Στο 100% η ζημιά από τον παγετό στον Δήμο Τεμπών

ΘΛΙΒΕΡΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2020 15:42

Κάθε μέρα που περνά όλο και πιο έντονα φαίνονται τα σημάδια στις δενδρώδεις καλλιέργειες και του Δήμου Τεμπών που άφησε πίσω του ο παγετός της 17ης Μαρτίου.

Σε περιοχές του Δήμου Τεμπών του πρώην Δήμου Νέσσωνος, Συκουρίου, Μακρυχωρίου και Γόννων οι ζημιές είναι στο 100% της αναμενόμενης παραγωγής στις καλλιέργειες αμυγδάλου, βερίκοκου και ροδακινιάς, συνολικής έκτασης περίπου 20.000 στρεμμάτων.

Χθες τις πληγείσες περιοχές από τον παγετό επισκέφθηκε κλιμάκιο από τον Δήμο Τεμπών και τον ΕΛΓΑ, με επικεφαλής τον δήμαρχο Τεμπών κ. Γιώργο Μανώλη, τον προϊστάμενο του Περιφερειακού καταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλη Λιόντο και τον επόπτη του ΕΛΓΑ της Π.Ε. Λάρισας κ. Βασίλη Σπανό.

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε τις περιοχές των πρώην Δήμων Νέσσωνος, Μακρυχωρίου και Γόννων.

 Ο δήμαρχος κ. Γ. Μανώλης σε δήλωσή του αναφέρει:

«Οι ζημιές από τον ισχυρό παγετό της 17ης Μαρτίου είναι μεγάλες. Χθες επισκεφθήκαμε τις πληγείσες περιοχές μαζί με κλιμάκιο του Περιφερειακού καταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας, για μία πρώτη αυτοψία και διαπιστώσαμε αυτό που μας μετέφεραν από την πρώτη στιγμή οι αγρότες. Ήδη έχει δοθεί εντολή, έχει γίνει αναγγελία της ζημιάς και αναμένεται στο επόμενο 15νθήμερο οι αγρότες να καταθέσουν προσωρινή δήλωση ζημιάς, σύμφωνα με την απόφαση της Διοίκησης του ΕΛΓΑ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των δηλώσεων ζημιάς, θα ακολουθήσουν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις για το μέγεθός της, το οποίο και φαίνεται να είναι πραγματικά μεγάλο. Για τον λόγο αυτό, αλλά και γιατί είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι δενδροκαλλιεργητές μας παθαίνουν ζημιές, ζητάμε σωστές, δίκαιες και έγκαιρες εκτιμήσεις».

Στην αυτοψία συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι κ. Παν. Γκατζόγιας και Νικ. Μητσογιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρ. Κακαγιάννης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Συκουρίου κ. Μιχ. Γκουντής.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Για το πρόβλημα του παγετού η Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου με επικεφαλής τον κ. Στέλιο Χατζηκράχτη αναφέρει: «Ο πρόσφατος παγετός, που έπληξε κυρίως δενδροκαλλιέργειες σε περιοχές του Δήμου Τυρνάβου, έχει φέρει τους αγρότες σε απόγνωση και ο φόβος τους είναι διάχυτος για το μέγεθος της ζημιάς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου καλεί τη διοίκηση του ΕΛΓΑ να δώσει παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ζημιάς των πληγέντων παραγωγών, για να προστατευτούν οι αιτούντες και οι εργαζόμενοί του λόγω του κορονοϊού.

Ζητά να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο, να παγώσουν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους πληγέντες και να καταβληθούν όλες οι αποζημιώσεις του 2019».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass