Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ:

Μικρές βόλτες και παρέες

Δεν τελέστηκε καμία λειτουργία στις εκκλησίες

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2020 16:30

Άδειος ακόμα και από τους κατοίκους του ο Τύρναβος χθες Κυριακή με τους πολίτες να υπακούουν και να μένουν στα σπίτια τους.

Και εκείνοι οι ελάχιστοι που κυκλοφορούσαν ήταν για να προμηθευτούν την εφημερίδα τους από το τοπικό πρακτορείο και το δημοσιογραφικό γραφείο της «Ε» να είναι ανοικτό γιατί «τα γεγονότα τρέχουν», ή να κάνουν κάποια ψώνια άμεσης ανάγκης από τα ανοιχτά σούπερ μάρκετ.

Ελάχιστοι οι πολίτες και στην Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου οι οποίοι τηρώντας τα μέτρα της κυβέρνησης δεν συνωστίζονταν. Αντίθετα και οι παρέες στα παγκάκια μικρές και για μικρό χρονικό διάστημα.

Ο Τύρναβος είναι από τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές πόλεις ως κέντρο πνευματικό, θρησκευτικό και οικονομικό κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Ο μεγάλος αριθμός των ναών μαρτυρεί ευσέβεια αλλά και ευημερία που οφειλόταν στην καλή γεωγραφική θέση, στις ακμάζουσες βιοτεχνίες και στα προνόμια που είχαν παραχωρηθεί από τους Τούρκους.

Το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων του Τυρνάβου ήταν πολύ υψηλό αφού το 1770 στην πόλη υπήρχαν 16 εκκλησίες και 6 τζαμιά και πολλά μετόχια. Τότε ο μητροπολίτης μετέφερε τη έδρα του από τη Λάρισα στον Τύρναβο. Μητρόπολη τον καιρό εκείνο ήταν η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Σήμερα η πόλη του Τυρνάβου διαθέτει τέσσερις ενορίες και 50 τουλάχιστον παρεκκλήσια. Όλα αυτά χθες Κυριακή 22 Μαρτίου ήταν κλειστά λόγω του κορονοϊού.

Ωστόσο η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου η οποία διαθέτει έναν δυνατό ραδιοφωνικό σταθμό και από εκπομπές και από το ραδιοφωνικό του σήμα, μετέδωσε την κεντρική Θεία Λειτουργία την οποία άκουσαν οι πιστοί.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα