Άξιος υπηρέτης κλήρου και λαού

Χειροτονήθηκε ιερέας στη γενέτειρά του Ανατολή ο Ρίζος Κομήτσας * Του εδόθη από τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και το οφίκιο του πρωτοπρεσβύτερου *Πλήθος κόσμου και μεγάλη συγκίνηση κατά τις τελετές

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2020 21:00

Ένα όνειρο ζωής, ένας νεανικός πόθος, έγινε πραγματικότητα για τον επί δωδεκαετία δήμαρχο Νίκαιας και Κιλελέρ Ρίζο Κομήτσα, καθώς το Σαββατοκύριακο εισήλθε στις τάξεις του ιερού κλήρου, σε ηλικία 64 ετών, με τις ευλογίες του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Ο μέχρι πριν λίγες ημέρες περιφερειακός σύμβουλος άφησε πίσω του μια άκρως επιτυχημένη και σπουδαία πορεία ενασχόλησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση 38 σχεδόν χρόνων και, αρχικά, το πρωί του Σαββάτου στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς χειροτονήθηκε διάκονος.

Χθες Κυριακή, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ανατολής, και σε κλίμα φορτισμένο συγκινησιακά, ακολούθησε η χειροτονία του σε πρεσβύτερο λαμβάνοντας μάλιστα και το οφίκιο του πρωτοπρεσβύτερου, παρουσία της οικογένειάς του, πολλών συναδέλφων του στον στίβο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθους κόσμου, που συμμετείχε στη χαρά του και βροντοφώναξε «Αξιος!».

Ο Ρίζος Κομήτσας θα υπηρετεί άμισθος και θα καλύπτει από ‘δω και στο εξής ως ιερέας τις ανάγκες της ενορίας της Ανατολής μαζί μ’ εκείνες της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου ανοίγοντας έτσι έναν νέο κύκλο προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και κλείνοντας ταυτόχρονα έναν άλλο πολύ μεγάλο επίσης προσφοράς προς τον συνάνθρωπο από τη θέση του κοινοτικού συμβούλου Νίκαιας, του κοινοτάρχη Νίκαιας, του προέδρου του Συμβουλίου Περιοχής Νίκαιας, του δημάρχου του Καποδιστριακού Δήμου Νίκαιας, του δημάρχου του Καλλικρατικού Δήμου Κιλελέρ, του πρώτου προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, του δημοτικού συμβούλου στον Δήμο Κιλελέρ και του περιφερειακού συμβούλου Περιφέρειας Θεσσαλίας.

ΕΧΩ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΤΙΜΗΣ

«Έχοντας βαθιά μέσα μου επίγνωση της ύψιστης τιμής, αλλά και του μεγέθους της ευθύνης, προσέρχομαι στο μυστήριο της ιεροσύνης» δήλωσε χθες κατά τη χειροτονία του. «Τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν την καρδιά μου αυτές τις άγιες στιγμές είναι απερίγραπτα μοναδικά» είπε και συνέχισε «Το θέλημα και η πρόνοια του Θεού υλοποιεί σήμερα μια πολύχρονη προσωπική μου κλίση και επιθυμία, η οποία αρχή είχε τη νεανική μου ηλικία καλώντας με να γίνω ιερουργός της Εκκλησίας μας».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Ιγνάτιο, τον ευχαρίστησε θερμά λέγοντάς του «Γνώρισα και βιώνω την αγάπη σας προς το πρόσωπό μου, με εμπνέετε και αποτελείτε για μένα πρότυπο χαρισματικού ποιμενάρχη», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς σε ανθρώπους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του αποδίδοντάς τους την ευγνωμοσύνη του. Στους αείμνηστους γονείς του «που αν και άνθρωποι πονεμένοι και ταλαιπωρημένοι από τη ζωή των νεανικών τους χρόνων» του έδωσαν, όπως τόνισε, «αρχές με πολλή αγάπη και δικαιοσύνη για τον συνάνθρωπο». Στην αδελφή του για τη φροντίδα και την αγάπη με την οποία μαζί με τον σύζυγό της τον περιβάλλει. Ιδιαίτερα στη σύζυγό του Άννα, στυλοβάτη, όπως χαρακτηριστικά είπε, της οικογένειάς του. Στις κόρες του, στους γαμπρούς του και στα εγγόνια του. Στους συγγενείς και φίλους ζητώντας τους συγγνώμη για την αναστάτωση που η απόφασή του τους έφερε και διαβεβαιώνοντάς τους πως με τον καιρό θα τον νιώσουν και θα τον δικαιώσουν. Ξεχωριστές αναφορές έκανε στον αείμνηστο φίλο και συμμαθητή Νικόδημο Κοντογιάννη, ο οποίος τον έφερε κοντά στην Εκκλησία, στον αείμνηστο γέροντα π. Αθανάσιο Μυτιληναίο, ηγούμενο της Ι.Μ. Αγίου Δημητρίου Στομίου, πνευματικό καθοδηγητή στην εφηβεία του, στον αείμνηστο πρωτοπρεσβύτερο π. Αλέξανδρο Τσίρκα που τον στήριξε πνευματικά πάνω από 30 χρόνια και στον πνευματικό του, αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Παπαδόπουλο, που με τη μαρτυρία του εισέρχεται στην ιεροσύνη.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε όλους τους αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες με τους οποίους συνεργάστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, τους συναδέλφους ιεροψάλτες που άλλωστε υπήρξε και πρόεδρός τους για μεγάλη περίοδο κι όλους τους δημότες της Νίκαιας και του Κιλελέρ. Σ’ αυτούς, μάλιστα, απηύθυνε «μια ειλικρινή συγγνώμη» αν υπήρξαν στιγμές που τους στενοχώρησε ή τους αδίκησε με κάποια απόφασή του, ενώ τη συγγνώμη του έδωσε και σ’ εκείνους που προεκλογικά ως αντίπαλοι ήρθαν σε αντιπαράθεση.

Ευχαρίστησε, επίσης, για την παρουσία τους στις χειροτονίες βουλευτές και αυτοδιοικητικούς, όπως και τη γερόντισσα Θεοδέκτη, ηγουμένη της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου που μαζί με τις μοναχές της μονής τον περιέβαλαν με ιδιαίτερη θέρμη.

Τέλος, κι αφού τόνισε πως οι λέξεις που πάντα τον διακατείχαν είναι η αγάπη, η μετάνοια και η συγχώρεση, κάλεσε τους Σελιτσανιώτες σ’ ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα για την ανασυγκρότηση της ενορίας και της τοπικής κοινωνίας, με πρωτοβουλίες τέτοιες ώστε η Ανατολή, των 1.500 και πλέον κάποτε κατοίκων, να ξαναβρεί τον δρόμο της κοινωνικής αναβάθμισης και ν’ αποτελέσει μαζί με το μοναστήρι προορισμό πνευματικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος.

ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ

Κατά την ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος είπε μεταξύ άλλων «Σήμερα στην Ανατολή ανατέλλει μια καινούρια σελίδα, που θα γράψει με χρυσά γράμματα την ιστορία του τόπου. Στην εποχή του ορθολογισμού και της εκκοσμίκευσης, που οι πολλοί αρνούνται την παρουσία του Θεού στη ζωή τους και δεν θέλουν την Εκκλησία ενεργή και ζώσα, ένας άνθρωπος των κοινών ζητά να γίνει παπάς σε ένα χωριό. Είναι κι αυτό ένα ακόμα θαύμα στη ζωή μας, μια ακόμα απάντηση του Θεού στην κρίσιμη εποχή μας». Στον νέο δε πρεσβύτερο επισήμανε μερικές διαφορές που θα έχει πλέον στη ζωή του «Μέχρι τώρα, με την ψήφο του λαού, είχες στα χέρια σου μια εξουσία. Από τώρα θα έχεις μόνο διακονία και ποτέ εξουσία. Η αποστολή σου μέχρι σήμερα ήταν να ασχολείσαι με τα εφήμερα πράγματα των ανθρώπων. Πλέον, θα ασχολείσαι με τις αιώνιες ψυχές των ανθρώπων. Ως πολιτικός άρχοντας τηρούσες το γράμμα του Νόμου. Πλέον, φεύγεις από τον Νόμο κι έρχεσαι στη Χάρη. Δεν καλείσαι να τηρήσεις το γράμμα του Νόμου, αλλά την οικονομία της αγάπης του Θεού, γιατί ο Θεός είναι αγάπη και τη δική Του αγάπη και το έλεος οφείλεις να προσφέρεις στις ψυχές που θα αναλάβεις να καθοδηγείς. Ο Θεός ήρθε για όλους μας και κανέναν δεν εξαιρεί. Γι’ αυτό και ‘συ οφείλεις μόνο να ενώνεις, χωρίς την παραμικρή διάκριση, κι όλους θα καλείς στη σωτηρία, γιατί ο Χριστός σταυρώθηκε για όλους τους ανθρώπους».

