Ο Ντ. Διαμάντος για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2015 18:15

Με αφορμή το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας, ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Λάρισα» Ντίνος Διαμάντος σημειώνει πως «ένα σημαντικό θέμα με Κοινωνικές, Περιβαλλοντικές και Οικονομικές προεκτάσεις που αποτελεί μία από τις αιρεσιμότητες της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 (ΣΕΣ).

  1. Σε ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ο απερχόμενος αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος κος Τσιρώνης κατόρθωσε να καταρτίσει το νέο σχέδιο αποβλήτων (ΕΣΔΑ) :
  • Με ανύπαρκτη διαβούλευση μόλις 10 ημερών
  • Με δημοσιοποίηση της τελικής μορφής και έναρξη ισχύος από τα τέλη Ιουλίου
  • Με απαίτηση για να υλοποιηθεί θεσμοθέτησης 51 (!) δράσεων (έκδοση ΚΥΑ, διευκρινιστικές εγκυκλίους, τροποποιήσεις υφιστάμενης νομοθεσίας, εξουσιοδοτικές διατάξεις και ενσωμάτωση οδηγιών κλπ)

                «ΠΕΤΥΧΕ» δηλαδή την εκ προοιμίου «ναρκοθέτηση» της υλοποίησής του, να ισχύει      δηλαδή αλλά, να μην μπορεί να εφαρμοστεί. Το κυριότερο όμως δυστυχώς είναι        ότι, έτσι δημιουργεί μία επιχειρηματική και επενδυτική ανασφάλεια σε όλους όσους μπορούσαν και θέλανε να επενδύσουν στη διαχείριση των απορριμμάτων.

  1. Σε ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έγκαιρα προετοιμάστηκε και παρουσίασε από τα μέσα Μαΐου τη μελέτη που εκπονήθηκε για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Από τη μία πλευρά δηλαδή, έγκαιρα ενημερώθηκαν οι Δήμοι – που θα συντάξουν το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης – και από την άλλη, μέχρι την κατάθεση και ψήφιση του νέου ΠΕΣΔΑ υπάρχει χρόνος διαβούλευσης.

Τι έπρεπε να κάνει ο Δήμος Λαρισαίων;

Ότι και άλλοι Δήμοι. Για παράδειγμα, ο Δήμος Χαλανδρίου. Ο οποίος στις 13/5/15 συγκρότησε ομάδα εκπόνησης του ΤΣΔ και τον Ιούνιο το παρουσίασε.

Διότι, προ μηνών έχει δοθεί ο «οδηγός σύνταξης του ΤΣΔ». Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες είναι γνωστές. Η μελέτη για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου παρουσιάστηκε 17/5/2015. Ενώ το σχέδιο του Εθνικού ΣΔΑ ήταν δημοσιοποιημένο και αυτό, τουλάχιστον στη 2η μορφή του.

Μέσα στον «οδηγό» στο ΚΕΦ (Α) αναφέρει ότι «η κατάρτιση του ΤΣΔ ξεκινά με απόφαση του ΔΣ στην οποία καθορίζεται:

  • Η συγκρότηση ομάδας έργου που θα παρακολουθεί και θα ενημερώνει το ΔΣ για την εξέλιξη εκπόνησης του
  • Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της εκπόνησης του ΤΣΔ
  • Η υποχρέωση ένταξης του ΤΣΔ στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου
  • Η διαδικασία διαβούλευσης και κοινωνικής συμμετοχής στην εκπόνηση του ΤΣΔ
  • Τυχόν διαδημοτικές συνεργασίες

Τι έκανε ο Δήμος Λαρισαίων;

                                                                        

Έφερε στις 25/8/2015 στο ΔΣ την πρόταση προς έγκριση της «ομάδας έργου».

ΤΙΠΟΤΑ από τα άλλα 4 σημεία δεν υπήρξαν στην εισήγηση!

Επαφίεται λοιπόν η σημαντική αυτή υπόθεση στην φιλοπατρία μίας πράγματι, άρτιας και καταξιωμένης υπηρεσιακής Επιστημονικής δομής του Δήμου και, στις δεσμεύσεις του Δημάρχου (που αποδέχτηκε τις αιτιάσεις μας) για μία έστω και μικρή-λειψή διαβούλευση στον όσο χρόνο απομένει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 15/9/15 που, οι πολιτικές εξελίξεις ίσως την μεταθέσουν και, σε μία εκτεταμένη συζήτηση σε άλλη συνεδρίαση του ΔΣ πριν την έγκριση του ΤΣΔ.

Ε λοιπόν, έτσι δεν αντιμετωπίζεται ένα εξόχως σημαντικό θέμα για το σήμερα και το αύριο των δημοτών.

Και φυσικά έτσι, πάει περίπατο κάθε προσπάθεια της ΔΑ να πείσει για ειλικρινείς προθέσεις τήρησης ουσιαστικών συμμετοχικών διαδικασιών.

Η χρονοκαθυστέρηση ανταπόκρισης σε αποφάσεις και πράξεις που οδηγούν σε αναθέσεις και καταστρατηγήσεις της συμμετοχικής διαδικασίας έχει γίνει κανόνας πλέον, 1 χρόνο τώρα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass