154 ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΥΨΟΥΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΤΟ 2019

Στο στόχαστρο της Περιφέρειας οι ρυπαντές του περιβάλλοντος

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2020 22:23

Συνολικά 154 ελέγχους αναφορικά με την ποιότητα των επιφανειακών νερών πραγματοποίησε το 2019 η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της, οι οποίες προχώρησαν στην επιβολή προστίμων ύψους 58.762 ευρώ σε ρυπαντές. Τα στοιχεία παρουσίασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου χθες στη Λάρισα, με αφορμή επερώτηση με θέμα «Συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη».

Σε όλες τις περιπτώσεις όπου έχουν επιβληθεί πρόστιμα, αλλά και στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ρύπανση, αλλά δεν εντοπίζεται ο υπαίτιος, η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΔΙΠΕΧΩ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει άμεσα την Εισαγγελία.
Επιπλέον, η Διεύθυνση Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιεί δειγματοληψίες σε προκαθορισμένα σημεία επιφανειακών υδάτων (ποτάμια, τάφρους, πηγές, αντλιοστάσια) στο τέλος κάθε μήνα, αποστέλλοντας τα δείγματα στο Εδαφοϋδρολογικό εργαστήριο στη Λυκόβρυση Αττικής και στο εργαστήριο Envirolab Ι.Κ.Ε. στον Βόλο. Με τη διαδικασία αυτή ελέγχονται διάφορες παράμετροι που αφορούν στα πρότυπα ποιότητας γλυκών επιφανειακών υδάτων που έχουν σχέση με τη διαβίωση των ψαριών (ΚΥΑ 46399/1352/2-7-86 ΦΕΚ 438 Β’). Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων κοινοποιούνται στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στον Φορέα Διαχείρισης περιοχής Κάρλας.

Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
«Το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι και η προστασία του εθνικού φυσικού πλούτου είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας» τόνισε ο κ. Αγοραστός στη συνεδρίαση και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία στην πράξη και όχι στα λόγια. Είμαστε η Περιφέρεια με το πιο πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τους περισσότερους ελέγχους και τα περισσότερα μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας του αέρα, του νερού και του εδάφους. Είμαστε πάντα παρόντες με τις υπηρεσίες μας, οι οποίες προβαίνουν σε προληπτικούς, τακτικούς ελέγχους και επεμβαίνουν άμεσα σε περίπτωση εντοπισμού μόλυνσης. Από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να βρεθούν οι πηγές της μόλυνσης και να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις, όπως γίνεται και μάλιστα με υψηλά πρόστιμα. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι και θέμα προσωπικής και εταιρικής ευθύνης», επισήμανε ο κ. Αγοραστός, για να προσθέσει ότι «οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας χρειάζεται να ενισχυθούν με ανθρώπινους πόρους, εργαλεία και ξεκάθαρες αρμοδιότητες, ώστε οι έλεγχοι να είναι ακόμα πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί».ΕΡΩΤΗΣΗ
Στο πλαίσιο της ερώτησης που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης (από το κείμενό τους απουσιάζει το όνομα του επικεφαλής Νίκου Τσιλιμίγκα) προτείνονται για το θέμα της ρύπανσης τα εξής: «Άμεση αντικατάσταση του τρόπου χρέωσης των παραγωγών με βάση την πραγματική κατανάλωση νερού και όχι τον αριθμό στρεμμάτων. Να επιβραβεύονται οι παραγωγοί που κάνουν εφαρμογή ορθής διαχείρισης του νερού. Προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα χωροταξικός σχεδιασμός περιοχών εγκατάστασης Φ/Β, ώστε αφενός να χρησιμοποιούνται οι υποβαθμισμένες περιοχές και αφετέρου να διατηρήσουμε το μέγεθος της παραγωγικής μας γης. Είναι αναγκαίο στα πλαίσια προστασίας της βιοποικιλότητας η περιφερειακή αρχή να γνωμοδοτεί με αυστηρά κριτήρια, ειδικότερα σε περιοχές natura. Εάν θέλουμε να προστατέψουμε πραγματικά τους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον, θα πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά οι ένοχοι που συντελούν σε μια οικολογική καταστροφή χωρίς καμία ανοχή και να οδηγούνται οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη».

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ
Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν το Συμβούλιο συζήτησε την επερώτηση της παράταξης «Πρωτοβουλία» του Δημ. Κουρέτα για τη σύμβαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για υλοποίηση της πράξης «Επιχορήγηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση της χημικής σύστασης και της προέλευσης της δυσοσμίας στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου».
Ο κ. Κουρέτας ρώτησε «αν υπάρχει σχετική καταγραφή των βιομηχανικών και άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή απ’ όπου μπορεί να προέρχεται η δυσοσμία και αν έχει πραγματοποιηθεί σχετική προεργασία σε ό,τι αφορά τις αναγραφόμενες ουσίες που είναι προϊόντα ατελούς καύσης και τα προϊόντα πυρόλυσης. Η εκτίμηση της υφής της δυσοσμίας (ενδεχομένως και υποκειμενική) παραπέμπει σε καιόμενα πλαστικά».
Στον κ. Κουρέτα απάντησε η αντιπεριφερειάρχης Βόλου κ. Κολυνδρίνη, η οποία παρουσίασε αναλυτικά όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με το διαπιστευμένο εργαστήριο για να εντοπίσει την αιτίας της δυσοσμίας στον Βόλο και ζήτησε υπευθυνότητα για να μην προκαλείται άσκοπος πανικός και υπομονή, καθώς σε έναν χρόνο θα υπάρχουν οριστικά αποτελέσματα της έρευνας.
Ο κ. Κουρέτας ανταπάντησε πως δεν καλύφθηκε από την απάντηση της Περιφερειακής Αρχής, με τον κ. Αγοραστό να τον κατηγορεί ότι αμφισβητεί την επιστημοσύνη των αρμόδιων υπηρεσιών. Τον μέμφθηκε επίσης για «τη μη αξιοποίηση του τυρογάλακτος που είχε αναλάβει η εταιρεία του και το οποίο συνεχίζει να ρυπαίνει τους ποταμούς».
Ο κ. Κουρέτας αντέδρασε λέγοντας πως «η Περιφέρεια δεν εφάρμοσε το σχέδιο που είχε καταρτίσει» και ο κ. Αγοραστός τον προκάλεσε «να καταθέσει ποια στοιχεία θεωρεί ο ίδιος ότι πρέπει να μετρηθούν για την αέρια ρύπανση και δεν μετριούνται σήμερα, για να είμαστε και ουσιαστικοί, εκτός από φλύαροι».

ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
Στην ερώτηση της παράταξης «Θεσσαλία στην καρδιά μας» για «το σπουδαίο έργο των αστικών παρεμβάσεων στην πόλη του Αμπελώνα, προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ, το οποίο φιλοδοξούσε να αλλάξει την εικόνα του κέντρου της πόλης και να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην πόλη, το οποίο οδεύει στις καλένδες», ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός σχολίασε πως «δεν έχει κατατεθεί ακόμη η σχετική μελέτη από τη δημοτική αρχή. Όταν αυτό γίνει, η Περιφέρεια κατ’ εξαίρεση θα το εντάξει σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα». Είχε προηγηθεί σχετική τοποθέτηση εκπροσώπου ομάδας πολιτών του Αμπελώνα στη συνεδρίαση.
Τέλος, εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβασης, με το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Λάρισας για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του, ενώ ανακοινώθηκε η απόφαση του ΟΣΕ να παραχωρήσει στην Περιφέρεια εκτάσεις του, προκειμένου να προχωρήσει το έργο του δακτυλίου στην Καρδίτσα.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass