«Εμείς κάθε φορά θα τους χαλάμε τη σούπα»

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΝΛ ΧΘΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2020 22:10

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, που όμως ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Ελλήνων με τις ψήφους βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στο πλαίσιο της νέας κινητοποίησης που πραγματοποίησε χθες βράδυ η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στο συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας παρουσία δεκάδων συγκεντρωμένων, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΝΛ Γιάννης Μπλέκος αφού χαιρέτισε όλους όσοι πήραν μέρος στην απεργία στις 18 Φλεβάρη, κάλεσε τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να συνεχίσουν με μεγαλύτερη δύναμη, μαχητικότητα, αποφασιστικότητα τη δράση τους, ώστε να μην ψηφίσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο Βρούτση για το Ασφαλιστικό με σιγή νεκροταφείου και χωρίς αντιδράσεις.

«Εμείς κάθε φορά θα τους χαλάμε τη σούπα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον νόμο Βρούτση – Κατρούγκαλου επισήμανε ότι οδηγεί σε παραπέρα μείωση των συντάξεων, η οποία στο πέρασμα του χρόνου μεγαλώνει, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία για τη νέα γενιά φτάνουν στο 70ό έτος, μειώνει την κρατική χρηματοδότηση και περιορίζει στο ελάχιστο τις ασφαλιστικές εισφορές προς όφελος των επιχειρήσεων.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΔΑΠΑΝΗ

Εστιάζοντας στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, επισήμανε πως με το νομοσχέδιο Βρούτση η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται φέτος στο 14,6%. «Στον νόμο Κατρούγκαλου μειώνεται στο 14,8%, ενώ το 2016 που ψηφιζόταν ο νόμος, η συνταξιοδοτική δαπάνη ήταν στο 17,3% του ΑΕΠ. Αρα, στην περίπτωση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, με έτος βάσης το 2016, οι απώλειες για τους συνταξιούχους φέτος ανέρχονται σε 2,5 μονάδες του ΑΕΠ, ενώ στην περίπτωση του νόμου Βρούτση οι απώλειες φτάνουν σε 2,7 μονάδες του ΑΕΠ.

Το 2030, μετά από δέκα χρόνια, στο νομοσχέδιο Βρούτση η συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται παραπέρα, στο 12,9% του ΑΕΠ, ενώ στον νόμο Κατρούγκαλου επίσης μειώνεται, στο 13,1% του ΑΕΠ».

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Αναφερόμενος στη νέα γενιά δηλαδή, στη γενιά που αυτά τα χρόνια αρχίζει να μπαίνει στην παραγωγή και γεννήθηκε στις αρχές του αιώνα, εξήγησε πως θα συνταξιοδοτείται στο 70ό έτος της ηλικίας της!

«Η νέα γενιά των εργαζομένων, που έρχεται ακόμα περισσότερο αντιμέτωπη με την τεράστια ανεργία, την απογείωση της «ευελιξίας», την υποαπασχόληση και τους μισθούς πείνας, πέρα από τον άθλιο εργασιακό βίο που της επιβάλλεται για τα κέρδη του κεφαλαίου, θα υποχρεώνεται να εργάζεται μέχρι το 70ό έτος για να πάρει μια ακόμα πιο πετσοκομμένη σύνταξη»!

Αναφερόμενος στους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματίες επιστήμονες και τους αγρότες, τόνισε πως το 80% αυτών θα επιβαρυνθούν από φέτος, τουλάχιστον κατά 20% στο κόστος των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Τέλος κάλεσε όλους να εντείνουν τον αγώνα τους καθώς η κοινωνική ασφάλιση δεν χαρίστηκε σε κανέναν. «Αποτελεί μεγάλη κατάκτηση, αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών των εργαζομένων. Δεν την παραδίδουμε!

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας Θανάσης Κουμαντζέλης.

ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

-Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!

-Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια Υποχρεωτική. Υγεία - Πρόνοια Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.

-Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

-Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 ή τα 70 έτη για τους νέους. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.

-Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.

-Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.

-Να επιστραφούν τα 80 δισ. ευρώ που λεηλάτησαν διαχρονικά από τα ταμεία.

-Πλήρης Κρατική Εγγύηση όλων των Συντάξεων.

Με το πέρας της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία με συνθήματα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Γ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass