Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αδικη και αντιπεριβαλλοντική η νέα πολιτική αρδευτικών τελών»

ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2020 15:20

Την αντίδραση αγροκτηνοτροφικών συλλόγων της Ελασσόνας προκαλεί η απόφαση της δημοτικής αρχής με την οποία τροποποιείται ο κανονισμός άρδευσης και τα τέλη για την τρέχουσα αρδευτική περίοδο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:

«Οι αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι του Δήμου Ελασσόνας που συσπειρωνόμαστε στην ΕΟΑΣΝΛ, καταγγέλλουμε την απόφαση της δημοτικής αρχής για τροποποίηση των τελών άρδευσης για την αρδευτική περίοδο 2020, που προβλέπει πως η βεβαιωθείσα χρέωση, κατά έτος ανά καλλιέργεια και χρήση, θα γίνεται με βάση το στρέμμα και τον αριθμό των ζώων αντίστοιχα, με προκαταβολή του τέλους άρδευσης ως εγγύηση.

Έτσι λοιπόν την καταγγέλλουμε ως:

1. Άδικη, γιατί η οριζόντια χρέωση που επιβάλλει έχει καθαρά εισπρακτικό σκοπό, ώστε να βγει ο προϋπολογισμός, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν μια σειρά από ιδιαιτερότητες (κυρίως στις δενδρώδεις πολυετείς καλλιέργειες), όπως:

* Το είδος της δενδρώδους καλλιέργειας (άλλες απαιτήσεις έχει η ελιά, άλλες η αμυγδαλιά, άλλες η καρυδιά, η ροδακινιά κ.ο.κ.).

* Την ηλικία της δενδρώδους καλλιέργειας (άλλες απαιτήσεις έχει στον πρώτο χρόνο, άλλες στον δεύτερο κ.ο.κ.).

* Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις καιρικές συνθήκες (βροχοπτώσεις, ξηρασία), που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες άρδευσης.

2. Αντιπεριβαλλοντική, καθώς καθιστά ελκυστική την αλόγιστη χρήση, κυρίως από καλλιέργειες με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό (καλαμπόκι, τριφύλλι), με συνέπεια την κατασπατάληση νερού και τη μείωση των αποθεμάτων.

Για την αποφυγή των παραπάνω δυσμενών επιπτώσεων και την κάλυψη των αναγκών σε νερό κατά την αρδευτική περίοδο προτείνουμε:

1. Ενιαία χρέωση με βάση το κυβικό μέτρο σε χαμηλή τιμή για όλο τον δήμο.

2. Γενικευμένη χρήση υδρόμετρων σε γεωτρήσεις, παροχές, φράγματα, λιμνοδεξαμενές κ.λπ.

3. Κατάργηση των ηλεκτρονικών συστημάτων μέτρησης.

4. Η μέτρηση της χρέωσης των κυβικών μέτρων να καταγράφεται σε βιβλίο, που θα ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους υδρονομείς.

5. Στελέχωση υπηρεσιών του δήμου με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό, για τη συντήρηση, επισκευή βλαβών, επεκτάσεις δικτύων, έλεγχο αποθεμάτων κ.λπ.

6. Έγκαιρη προμήθεια σε χαμηλές τιμές υλικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του δικτύου.

7. Η δημοτική αρχή να απαιτήσει μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος που αυξήθηκε κατά 50% με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κατά 10% με Ν.Δ.».

*Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Αγροκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ολύμπου, Σαρανταπόρου, Αραδοσιβίων και Ποταμιάς

Σχετικά Άρθρα