ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΟΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΔΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ

Επιβίωση με μια πατάτα και ένα... καλαμπόκι!

Μια αλλιώτικη ιδέα που γεννήθηκε από την κρίση

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2015 0:10 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Αυγ 2015 1:05

Του Δημήτρη Βάλλα

Θα περάσουν από 4 έως 7 Σεπτεμβρίου σχεδόν τέσσερις ημέρες στο βουνό όπου θα κληθούν να επιβιώσουν σχεδόν με το τίποτα. Μοναδικά τους εφόδια θα είναι μια κουβέρτα, ένα μαχαιράκι , ένα μικρό κιτ με πριονάκι, τσακμακόπετρα κ.λπ. και για φαγητό θα έχουν μαζί τους μια ρόκα από καλαμπόκι, μια πατάτα και λίγο ρύζι. Νερό, καταφύγιο για ύπνο να ανάβουν φωτιά για να ζεσταθούν και όλα τα υπόλοιπα θα κληθούν να τα βρουν μόνοι τους από τη φύση.

Όλα αυτά σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα στη θέση Φτέρη στον Κίσσαβο, λίγο πριν από το ορειβατικό καταφύγιο στη θέση Κάναλος.

Βέβαια, μην πάει ο νους σας ότι έρχεται το τέλος του κόσμου και στους σύγχρονους καιρούς μας είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί κανείς χαμένος σε κάποιο άγνωστο νησί ή στη ζούγκλα στις όχθες κάποιου εξωτικού ποταμού!

Όμως όσο και αν όλα αυτά τα υποθετικά σενάρια είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν, έστω και εάν πολλές φορές η φαντασία ξεπερνά την ίδια την πραγματικότητα, το να γνωρίσει και να ζήσει κανείς στη φύση, μαθαίνοντας να ελέγχει τον εαυτό του, και αρκετά άλλα χρήσιμα πράγματα, σίγουρα είναι μια ενδιαφέρουσα και σαγηνευτική συνάμα πρόκληση που δεν περνά απαρατήρητη.

Μάθε τέχνη και άστηνε ...που λέει και ο λαός, έτσι παλιό στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων και με θητεία σε Αφγανιστάν , σαν πολίτης πλέον ο Ελασσονίτης Δημήτρης Λανάρης το αποφάσισε. Να δημιουργήσει δηλαδή κάτι που είναι στο στοιχείο του και που έχει σχέση με τη φύση αλλά και με τη διαβίωση σε δύσκολες συνθήκες.

Ξεκίνησαν λοιπόν τα πρώτα «σχολειό» επιβίωσης- και μάλιστα είναι τα μοναδικά οργανωμένα στην Ελλάδα- σε υψόμετρο γύρω στα 1020 μέτρα στον Κίσσαβο με ειδική εκπαίδευση που δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις περιπέτειες του Ιντιάνα Τζόουνς ή του Ροβινσώνα Κρούσω...

Survival Expeditions Camp

«Η ιδέα, θα μας πει ο Δημήτρης Λανάρης, ξεκίνησε από το εξωτερικό όπου υπάρχουν και λειτουργούν πολλές τέτοιες «σχολές». Έτσι σε συνεννόηση με τη γυναίκα μου που αγαπά και αυτή τα σπορ και τις δραστηριότητες στη φύση, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα επιλέγοντας τον Κίσσαβο, κάτι σαν οικογενειακή επιχείρηση δηλαδή. Νοικιάσαμε λοιπόν μια έκταση 12 περίπου στρεμμάτων σε υψόμετρο 1000 μέτρων λίγο πριν το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου και αρχίσαμε να στήνουμε τις εγκαταστάσεις όπου ξεκινήσαμε μαθήματα και δραστηριότητες επιβίωσης. Βέβαια απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες δίνοντας τις δυνατότητες σε όποιον θέλει να ζήσει κάτι το διαφορετικό στη φύση.

Τα σχολεία είναι πενθήμερα, τριήμερα και οκταήμερα. Στα πενθήμερα θα διδάσκονται τα βασικά, δηλαδή το πώς ανάβεις φωτιά, πώς βρίσκεις νερό, πώς φτιάχνονται τα καταφύγια, πώς γίνεται ο προσανατολισμός ημέρα και νύχτα, στοιχεία πρώτων βοηθειών, εξεύρεση φαγητού, όπως βρώσιμα φυτά κ.α. Τα τριήμερα θα είναι μια συρρίκνωση για όσους έχουν περιορισμένο χρόνο.

Τα οκταήμερα θα είναι για τους προχωρημένους που πλέον θα καλούνται να κάνουν πράξη όλων όσων θα έχουν μάθει. Βέβαια τα πάντα θα γίνονται σε ελεγχόμενη περιοχή, θα

υπάρχει γιατρός και οι ομάδες θα συνοδεύονται από καθηγητή-εκπαιδευτή»...

Οι πρόγονοί μας δεν είχαν αναπτήρες

Ίσως, προλαβαίνοντας πιθανά ...σχόλια, ο Ελασσονίτης παλιός καταδρομέας, θα μας ...αφοπλίσει : « Πολλοί, μπορεί να τα κοροϊδεύουν όλα αυτά, όμως σε μια εποχή, που το ανθρώπινο είδος εξαρτάται ολοένα και περισσότερο, σχεδόν αποκλειστικά, από τις ανέσεις που του παρέχει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, κινδυνεύει να χάσει για πάντα, ένα αρχέγονο ένστικτο εντυπωμένο στο κύτταρό του. Αυτό της επιβίωσης.

Οι πρόγονοί μας, δεν είχαν αναπτήρες, δεν είχαν εξελιγμένα φίλτρα καθαρισμού του νερού και φυσικά δεν φαντάζονταν καν, να έχουν εξασφαλισμένη την καθημερινή τους τροφή, καθαρή, συσκευασμένη και σε αφθονία. Ο ηλεκτρισμός, η ύδρευση, η υγειονομική κάλυψη, δεν αποτελούσαν πάντοτε “κοινωνικά” και αυτονόητα αγαθά. Κι όμως, μαθαίνοντας να επιβιώνουν σε ακραίες και εχθρικές πολλές φορές συνθήκες, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν στην ανθρώπινη ιστορία, αυτό που εμείς ονομάζουμε εξέλιξη.

Αποφασίσαμε λοιπόν να μοιραστούμε τις γνώσεις μας με οποιονδήποτε συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες. Δημιουργήσαμε σε ένα καταπληκτικό από άποψη φυσικής ομορφιάς τοπίο, στο όρος Κίσσαβος, μία πρότυπη «σχολή» επιβιώσεως, στην οποία ο επισκέπτης, είτε είναι «άνθρωπος της φύσεως» είτε όχι, θα καταφέρει σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, να μάθει τεχνικές και τρόπους που θα τον καταστήσουν ικανό, να σώσει εκτός από τον εαυτό του και άλλους»...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass