Θεία λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών

Στον μητροπολιτικό ναό του Αγ. Αχιλλίου και τον Αγ. Γεώργιο λόγω των μέτρων απαγόρευσης για τον κορονοϊό *Το ωράριο λειτουργίας για ατομικό προσκύνημα *Ιστορική η χθεσινή ημέρα, της Σταυροπροσκυνήσεως, για την Ορθοδοξία

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2020 20:00

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, χθες Κυριακή, εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως, στους περισσότερους ιερούς ναούς ανά τη χώρα, λόγω των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού, δεν πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία, με εξαίρεση αυτούς που είχαν τη δυνατότητα ζωντανής μετάδοσής της από εθνικής ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, αλλά με κλειστές τις πόρτες, χωρίς την παρουσία πιστών.

Στη Λάρισα στους μόνους ναούς που τελέσθηκε Θεία Λειτουργία ήταν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου και στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα.

Αναλυτικότερα στον Αγιο Αχίλλιο τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο

Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμο- με κλειστές τις πόρτες του ναού- η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Μητρόπολης Λάρισας και Τυρνάβου και σε εικόνα από τοπικό κανάλι.

Αντίστοιχα η Θεία Λειτουργία στον Αγιο Γεώργιο μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας (με web T.V.) «Γαλιλαία» που έχει δημιουργήσει ομάδα νέων της ενορίας.

Να σημειωθεί ότι από την απαγόρευση τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών, έως τις 30 Μαρτίου (σύμφωνα με το άρθρο 6 της σχετικής απόφασης), εξαιρούνται οι ιεροί ναοί που έχουν δυνατότητα μετάδοσής τους, από εθνικής ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, με την παρουσία του απολύτως αναγκαίου προσωπικού του μέσου.

Υπό άλλες συνθήκες αυτή τη μέρα, όλοι οι πιστοί θα προσέτρεχαν στις εκκλησίες για να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό και να πάρουν από το χέρι του ιερέως τα καθιερωμένα δεντρολίβανα, αλλά χθες δεν συνέβη αυτό.

Η ημέρα αυτή θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των Ορθόδοξων Χριστιανών, ως η πρώτη Κυριακή σε όλη τη διάρκεια της ζωής της Εκκλησίας, που οι περισσότεροι ναοί της Ελλάδας, μπορεί να παρέμειναν ανοιχτοί, αλλά στο εσωτερικό τους επικρατούσε

νεκρική σιγή.

Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες Κυριακές, σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και άγνωστο παραμένει ακόμη αν μια τέτοια μέρα θα είναι και η Κυριακή του Πάσχα.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Σε ανακοίνωση που έχει αναρτήσει η Μητρόπολη Λάρισας και Τυρνάβου, προς ενημέρωση των πιστών, έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Αχιλλίου, αναφέρονται τα εξής:

 «Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την απειλή του κορονοϊού ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αχιλλίου, θα παραμένει ανοιχτός για την ατομική προσευχή των πιστών ως εξής:

1. Από Δευτέρα έως Σάββατο 9.30 με 12 το πρωί

2. Από Δευτέρα ως Παρασκευή, 5.30 έως 7.30 το απόγευμα

3. Σάββατο απόγευμα 5 με 6.

4. Κυριακή πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία, ως τις 12.30 μ.μ.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Να υπενθυμίσουμε ότι το Φ.Ε.Κ., για τις εκκλησίες προβλέπει:

«Την προσωρινή απαγόρευση της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στις σχετικές εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19. Επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους. Στις εισόδους των χώρων λατρείας θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό-αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τους πιστούς».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass