«Πράσινο σημείο» και διανομή 214 οικιακών κομποστοποιητών στην Αγιά

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2020 22:02

Στη δημιουργία Πράσινου Σημείου στην Αγιά με την παράλληλη προμήθεια και διανομή 214 οικιακών κομποστοποιητών αποφάσισε να προχωρήσει ο Δήμος Αγιάς, μετά από την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχετική εισήγηση του δημάρχου Αντώνη Γκουντάρα.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.102.161 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, το οποίο θα προταθεί για χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014 – 2020.

«Τα Πράσινα Σημεία αποτελούν μια διεθνή και δοκιμασμένη πρακτική που βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών και σκοπεύει στην ανακύκλωση. Σήμερα αποτελούν σημαντικό τμήμα των συστημάτων ανακύκλωσης που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο κ. Γκουντάρας και αναφέρθηκε στην αφορμή δημιουργίας ενός νέου σύγχρονου Πράσινου Σημείου μετά από εκείνο προ ετών στον Αγιόκαμπο. «Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων» είπε «προβλέπεται η δημιουργία ενός Πράσινου Σημείου ανά Δήμο. Επίσης, για την επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης που θέτει ο νόμος και την προώθηση της χωριστής συλλογής αποβλήτων, προτείνεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου σε επίπεδο Δήμου, όπου θα συλλέγονται χωριστά ανακυκλώσιμα υλικά, όχι αποκλειστικά απόβλητα συσκευασιών, όπως χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί, πράσινα, ογκώδη κι άλλα είδη».

Το εν λόγω Πράσινο Σημείο θα κατασκευαστεί σε έκταση περίπου 7,5 στρεμμάτων πλησίον του υφιστάμενου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Αγιάς, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αγιάς σε οδική απόσταση 2 χλμ. Η θέση βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο του Δήμου, είναι πλησίον των επαρχιακών οδών Αγιάς και Λάρισας – Αγιοκάμπου. Το Πράσινο Σημείο θα προσφέρει τη δυνατότητα χωριστής συλλογής μιας σειράς υλικών, τα οποία θα οδηγούνται προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση ανάλογα με την κατάσταση στην οποία παραδίδονται. Τα υλικά θα προσκομίζονται από τους χρήστες με δικά τους μέσα και θα αποθηκεύονται προσωρινά σε μέσα συλλογής διαφόρων χαρακτηριστικών ανάλογα με την περίπτωση.

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Όσον αφορά στο πρόγραμμα κομποστοποίησης, ο κ. Γκουντάρας ανέφερε τα εξής «Με την υλοποίηση της οικιακής κομποστοποίησης επιτυγχάνονται σημαντικά πλεονεκτήματα για τον Δήμο. Μείωση των συνολικών αποβλήτων που δύναται να συλλεχθούν και να διαχειριστούν. Μείωση του κόστους διαχείρισης, δηλαδή συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και ταφής, λόγω μείωσης των ποσοτήτων. Προώθηση της βέλτιστης περιβαλλοντικά πρακτικής για τη διαχείριση των αποβλήτων αυτών. Για τον Δήμο Αγιάς προτείνεται η προμήθεια και δωρεάν διανομή περί 214 κάδων οικιακής κομποστοποίησης, χωρητικότητας 300 lt, για την κάλυψη περίπου 5% των νοικοκυριών του Δήμου. Οι κάδοι αυτοί θα πρέπει κατά προτεραιότητα να διανεμηθούν σε κατοίκους των μικρών οικισμών του Δήμου, ενώ σημειώνεται ότι μια σημαντική ποσότητα οργανικών αποβλήτων κομποστοποιείται ήδη σε αυτοσχέδιες κατασκευές ή στην ύπαιθρο».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Μετά την εισήγηση του δημάρχου ακολούθησαν συζήτηση και τοποθετήσεις:

Ο Ιωάννης Κασίδας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάς», ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Έχουμε εκφράσει τη ριζική μας διαφωνία, τόσο για το εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, όσο και με τη στάση των δήμων που υλοποιούν αυτό το σχέδιο. Σήμερα έχουμε την τάση ο τομέας της καθαριότητας και των απορριμμάτων να γίνει τομέας κερδοφορίας συγκεκριμένων. Στο πλαίσιο της πολιτικής περιφερειών και δήμων να απαλλάξουν από όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες τον κρατικό προϋπολογισμό από τα κρίσιμα ζητήματα υγείας, καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, εγκαινιάζουν πειραματικές μεθόδους με κατ’ οίκον κομποστοποίηση χωρίς να υπάρχει καν η στελέχωση των υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό για επίβλεψη και καθοδήγηση. Ταυτόχρονα, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σωστή διαδικασία αυτής της κομποστοποίησης. Η λύση είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να αντιμετωπισθεί με ένα διαφορετικού τύπου εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό πρότυπο, όπου θα δίνεται βάρος στην εξυπηρέτηση της ανάγκης για καθαριότητα και υγεία και όχι βάρος στην παροχή ενέργειας και μάλιστα καρκινογόνου για βιομηχανίες και επιχειρηματίες. Γι’ αυτό και διαφωνούμε και καταψηφίζουμε την πρόταση αυτή».

Από την παράταξη «Αγιά 2019 Νέα Εποχή» τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλειος Μακροβασίλης, Σοφία Μπαλταγιάννη – Σοφολόγη και Ιωάννης Αναστασίου.

Ο κ. Μακροβασίλης τόνισε: «Θα υπερψηφίσω. Το θεωρώ βήμα προόδου, ώστε να εξαλειφθεί αυτή η εικόνα που έχουμε, που ο καθένας πετάει τα σκουπίδια δεξιά κι αριστερά. Ψηφίζω με την προτροπή να γίνει ενημέρωση του κόσμου με φυλλάδια ή μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑ, ώστε να είναι ενήμερος ο κόσμος ως προς την ύπαρξη αυτού του σημείου και να εφαρμοσθεί κάποια στιγμή κι ο κανονισμός καθαριότητας, να επιβληθούν και πρόστιμα σ’ αυτούς που δεν εναρμονίζονται με τις οδηγίες, για να μπορέσουμε να έχουμε μια καθαρότερη εικόνα του Δήμου μας».

Η κ. Μπαλταγιάννη – Σοφολόγη Σοφία είπε: «Εννοείται ότι συμφωνούμε. Δεν πρέπει όμως να βλέπουμε μόνο μεγαλεπήβολα σχέδια, θα πρέπει να δούμε και τα βρόμικα σημεία που υπάρχουν σήμερα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Όπως πίσω από τη γέφυρα “Καλατράβα” στα παράλια, στο παλιό αμαξοστάσιο, όπου επί σειρά ετών υπάρχουν κάδοι παρατημένοι σε ένα σημείο που ο Δήμος έχει για την Υπηρεσία Καθαριότητας. Ένα άλλο σημείο είναι πάνω από τα Σφαγεία της Αγιάς. Είναι μικρές εστίες που εμείς ως Δήμος θα έπρεπε να τις προσέχουμε».

Ο κ. Αναστασίου ανέφερε: «Θα το ψηφίσω. Θέλω να εκφράσω πρώτον μια επιφύλαξη και δεύτερο μια ευχή. Η επιφύλαξη είναι μια τυπικότητα που επανειλημμένα έχουμε αναφέρει. Μας ζητάτε να εγκρίνουμε μελέτες τις οποίες δεν έχουμε, θα μπορούσατε να μας τις στείλετε έστω και ηλεκτρονικά. Και δεύτερο, η ευχή μου είναι αυτό το Πράσινο Σημείο να οργανωθεί καλύτερα και να μην εκφυλισθεί όπως το προηγούμενο».

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass