Εισαγγελική έρευνα για το Μπουρανί

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2020 22:08
Φέτος, όπως όλες οι εκδηλώσεις έτσι και το Μπουρανί απαγορεύτηκε λόγω κορονοϊού. Ωστόσο το κάλεσμα ενός συλλόγου του Τυρνάβου για συμμετοχή σε εκδήλωση την Καθαρά Δευτέρα προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση (φωτ. αρχείου) Φέτος, όπως όλες οι εκδηλώσεις έτσι και το Μπουρανί απαγορεύτηκε λόγω κορονοϊού. Ωστόσο το κάλεσμα ενός συλλόγου του Τυρνάβου για συμμετοχή σε εκδήλωση την Καθαρά Δευτέρα προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση (φωτ. αρχείου)

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- η απόφαση Συλλόγου του Τυρνάβου να απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα, παρότι είχε προηγηθεί κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας με αφορμή τον κορονοϊό.

Όπως είναι γνωστό μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης για τον προληπτικό περιορισμό της διασποράς της νόσου αποτέλεσε η απόφαση για ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, ΚΥΑ που συνοδεύθηκε από Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους παραβάτες, προβλέποντας φυλάκιση έως δύο ετών.

Η υπουργική απόφαση αρχικά προκάλεσε την αντίδραση φορέων σε πόλεις που διακρίνονται για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις με ορισμένους από τους φορείς, αψηφώντας την απαγόρευση να καλούν σε εκδηλώσεις. Στη συνέχεια, ωστόσο, οι τοπικές δημοτικές αρχές, η μία μετά την άλλη υιοθετούσαν την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων ανακοινώνοντας τη ματαίωση των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο φορέων που αντέδρασαν τις πρώτες ώρες, Σύλλογος του Τυρνάβου με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (facebook), ενημέρωνε τους πολίτες «ότι θα πραγματοποιήσει το έθιμο την Καθαρά Δευτέρα περνώντας απ’ όλα τα καταστήματα για να ευχηθεί» και, με τη βωμολοχία που χαρακτηρίζει τη γλώσσα στο Μπουρανί, η πρόσκληση κατέληγε «στο “Αναψυκτήριο Τυρνάβου” συνεχίζοντας το έθιμο».

Κάλεσμα το οποίο προκάλεσε την παρέμβαση της αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, Ευτυχίας Μελετοπούλου, η οποία παρήγγειλε προχθές κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα. Στο πλαίσιο της οποίας θα εξετασθεί η ευθύνη που ενδεχομένως να έχουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης στον Τύρναβο την περασμένη Καθαρά Δευτέρα. Εισαγγελική έρευνα που βασίζεται στην παράβαση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε συνδυασμό με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σημειώνεται πως την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, «λόγω άμεσου κινδύνου, σύμφωνα με την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID19» υπέγραψαν στις 27 Φεβρουαρίου οι υπουργοί, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ενώ για τον περιορισμό φαινομένων άρνησης τήρησης της ΚΥΑ ακολούθησε η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Στην οποία υπογραμμιζόταν ότι «η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης». Παράγραφος η οποία αναφέρει ότι όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του συγκεκριμένου άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass