«Πρωτάκια» έφεραν την Ανοιξη

ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΤΑ «ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2020 22:12

«Ήρθε, ήρθε χελιδόνα.

Ήρθε πάλι μεληδόνα,

κάθισε και λάλησε

και γλυκά κελάδησε.

Μάρτη, Μάρτη μου καλέ

και Φλεβάρη φοβερέ,

κι αν φλεβίσεις, κι αν κακίσεις,

Καλοκαίρι θα μυρίσεις.

Θάλασσα επέρασα,

τη στεριά δεν ξέχασα,

εδώ πάλι έφτασα

έσπειρα, ‘κονόμησα…».

Μ’ αυτά τα κάλαντα παιδιά της Α΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγιάς με τις δασκάλες τους Σοφία Σοφολόγη – Μπαλταγιάννη και Αμαλία Μπλούνα, γυρίζοντας σε καταστήματα και υπηρεσίες στο εμπορικό κέντρο της Αγιάς και κρατώντας στα χέρια τους ομοιώματα χελιδονιών και ανθισμένα κλαδιά αμυγδαλιάς, αναβίωσαν προχθές Τρίτη 3 Μαρτίου τα «Χελιδονίσματα», ένα πρωτομαρτιάτικο έθιμο που αποτελεί το μελωδικό καλωσόρισμα της Άνοιξης και οι ρίζες του φτάνουν στην αρχαία Ελλάδα.

Σύμφωνα με την παράδοση, τα παιδιά με το τραγούδι τους, επικαλούνται τα αληθινά χελιδόνια να έρθουν στον τόπο τους και μαζί μ’ αυτά η Άνοιξη. Είναι ένα αναβλαστικό έθιμο και σκοπός του είναι η υποβοήθηση της βλάστησης της γης.

 Στο σημερινό «χελιδόνισμα» συνεχίζεται το αρχαίο τραγούδι αγερμού, που έλεγαν ομάδες παιδιών στην αρχή της Άνοιξης. Η ομοιότητα του σημερινού με το αρχαίο είναι πραγματικά εντυπωσιακή, τόσο στο λεκτικό ύφος όσο και στα επιμέρους θεματικά στοιχεία και την οικονομία της σύνθεσής τους (μήνυμα του ερχομού της Άνοιξης με την επάνοδο του χελιδονιού, χαιρετισμός του φτερωτού αυτού προπομπού της χαρούμενης εποχής, επωδική αποδίωξη του κακού από το σπίτι, ευχή υπέρ των ενοικούντων, αίτηση δώρων):

Ηλθε, ήλθε χελιδών,

καλάς ώρας άγουσα

καλούς ενιαυτούς…

Πέρα από τα «χελιδονίσματα», με πλήθος άλλων εθίμων υποδεχόταν παλαιότερα ο λαός μας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας τον Μάρτη και την Άνοιξη. Οι νοικοκυρές απαραιτήτως από την παραμονή καθάριζαν το σπίτι, έριχναν τα σκουπίδια έξω, σπάζοντας μάλιστα κάποιο παλιό πήλινο αγγείο για να φύγει το κακό κι ο χειμώνας. Βέβαια, φόβος και τρόμος με τον ερχομό της Άνοιξης αποτελούσαν οι ψύλλοι και τα διάφορα συναφή ζωύφια, γι’ αυτό και το «όξω ψύλλοι και κοριοί» αποτελεί ένα σύνηθες στιχάκι που ενσωματώνεται σε διάφορα λαϊκά ευχετήρια άσματα της εποχής. Επιπλέον, όπως και σε άλλες παρεμφερείς εορτές, συνήθιζαν να «χτυπούν» ανθρώπους και ζώα με χλωρά κλαδιά, σκυλοκρέμμυδα ή ασφοδέλους ή και με κλήματα, ώστε να μεταδοθεί η θαλερότητα και η γονιμότητά τους.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass