Σε ιδιώτη μέρος της καθαριότητας του Δήμου Αγιάς

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ * ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΦΟΡΑ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2020 18:03

Σε ιδιώτη στρέφεται η Δημοτική Αρχή Αγιάς για την αποκομιδή των απορριμμάτων του Δήμου.

Αυτό αποφασίστηκε, προ ολίγων ημερών, από την Οικονομική Επιτροπή, κατά πλειοψηφία, και με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση όπως ορίζει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για «την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID – 19», με βάση, τόσο τα θεσμοθετημένα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του στην Ελλάδα, όσο και το ότι το εναπομείναν προσωπικό στην Υπηρεσία Καθαριότητας εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων δεν επαρκεί για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, δηλαδή το Τμήμα Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Συντήρησης Πρασίνου, ο Δήμος Αγιάς αυτή τη στιγμή διαθέτει μικρό ανθρώπινο δυναμικό για την καθαριότητα: Τρεις οδηγούς (τακτικούς υπαλλήλους), τρεις εργάτες καθαριότητας (τακτικούς υπαλλήλους), δύο εργάτες καθαριότητας αορίστου χρόνου, έξι εργάτες καθαριότητας που προσλήφθηκαν από την 3Κ/2018 προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ένας εκ των οποίων ανήκει στην κατηγορία ΑΜΕΑ). Το ανωτέρω προσωπικό απασχολείται ως εξής: Οι τρεις μόνιμοι οδηγοί και έξι εργάτες στην αποκομιδή απορριμμάτων και στις εργασίες συλλογής και μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών (ένα πλήρωμα ανά απορριμματοφόρο), οι υπόλοιποι στον καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων. Επιπλέον, στο Τμήμα απασχολούνται τρεις χειριστές μηχανημάτων έργων – φορτηγών, δύο εργάτες στην υπηρεσία κοιμητηρίων και ένας εργάτης πρασίνου.

Στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα μας και την παγκόσμια κοινότητα συγκυρία, λόγω των απρόβλεπτων και δυσμενών συνεπειών από την εξάπλωση του κορονοϊού γίνεται ευκόλως κατανοητό ότι με το εναπομείναν προσωπικό έχουν ανακύψει σοβαρές δυσχέρειες στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Τμήματος, με αποτέλεσμα να αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στο συνολικό έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων στον Δήμο.

Με βάση όλα αυτά, είναι προφανές ότι ο Δήμος με το προσωπικό που διαθέτει πλέον, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας, δεν μπορεί να φέρει εις πέρας το έργο της συλλογής και μεταφοράς των στερεών αποβλήτων και των ανακυκλώσιμων υλικών, της καθαριότητας του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων και των δημοτικών κτιρίων σε όλες τις Κοινότητες, καθώς και των εργασιών συντήρησης χώρων πρασίνου. Αδυνατεί να ανταποκριθεί με το υφιστάμενο προσωπικό στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας σε όλη τη διοικητική του επικράτεια, ώστε να παράσχει κατά τον βέλτιστο τρόπο υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους πολίτες σε κρίσιμους τομείς (καθαριότητα – αποκομιδή απορριμμάτων, συντήρηση πρασίνου), που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την καθημερινότητα των πολιτών.

Για τους λόγους αυτούς, λοιπόν, θα ανατεθεί σε ιδιώτη μέρος των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων, για τις οποίες στην παρούσα συγκυρία υπάρχει αδυναμία εκτέλεσης με ίδια μέσα του Δήμου, για χρονικό διάστημα δύο μηνών και με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης, εφόσον διαρκεί η έκτακτη ανάγκη.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε να δοθούν σε ιδιώτη οι εξής υπηρεσίες:

* Αποκομιδή των στερεών αποβλήτων (απορριμμάτων) και μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ Λάρισας των οικισμών Παλιουριάς – Κουτσουπιάς – Κόκκινου Νερού – Πλατιάς Άμμου – Στομίου (Δρομολόγιο Ι) των Δημοτικών Ενοτήτων Μελιβοίας και Ευρυμενών.

* Αποκομιδή των απορριμμάτων και μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ Λάρισας των οικισμών Καρίτσας – Στομίου – Ομολίου – Παλαιόπυργου – Αλεξανδρινής (Δρομολόγιο ΙΙ) της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών.

* Αποκομιδή των απορριμμάτων και μεταφορά τους στο ΣΜΑ Αγιάς των οικισμών Ρακοποτάμου – Πολυδενδρίου – Αγιοκάμπου – Σωτηρίτσας – Βελίκας (Δρομολόγιο ΙΙΙ) της Δημοτικής Ενότητας Μελιβοίας.

* Αποκομιδή των απορριμμάτων και μεταφορά τους στο ΣΜΑ Αγιάς των οικισμών Μαρμαρίνης – Δήμητρας – Αμυγδαλής – Καστρίου – Πλασιάς (Δρομολόγιο ΙV) της Δημοτικής Ενότητας Λακέρειας.

Η εκτιμώμενη αξία της δίμηνης σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 28.172,80 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass