ΣτΕ ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα ξεκινάμε από μηδενική βάση… Κ. Αγοραστός: Κάποιοι μιλούν για έργα, εμείς μιλάμε με έργα *Κ. Σπηλιόπουλος (ΟΣΕ): Σε συνεργασία με την Περιφέρεια τα ηχοπετάσματα στις γραμμές της Λάρισας *Λεων. Μπακούρας: Η δυναμική πορεία της Εταιρείας Διανομής Αερίου

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2020 21:20

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα, για «να σταματήσει να διψά η Θεσσαλία και να πλημμυρίζει η Αιτωλοακαρνανία» επανέλαβε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ανάπτυξης ο

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.
Ο κ. Καραμανλής μίλησε με θερμά λόγια για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, αφού «τα νούμερα μαρτυρούν ότι ο περιφερειάρχης είναι από τους πλέον δραστήριους στη χώρα». Στις φιλοφρονήσεις του Υπουργού Υποδομών απάντησε με τον ίδιο τρόπο και ο Κ. Αγοραστός, τονίζοντας πως «ο κ. Καραμανλής είναι ο μόνος υπουργός που μίλησε ευθέως, ενώ οι προκάτοχοί του περιορίζονταν σε ευχολόγια». Αμφότεροι πάντως, άσκησαν σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «φλυαρούσε, αλλά δεν δημιουργούσε», ενώ στην περίπτωση του Αχελώου «με την πολιτική της εγκλημάτισε στις επόμενες γενιές».
Το δεύτερο μεγάλο θέμα που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Συνεδρίας που είχε θέμα «Υποδομές-Ενεργειακές εξελίξεις-Περιβάλλον-Αχελώος» ήταν τα σχέδια του ΟΣΕ για τη Θεσσαλία, όπως παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Κώστα Σπηλιόπουλο, ο οποίος εξήγγειλε την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος των γραμμών, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Όσον αφορά στην υπογείωση των γραμμών, ο Υπουργός κ. Καραμανλής εμφανίστηκε αρνητικός, χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη «κοστοβόρα και μη εφαρμόσιμη».
Ο ΑΧΕΛΩΟΣ
«Η Θεσσαλία αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο και επείγον υδατικό και οικολογικό πρόβλημα, εξαιτίας της υπεραντλήσεως μη ανανεούμενων υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων. Δεν μπορούμε να ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον και να το αγνοούμε αυτό, ούτε να συζητάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και να μην λύνουμε ένα τέτοιο πρόβλημα». Με τα λόγια αυτά ο κ. Καραμανλής έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για το μεγάλο έργο μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, ενώ διευκρίνισε πως «οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργούν συγκεκριμένο πλαίσιο και συγκεκριμένα περιθώρια για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει. Δεν έχει κανένα νόημα να προχωρήσουμε, αγνοώντας το ΣτΕ ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών «σήμερα ξεκινάμε από μηδενική βάση, γιατί το σχέδιο διαχείρισης των υδάτων της λεκάνης απορροής Αχελώου, που εγκρίθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος του 2017, προβλέπει μηδενική μεταφορά υδάτων προς τη Θεσσαλία. Συνεπώς πρέπει να εξετασθεί και να διερευνηθεί η δυνατότητα τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδιασμού του φράγματος Συκιάς, της επισκευής, της επένδυσής του και των επεμβάσεων στην είσοδο – έξοδο της σήραγγας. Για τις εργασίες αυτές έχει δοθεί Περιβαλλοντική Απαλλαγή. Είμαστε σε διαδικασία ελέγχου των Τευχών Δημοπράτησης, ώστε γύρω στο τέλος Μαρτίου να δημοπρατηθεί το έργο».
ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ
Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ακόμη πως «η κρίση της τελευταίας δεκαετίας μάς έδειξε ότι η «αχίλλειος πτέρνα» της Ελλάδας σήμερα είναι η απουσία ξεκάθαρης κατεύθυνσης για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Είναι ώρα να καταστρώσουμε το σχέδιο που θα αναδεικνύει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας. Να καταστήσουμε την Ελλάδα κόμβο της ευρύτερης περιοχής μας. Ο σχεδιασμός των περισσότερων μεγάλων έργων που κατασκευάζονται στη χώρα μας μέχρι σήμερα έγινε το 2004-2009, με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και Υπουργό Δημοσίων Έργων έναν σπουδαίο συντοπίτη σας, τον Γιώργο Σουφλιά. Από τότε, από τον σχεδιασμό αυτών των έργων που άλλαξαν την εικόνα της χώρας, έχει να γίνει ανάλογη δουλειά. Υπάρχει, ξέρετε, η σχολή πολιτικής που βασίζεται στον ανέξοδο λαϊκισμό, στο ελκυστικό περιτύλιγμα χωρίς περιεχόμενο, στην επικοινωνιακή προβολή χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τον πολίτη. Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση, εφάρμοσε κατά κόρον τέτοιες πρακτικές».
ΗΧΟΠΕΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΟΣΕ
Στα σχέδια του ΟΣΕ για τη Θεσσαλία και τη Λάρισα αναφέρθηκε στη δική του ομιλία στο Φόρουμ, ο Πρόεδρος και Δ\νων Σύμβουλος του Οργανισμού Κώστας Σπηλιόπουλος. «Αυτά περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων σε μήκος (9,5 χλμ.) της πόλης της Λάρισας, η μελέτη είναι έτοιμη, η Περιφέρεια εξασφάλισε τη χρηματοδότηση με 6 εκατ. ευρώ για την παροχή καλύτερης προστασίας των περιοχών από τις οποίες διέρχεται η γραμμή. Ακόμη οι γραμμές Παλαιοφάρσαλα-Καλαμπάκα και Λάρισα-Βόλος που διαχειρίζεται η θυγατρική μας ΕΡΓΟΣΕ σύντομα αναβαθμίζονται. Ακόμη βελτιώνουμε τις 3 ισόπεδες διαβάσεις σε Βόλου-Καραγάτση και Αγιάς και αναβαθμίζουμε τον κεντρικό Σταθμό της πόλης, ο οποίος σήμερα δεν είναι σε καλή κατάσταση». Ο Κ. Σπηλιόπουλος τέλος υπεραμύνθηκε των σύγχρονων υπηρεσιών μετακίνησης που προσφέρει ο ΟΣΕ, με το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και ενδιάμεσο σταθμό τη Λάρισα να διαρκεί λίγο χρόνο, με τη χρήση νέων αμαξοστοιχιών, ενώ σχετικά με την υπογειοποίηση των γραμμών αναφέρθηκε στο ατυχές παράδειγμα της Πάτρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση το εξήγγειλε, δίχως να έχει εξασφαλισμένη πίστωση και σήμερα το έργο να είναι στον αέρα.
«ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑ, ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΕΡΓΑ»
Ο κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του αρχικά ευχαρίστησε τον κ. Κ. Καραμανλή για την αποτελεσματική συνεργασία που έχουν και για το γεγονός ότι «νοιάζεται και αφουγκράζεται τις ανάγκες της περιφέρειας. Χαρακτηριστική περίπτωση, ο δρόμος Λάρισα-Φάρσαλα, τον οποίο θα δημοπρατήσουμε. Στην περίπτωση του Αχελώου είναι ο μόνος υπουργός που μίλησε ευθέως. Οι προκάτοχοι του… ευχολόγια».
Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στα κατορθώματα της περιφερειακής αρχής, «η οποία κατάφερε να ολοκληρώσει 77 βαλτωμένα έργα από το ΕΣΠΑ πριν 9 χρόνια, όταν δεν μας πίστευε κανείς. Ολοκληρώσαμε 4.000 έργα υποδομών, με προϋπολογισμό 9 δισ.. Λάρισα- Τρίκαλα, Λάρισα-Καρδίτσα, Λάρισα-Βόλος, περιφερειακοί δρόμοι στη Λάρισα. Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα όπου θα προχωρήσει η ηλεκτροκίνηση. Εκεί που κάποιοι μιλούν για έργα, εμείς μιλάμε με έργα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως αναμενόταν, ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφορούσε στον Αχελώο, χαρακτηρίζοντας το έργο «πράσινο και έξυπνο, αφού παράγει ενέργεια, περισσότερη απ’ ό,τι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο». Επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση «καθώς διανύσαμε 5 χρόνια απραξίας και υπνωτισμού, με μικρά έργα «στάχτη στα μάτια». Αν δεν γίνει ο Αχελώος, οι πολέμιοί του θα εγκληματήσουν κατά των παιδιών τους. Στη Μεσοχώρα συμφωνούν όλοι, στη Συκιά όχι. Ποια η διαφορά, δεν καταλαβαίνω; Το έργο πρέπει να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια, την εποπτεία να την έχει το Υπουργείο και οι Αιτωλοακαρνάνες ας πάρουν τα κλειδιά. Τους εμπιστευόμαστε».
Ο ΛΕΩΝ. ΜΠΑΚΟΥΡΑΣ
Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Λεωνίδας Μπακούρας αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης των Εταιρειών Παροχής Αερίου Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, στις κύριες υποχρεώσεις και δραστηριότητες της ΕΔΑ Θεσσαλίας, στους άξονες στρατηγικής της για την επόμενη δεκαετία. Μέχρι σήμερα συνολικά 14 Καλλικρατικοί δήμοι έχουν ενταχθεί στο δίκτυο διανομής της Εταιρείας, ενώ το 2020 προβλέπεται η σύνδεση του Συκουρίου, του Αμπελώνα, της Πύλης και του Μουζακίου». Όσον αφορά στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΕΔΑ, ο κ. Μπακούρας ανέφερε πως «στην 20ετία 2000-2019 καταναλώθηκαν στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας περίπου 5 δις Nm3 φυσικού αερίου, υποκαθιστώντας το πετρέλαιο και το μαζούτ, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της αιθαλομίχλης, τη μη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με σημαντικές ποσότητες ρύπων και συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για τον Αχελώο, αρχής γενομένης από τον ορισμό ενός Συντονιστή, ενώ για την υπογειοποίηση των γραμμών, εφόσον αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει, ζήτησε να εξετασθεί η δυνατότητα βύθισης των γραμμών. Ο κ. Καραμανλής για το θέμα της βύθισης των γραμμών, ανέφερε πως «αναμένουμε τις σχετικές προτάσεις από τον Δήμο και την Περιφέρεια», ενώ ο κ. Σπηλιόπουλος δήλωσε πως «πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και οι πρακτικές αδυναμίες που προκύπτουν, καθώς τα τρένα δυσκολεύονται σε υπέργειες ή βυθιζόμενες γραμμές».
* Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ν. Παπαγεωργίου ζήτησε την τροποποίηση του Νόμου 4412 για να σταματήσει το φαινόμενο των ιδιαίτερα χαμηλών προσφορών σε διαγωνισμούς και να περιφραχθεί η σιδηροδρομική γραμμή σε όλο το μήκος γειτνίασης με κατοικημένες περιοχές. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε πράγματι «προβληματικό τον 4412», αλλά δήλωσε πως «δεν θα τον τροποποιήσουμε, δεν πρέπει να αλλάζουμε συνεχώς τους Νόμους, αλλά θα προβλέψουμε ιδιωτική επίβλεψη των έργων, θα αυξήσουμε τις εγγυητικές, θα φτιάξουμε βαθμολόγιο έργων με ένα Μητρώο».
*Το μέλος της ΕΘΕΜ, πρώην Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κ. Γκούμας ζήτησε «να υπάρξει ένα master plan για τα νερά, αφού σύντομα το υπουργείο θα κληθεί να εξετάσει αιτήματα για το φράγμα της Σκοπιάς, της Πύλης, του Μουζακίου, κλπ.». Ο Κ. Καραμανλής άφησε να εννοηθεί ότι σε φράγματα που θα κατασκευαστούν και με τη συμμετοχή των ιδιωτών, θα πρέπει να υπάρχει χρέωση του χρήστη, δηλαδή του αγρότη-αρδευτή.
* Ο αναπλ. Δήμαρχος Λαρισαίων Γ. Σούλτης αναφέρθηκε στην ανάγκη παράκαμψης της σιδηροδρομικής γραμμής (βόρειο κομμάτι) και αναρωτήθηκε πού βρίσκεται το ζήτημα δημιουργίας εμπορευματικού κέντρου στο Κουλούρι. Ο Αντιδήμαρχος Ντίνος Διαμάντος ζήτησε να φύγει το αμαξοστάσιο του ΟΣΕ από τις συνοικίες, να εξετασθεί η υπογειοποίηση ή η παράκαμψη της γραμμής και να αποδοθούν από τη ΓΑΙΟΣΕ στο Δήμο εκτάσεις για κοινωφελείς χρήσεις.
*Τέλος ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θ. Σκάρλος αναφέρθηκε στα κλειστά αρδευτικά-υδρευτικά δίκτυα του Σμοκόβου.
Γ. Ρούστας

 

---------------------

UELOYME METAFORA 27 1 2020

*Άνθρωπος χαμηλών τόνων ο υπουργός Κ. Καραμανλής, αλλά και ειλικρινής κέρδισε το ακροατήριο με τον μεστό και εμπεριστατωμένο λόγο που ανέπτυξε στο χθεσινό Φόρουμ. «Θα δώσουμε οριστικές λύσεις με τα βαλτωμένα έργα, εφόσον εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Στόχος μας το στρατηγικό απόθεμα νερού, που θα επιτύχουμε με συναίνεση, υπευθυνότητα και μακριά από λαϊκισμούς. Αυτά που λέω στη Λάρισα, τα λέω και στο Αγρίνιο» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ δεν δίστασε το κόψει τον βήχα σε όσους οραματίζονται υπογειοποίηση των γραμμών. «Κάθε χιλιόμετρο υπογειοποίησης στοιχίζει 120 εκατ. ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά.
* * *
*Την παρουσία του Σιδηρόδρομου στη χώρα μας υπερασπίστηκε στην ομιλία του στο Αναπτυξιακό Φόρουμ ο πρόεδρος του ΟΣΕ Κ. Σπηλιόπουλος, καθώς μίλησε για «το πιο γρήγορο φιλικό προς το περιβάλλον και ασφαλές μέσο μεταφοράς. Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο διάστημα, λόγω και της γρήγορης μετάβασης του επιβατικού κοινού από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, η κίνηση αυξήθηκε ως και 57%.
Ο κ. Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε με θερμά λόγια για τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό «με τον οποίο είχαμε και έχουμε πολύ καλή συνεργασία». Στο περιθώριο του Φόρουμ και σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Περιφέρειας στην απορρόφηση των κονδυλίων, δήλωσε πως «ο κ. Αγοραστός τρέχει σαν την υπερταχεία».
Στα αιτήματα των τοπικών φορέων για απομάκρυνση των γραμμών ή παράκαμψη από τον αστικό ιστό, απάντησε πως «τα τρένα σε όλη την Ευρώπη, διέρχονται μέσα από τις πόλεις».
* * *
*Σε δύο περιστατικά που αποδεικνύουν την σπουδαιότητα κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων αναφέρθηκε ο Κώστας Αγοραστός. Τα πρώτο αφορούσε τις ευχαριστίες στο πρόσωπό του, ενός Τρικαλινού, ο πατέρας του οποίου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες σε χρόνο ρεκόρ και σώθηκε η ζωή του και το δεύτερο, το ευχαριστώ μιας μητέρας που τα παιδιά της είναι νταλικέρηδες και λόγω των ασφαλών οδικών αξόνων εκείνη κοιμάται ήσυχη τα βράδια». «Είναι η καλύτερη ηθική ανταμοιβή που θα μπορούσα να ζητήσω» υποστήριξε ο Κ. Αγοραστός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass