Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εισαγγελική έρευνα στη ΔΕΥΑ Κιλελέρ

ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2006-2016

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2020 22:01

Προκαταρκτική εξέταση έχει διατάξει (και είναι σε εξέλιξη) η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας προς διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων στη ΔΕΥΑ Κιλελέρ, μετά από ανώνυμη καταγγελία που έγινε και αφορούσε στη χρηστή διαχείριση της Επιχείρησης, κυρίως της πρώην ΔΕΥΑ Πλατυκάμπου, μιας και η έρευνα επικεντρώνεται στην περίοδο 2006-2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση έχει καλέσει τους 4 διατελέσαντες προέδρους της Επιχείρησης από το 2006 ως το 2016, οι οποίοι θήτευσαν επί δημαρχίας Χονδρονάσιου (τα έτη 2006-10/Δήμος Πλατυκάμπου), Κομήτσα (2011-14/Δήμος Κιλελέρ) και Νασιακόπουλου (Σεπτέμβριος 2014-2016), να καταθέσουν ότι γνωρίζουν για τα καταγγελλόμενα. Ουσιαστικά η έρευνα επικεντρώνεται στο αν υπήρξαν παρατυπίες στη λήψη κάποιων αποφάσεων και σε δεύτερο βαθμό θα διερευνηθεί αν αυτές έχουν και οικονομικό αντίκτυπο στην Επιχείρηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθ.Νασιακόπουλος ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ για την εισαγγελική έρευνα, ενώ ήδη την πόρτα της εισαγγελέα πέρασε τη Δευτέρα ένας εκ των τεσσάρων.

 

Το ιστορικό της έρευνας

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 12 Μαρτίου του 2019 η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών (στις 30 Νοεμβρίου 2016) ζήτησε από τη Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου στον Νομό Μαγνησίας (ΔΥΕΕ) να προβεί σε διαχειριστικό έλεγχο στην πρώην ΔΕΥΑ Πλατυκάμπου, νυν ΔΕΥΑ Κιλελέρ, συστήνοντας ελεγκτική ομάδα. 

Στις 2 Μαΐου η ΔΥΕΕ Μαγνησίας με έγγραφο της στην πρώην ΔΕΥΑ Πλατυκάμπου, νυν Κιλελέρ, ανακοινώνει τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στον φορέα, ζητώντας από το Δ.Σ. της Επιχείρησης αντίγραφα των δημοσιεύσεων σε ΦΕΚ τυχόν συγχωνεύσεων –μεταβολών της συστατικής πράξης (πώς έφτασε από ΔΕΥΑ Πλατυκάμπου σε ΔΕΥΑ Κιλελέρ), τον ορισμό Δ.Σ. για τα έτη 2004-2018, τους ισολογισμούς και αναλυτική κατάσταση όλων των προμηθειών και των έργων.

Τέλος Μαΐου (τις ημέρες των εκλογών στους δήμους), η ελεγκτική ομάδα της Υπηρεσίας -που συγκροτήθηκε από 3 υπαλλήλους- ολοκλήρωσε και συνέταξε τον Έλεγχο. Στις 28 Μαΐου, με νέο της έγγραφο η ίδια ελεγκτική ομάδα της ΔΥΕΕ Μαγνησίας ζητά επιπλέον έγγραφα και αποφάσεις της ΔΕΥΑ, αυτή τη φορά για την περίοδο 2007-2016. Στις 30 Μαΐου η ελεγκτική ομάδα ζητά την άδεια της Εισαγγελίας Λάρισας να προβεί σε κατάσχεση του κρίσιμου αποδεικτικού υλικού ως απολύτως απαραίτητα για την ολοκλήρωση του ελέγχου.

 

Του Γιώργου Ρούστα

Σχετικά Άρθρα