Στη χθεσινή χειροτονία παρευρέθηκαν ο βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. Γεώργιος Κωτσός και οι βουλευτές Λάρισας Χρήστος Κέλλας της Ν.Δ. και Ευαγγελία Λιακούλη του ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ στην προχθεσινή ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Χθες επίσης παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθανάσιος Νασιακόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγιάς Χρήστος Σκαρκάλης και Αστέριος Τσιώνης και η τοπική σύμβουλος Αγιάς Χριστίνα Γιαννουλέα. Το Σάββατο, το «παρών» έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Χρήστος Καλομπάτσιος και ο δημοτικός σύμβουλος Λαρισαίων Ντίνος Διαμάντος.

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

 

 

-------------------------

 

 

Αντίδωρο με συγγνώμη και αγκαλιές

1KOMHTSAS NASIAKOPOYLOS 27 1 2020

* ΔΕΝ ξέχασε στην ομιλία του μετά τη χειροτονία του ο Ρίζος Κομήτσας τους συνδημότες του και χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνηση από τα μάτια και τα χείλη του είπε «Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ κι ευγνωμοσύνη οφείλω σε όλους τους δημότες της Νίκαιας και του Δήμου Κιλελέρ για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου και με ανέδειξαν κατ’ επανάληψη δήμαρχό τους. Οφείλω, επίσης, μια ειλικρινή συγγνώμη σε όποιους πιθανόν στενοχώρησα ή αδίκησα με αποφάσεις μου, κάτι που σίγουρα έγινε χωρίς σκοπιμότητα και παρά τη θέλησή μου. Επιπλέον, οφείλω μια συγγνώμη σε όποιους ήμασταν σε αντίθεση προεκλογικά και πιθανόν να είπαμε έναν λόγο παραπάνω. Όλους θα τους έχω πάντα στις προσευχές μου και για όλους επικαλούμαι την ευλογία και τη χάρη του Θεού μας». Στο αντίδωρο, ο εναγκαλισμός με τον μεγάλο αντίπαλό του, νυν δήμαρχο Κιλελέρ, Θανάση Νασιακόπουλο, συνοδεύτηκε από εκατέρωθεν ευχές...

***

Δάκρυα από Γκουντάρα

2KOMHTSAS GKOYNTARAS1 27 1 2020

* ΕΜΦΑΝΩΣ συγκινημένος ήταν ο Αντώνης Γκουντάρας κατά τη διάρκεια της τελετής χειροτονίας σε ιερέα του χρόνια φίλου και συνοδοιπόρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ρίζου Κομήτσα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που σκούπισε τα δάκρυά του από το πρόσωπό του. Στο τέλος δε της θείας λειτουργίας, όταν πήρε το αντίδωρο από τα χέρια του πρώην συναδέλφου του δημάρχου, έκλεγε με αναφιλητά κι αγκάλιασαν ο ένας τον άλλο σφιχτά. Ανθρώπινες στιγμές σε μια τελετή που η συγκίνηση περίσσευε...

***

«Έχεις σειρά εσύ τώρα»

* «ΕΧΕΙΣ σειρά εσύ τώρα» είπε ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στον Αντώνη Γκουντάρα χθες όταν τον συνάντησε με το πέρας της χειροτονίας του Ρίζου Κομήτσα στην Ανατολή. Με γέλιο απάντησε ο δήμαρχος της Αγιάς, ο οποίος και Εκκλησιαστικό Λύκειο στον Βόλο έχει τελειώσει και τη γενειάδα έτοιμη έχει...

Ν.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass