Πέρασαν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί αφού αποχώρησε η αντιπολίτευση

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΕΜΠΩΝ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2020 16:14

Μέσα σε κλίμα έντασης, με την αποχώρηση δημοτικών παρατάξεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών και την καταγγελία της δημοτικής αρχής, συνοδεύτηκε η εισαγωγή προς συζήτηση και λήψη απόφασης θέματος, το οποίο είχε συζητηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση και απορριφθεί με σχετική πλειοψηφία.

Πρόκειται για την εγκατάσταση και λειτουργία δύο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 9 MW ο καθένας από ιδιωτική εταιρεία, θέμα το οποίο η δημοτική αρχή επανέφερε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο «ισχυριζόμενη δήθεν αλλαγές στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», όπως αναφέρει η παράταξη «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης» του πρώην δημάρχου Κων. Κολλάτου.

Τελικά το θέμα υπερψηφίστηκε μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής πλειοψηφίας του Γ. Μανώλη, αφού από τη συνεδρίαση αποχώρησαν τόσο η παράταξη του Κων. Κολλάτου όσο και η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μετά την εξέλιξη αυτή, η «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης του Δήμου Τεμπών» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Καταγγέλλουμε στους δημότες του Δήμου Τεμπών την ωμή παραβίαση απόφασης του Δ.Σ από τη Δημοτική Αρχή και τον κ. Γ. Μανώλη, άνευ λόγου και αιτίας, κομίζοντας μια απλή αίτηση ιδιωτικής εταιρείας με μηδενική αναφορά στις περιβαλλοντικές μελέτες αλλοιώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο πραξικοπηματικά προγενέστερη απόφαση.

Κατά τη χθεσινή (σ.σ.: προχθεσινή) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Τεμπών αποφασίσαμε την αποχώρηση της παράταξής μας μετά την εμμονή της Δημοτικής Αρχής να εισάγει προς συζήτηση το παρακάτω θέμα με τίτλο «Επανεξέταση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των 2 Φ/Β σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις θέσεις Κραταιά και Κορυφή της Κοινότητας Καλοχωρίου του Δ. Τεμπών, ΠΕ Λάρισας ισχύος 9ΜW έκαστος». Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 7-10-2019, παρουσία εκπροσώπων και μελετητών ιδιωτικής εταιρείας, όπου μετά την ανταλλαγή επιχειρημάτων, το Σώμα με ψήφους 11 υπέρ και 13 κατά εξέφρασε αρνητική γνωμοδότηση απορρίπτοντας τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στις περιοχές «Κραταιά» και «Κορυφή» του Δήμου Τεμπών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην εισαχθεί προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ενώ χαρακτηριστική υπήρξε η έκφραση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού ότι δεν πρέπει να θυσιάζονται τα πάντα στον «βωμό» των Φωτοβολταϊκών πάρκων.

Αρνούμενη η Δημοτική Αρχή να παραδεχθεί ότι δεν πέρασε η πρότασή της, επιχειρεί να επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ισχυριζόμενη δήθεν αλλαγές που δεν υπάρχουν στην Μ.Π.Ε, ευελπιστώντας αυτή τη φορά να αποκτήσει την πλειοψηφία.

Η μοναδική εξέλιξη είναι ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη θέση «Κραταιά» προς το παρόν είναι Δημόσια Δασική έκταση. Επομένως δεν υφίσταται καμία αλλαγή στη ΜΠΕ. Θυμίζουμε ακόμη ότι προ ημερών πραγματοποιήθηκε εκ των υστέρων με τη μορφή διαβούλευσης, συνάντηση στη Δημοτική Κοινότητα Καλοχωρίου, όπου παρουσία 50-60 συμμετεχόντων συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, αγνοώντας και πάλι την ύπαρξη περίπου 100 υπογραφών κατοίκων του Χειμαδίου, οι οποίοι είναι αντίθετοι στον επενδυτικό σχεδιασμό της ιδιωτικής εταιρείας. Τονίζουμε ότι θα συμπαρασταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στους κατοίκους αυτούς, ενώ καλούμε παράλληλα τη Δημοτική αρχή να σταματήσει τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις της σε προγενέστερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass