ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ:

Συνηθίζει την καραντίνα...

Κλειστά εκκλησίες και μοναστήρια

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2020 18:00

Δεύτερη Κυριακή μέσα στην «παγωμάρα» και τη δίνη του κορονοϊού και η Ελασσόνα. Η απόλυτη «καραντίνα» στο κέντρο, στην αγορά, σε όλες τις γωνιές της πόλης έγινε μια καθημερινή εικόνα και δεν ξαφνιάζει πια.

Μετρημένοι στα δάχτυλα οι πεζοί, λίγα τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλα που κυκλοφορούσαν στους άδειους δρόμους. Περιορισμένες οι αγορές στα ανοιχτά μάρκετ της Κυριακής. Λίγα καταστήματα delivery εξυπηρετούσαν τους ελάχιστους περαστικούς και ντόπιους.

Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια παραμένουν κλειστά.

Ειδικά, χθες, στη μεγάλη γιορτή της Σταυροπροσκυνήσεως, δεν πραγματοποιήθηκαν Θείες Λειτουργίες, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά του κορονοϊού.

Μόνο η σχεδόν άδεια «πιάτσα» των ταξί στο κέντρο της πόλης, τα σύντομα πετάγματα των πελαργών, οι κινήσεις των αδέσποτων τετράποδων αλλά και οι λίγοι περιπατητές στα σοκάκια της πόλης, που έκαναν την άσκησή τους, θύμισαν πως υπήρχε ζωή στη «νεκρή» Ελασσόνα.

Εικόνες διαφορετικές, εικόνες που κάθε άλλο παρά για αρχή της άνοιξης μοιάζουν, μόλις λίγες ημέρες πριν την εθνική επέτειο και τις πασχαλινές ημέρες.

Ευχάριστο και καθοριστικό είναι πως το αναγκαίο γι’ αυτήν την εποχή «Μένουμε Σπίτι» έχει κερδίσει πολύ έδαφος ή καλύτερα τηρείται πια με ευλάβεια και στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.

Πάντως, εδώ να θυμίσουμε ότι στις πρώτες ημέρες εφαρμογής των απαγορευτικών μέτρων υπήρχαν αρκετές κινήσεις και έξοδοι νεολαίας και κόσμου(…κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες), σε ανοιχτούς χώρους, σε δασύλλια της περιοχής, στον λόφο του Προφήτη Ηλία, σε προαύλια σχολικών μονάδων(στην Ελασσόνα και στα «κεφαλοχώρια» της περιοχής). Με τις επισκέψεις, παρεμβάσεις και συστάσεις του Α.Τ. Ελασσόνας, όλες οι παραπάνω «κινήσεις» έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

«Πέρασαν μόλις λίγες ημέρες με αυτήν την κατάσταση και μας φαίνεται πως πέρασε πολύς καιρός. Ποιος ξέρει πόσο θα τραβήξει όλο αυτό…», αναρωτήθηκε περαστικός.

«Μια φορά και έναν καιρό είχαμε ένα μαγαζάκι, και σήμερα…», ψέλλισε προβληματισμένος Ελασσονίτης επαγγελματίας, που αναρωτήθηκε πόσο καιρό θα τραβήξει αυτή η «καραντίνα». «Ας βγούμε πρώτα όρθιοι με την υγεία μας, από αυτό που προέκυψε, και όλα θα ξαναγίνουν. Θα το παλέψουμε…», είπε κάποιος άλλος στην «Ε».

Για τις μετακινήσεις αποδήμων στις Κοινότητες της περιοχής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας σε δήλωσή του αναφέρει:

«Τις τελευταίες ημέρες, παρά τις οδηγίες της Κυβέρνησης και τις εκκλήσεις των τοπικών αρχών, παρατηρούνται σημαντικές μετακινήσεις αποδήμων συμπατριωτών μας προς τις κοινότητες του Δήμου μας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει προκληθεί έντονη ανησυχία για τη διασπορά του ιού στους μόνιμους κατοίκους της επαρχίας.

Θέλω να επισημάνω στους συμπολίτες μας, οι οποίοι επισκέπτονται τις κοινότητες του Δήμου μας κατά το κρίσιμο διάστημα της εξάπλωσης του κορονοϊού, ότι η ανησυχία των μόνιμων κατοίκων είναι απολύτως δικαιολογημένη, καθώς διαταράσσεται η βασική κατεύθυνση της πολιτείας για περιορισμό των μετακινήσεων και παραμονή στο σπίτι.

Θέλω επίσης να παρακαλέσω όσους επισκέπτονται τις κοινότητες του Δήμου μας για εξαιρετικούς λόγους επείγοντος, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες αυτοπεριορισμού και να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές πέραν του οικογενειακού κύκλου.

Για να είμαστε όλοι ασφαλείς και για να μην εισχωρήσει ο φόβος στις τοπικές κοινωνίες, ΜΕΝΟΥΜΕ_ΣΠΙΤΙ».

Τέλος, δεν περνούν απαρατήρητες οι απόψεις και γνώμες ιατρών της περιοχής, που «κατατέθηκαν» δημόσια και στην «Ε», για την αναγκαιότητα άμεσα η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός με το Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς και οι Δήμοι της Περιφέρειας με τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, να αναλάβουν την πρωτοβουλία μέσα από ένα οικονομικό έκτακτο κόστος και μέτρο για την κοινωνία, να προβούν σε ταυτόχρονη τυχαία δειγματοληψία σε όλη την Περιφέρεια και στους Δήμους.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass