«Επιμένουμε για Αχελώο και ξεμπλοκάρουμε το έργο Λάρισα –Φάρσαλα»

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ * ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2020 22:09

Στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ή προτίθεται να λάβει το επόμενο διάστημα για τα μείζονα ζητήματα της Θεσσαλίας, όπως είναι ο Αχελώος και ο δρόμος Λάρισα-Φάρσαλα, αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στο γραφείο

του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Ο Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε στις διαδοχικές επαφές που είχε την τρέχουσα εβδομάδα στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη.
Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, προχώρησε σε ανάθεση του marketing Plan στον ΣΕΤΕ που αφορά την προώθηση των υποβρύχιων μουσείων σε ένα πολύ φιλόδοξο project, συνολικού προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, το οποίο θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και κυρίως στα νησιά που διαθέτουν τα υποβρύχια μουσεία. Ακόμη ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι η Περιφέρεια εξασφάλισε 35 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τον καθαρισμό χειμάρρων και ρεμάτων στον Πηνειό ποταμό, εκ των οποίων τα 15 εκατ. αφορούν στην περιοχή των Τρικάλων, τα 5 εκατ. στο Πήλιο και αναμένονται άλλα 20 για τη Λάρισα. Πρόσθεσε ακόμη πως βαίνει προς ολοκλήρωση η εργολαβία που αφορά τον δρόμο Τρίκαλα- Άρτα έως τον Καραβόπορο και από τη Γεωργική Σχολή (στο ύψος της Τερψιθέας) μέχρι και τη Ραχούλα στη θέση «Κομμένη γη».
Στα της οικονομίας ο Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε για να υπάρξουν οι απαιτούμενες αλλαγές στον επενδυτικό νόμο και να ενταχθούν όλες οι προτάσεις που αφορούν στον τομέα μεταποίησης το πρόγραμμα Leader, στο οποίο συμμετέχουν οι Αναπτυξιακές Εταιρείες της Περιφέρειας. Όπως δήλωσε «η Περιφέρεια Θεσσαλίας παραχωρεί τα δικά της κονδύλια στις Αναπτυξιακές, προκειμένου να υλοποιηθούν οι υποβληθείσες προτάσεις τους, καθώς οι προϋπολογισμοί αυτών δεν επαρκούν. Ακόμη θα προχωρήσουμε σε χρηματοδότηση - από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας - της αύξησης της χωρητικότητας της κυψέλης στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Λάρισας.
ΔΡΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑ -ΦΑΡΣΑΛΑ
Ο Κ. Αγοραστός μίλησε επίσης για την εργολαβία των δύο κυκλικών κόμβων στη Λάρισα στην έξοδο προς Φάρσαλα, αλλά και στην πόλη των Φαρσάλων στην είσοδο της πόλης και ευχαρίστησε τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή και τον γ.γ. Γιώργο Καραγιάννη καθώς ξεπεράστηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και προχωρούν οι δύο μελέτες για τον δρόμο Λάρισα -Φάρσαλα. Η πρώτη, αυτή των 8 χλμ για την παράκαμψη Νίκαιας που την τρέχει το Υπουργείο Υποδομών και ενδεχομένως να αναλάβει τη συνέχειά της η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς ο αρχικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν αρκεί και φυσικά το μεγάλο κομμάτι των 35 χλμ το οποίο θα τρέξει αποκλειστικά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στη φιλοσοφία της περιφερειακής διακυβέρνησης κινείται και το αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να αναλάβει το ξεμπλοκάρισμα του περιφερειακού του Βόλου, ένα έργο βαλτωμένο εδώ και χρόνια.
ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης Τύπου του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού αφιερώθηκε στον Αχελώο. Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε την Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών και όλους όσους «διατηρούν ασβέστη τη φλόγα της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο προς τη θεσσαλική πεδιάδα». Μίλησε για «τις αστοχίες της προηγούμενης Κυβέρνησης, η οποία ανάγκασε τον μελετητή -ο οποίος διαχρονικά είναι ο ίδιος- να εξαιρέσει από τα Υδάτινα Σχέδια Διαχείρισης τον Αχελώο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το περιβαλλοντικό τέλος για τους Θεσσαλούς αγρότες, καθώς τα νέα έργα που εντάχθηκαν στον σχεδιασμό - ως αντιστάθμισμα για την απώλεια του Αχελώου- ήταν υψηλού προϋπολογισμού.
«Και τώρα τον λογαριασμό καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι οι αγρότες» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός και αποκάλυψε πως «η Περιφέρεια σχεδιάζει μία νέα αρχιτεκτονική διεκδίκηση, πιο επικαιροποιημένη για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου, καθώς υπάρχουν νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και αυτές τις μελετάμε». Επανέλαβε ότι «το έργο του Αχελώου είναι το πρώτο μεγάλο έργο Greendeal στην Ευρώπη, το οποίο είναι έτοιμο κατά 65%».
Αναφέρθηκε στο περιβαλλοντικό του χαρακτήρα αλλά και στην τόνωση της ΔΕΗ από τα υδροηλεκτρικά έργα που θα παράγει με τη μεταφορά νερού». Προανήγγειλε επιτόπια επίσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας, συνοδεία εκπροσώπων των ΜΜΕ στα έργα του Αχελώου και τόνισε ότι «συνεχίζεται η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, καθώς από το έργο η Επιχείρηση θα μπορέσει να πάρει μία σημαντική οικονομική ανάσα». Τέλος αναφέρθηκε στη λίμνη Κάρλα και «στο πώς αυτή έχει συμβάλει στο να ανέβει ο υδροφόρος ορίζοντας μέσα σε δύο χρόνια, να σταματήσουν οι ρηγματώσεις και να μειωθεί το κόστος των γεωτρήσεων για τους παραγωγούς.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass