Εργα αναβάθμισης των λιμανιών του Δήμου Αγιάς

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των μελετών τους μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ»

Δημοσίευση: 06 Απρ 2020 18:00

Εγκρίθηκε από το Τμήμα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Διαχείρισης ΠΔΕ της Διεύθυνσης Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών η ένταξη της Πράξης «Μελέτες – έρευνες και υπηρεσίες λιμενικών υποδομών Δήμου Αγιάς» στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», συνολικού προϋπολογισμού 736.770,27 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) με δικαιούχο φορέα τον Δήμο Αγιάς με τα εξής υποέργα:

1. «Μελέτη ανάπτυξης για τη δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών Αγιοκάμπου» με προεκτίμηση αμοιβής 155.564,53 ευρώ.

2. «Μελέτη ανάπτυξης για τη δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών Στομίου» με προεκτίμηση αμοιβής 178.732,71 ευρώ.

3. «Μελέτη νομιμοποίησης και βελτίωσης αλιευτικού καταφυγίου στην Κουτσουπιά» με προεκτίμηση αμοιβής 183.271,01 ευρώ.

4. «Μελέτη νομιμοποίησης και βελτίωσης αλιευτικού καταφυγίου Πολυδενδρίου» με προεκτίμηση αμοιβής 72.197,20 ευρώ.

5. «Μελέτη νομιμοποίησης και βελτίωσης προβλήτα στη θέση Kόκκινο Nερό» με προεκτίμηση αμοιβής 46.961,22 ευρώ.

6. «Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου» με προεκτίμηση αμοιβής 100.043,60 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Αγιάς Νίκο Ντάγκα, «Το εν λόγω έργο αφορά στην αξιοποίηση των λιμανιών με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας τους που θα συμβάλουν, αφενός, στην ανάκαμψη της τοπικής, αλλά και ευρύτερα της οικονομίας της περιοχής, και, αφετέρου, στην προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή των λιμένων».

Αναλυτικά, οι μελέτες των έργων είναι:

α) Μελέτη ανάπτυξης για τη δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών Αγιοκάμπου, με προεκτίμηση αμοιβής 155.564,53 ευρώ, με σκοπό τη δημιουργία ενός λειτουργικού και πλήρως εξοπλισμένου καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο νότιο τμήμα και εντός του λιμενίσκου του. Σήμερα στον Αγιόκαμπο εξυπηρετούνται αλιευτικά και τουριστικά σκάφη. Τα αλιευτικά σκάφη εξυπηρετούνται κυρίως στη βόρεια λιμενολεκάνη. Στη νότια λιμενολεκάνη εξυπηρετούνται εκτός από αλιευτικά και τουριστικά διαφόρων κατηγοριών. Ο χώρος που ελλιμενίζονται τα τουριστικά σκάφη είναι υποτυπώδης και δεν έχουν κατασκευαστεί υποδομές για την εξυπηρέτηση των σκαφών αυτών. Έτσι, είναι άμεση η ανάγκη βελτίωσης των υποδομών και δημιουργίας χώρου καταφυγίου τουριστικών σκαφών στον λιμενίσκο του Αγιοκάμπου.

β) Μελέτη ανάπτυξης για τη δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών Στομίου, με προεκτίμηση αμοιβής 178.732,71 ευρώ, με σκοπό τη δημιουργία ενός λειτουργικού και πλήρως εξοπλισμένου καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο βόρειο τμήμα και εντός του λιμενίσκου του, καθώς σήμερα εξυπηρετούνται κυρίως αλιευτικά σκάφη. Έτσι, είναι άμεση η ανάγκη βελτίωσης των υποδομών και δημιουργίας χώρου καταφυγίου τουριστικών σκαφών στον λιμενίσκο του Στομίου.

γ) Μελέτη νομιμοποίησης και βελτίωσης αλιευτικού καταφυγίου στην Κουτσουπιά, με προεκτίμηση αμοιβής 183.271,01 ευρώ, με σκοπό τη νομιμοποίηση, τη βελτίωση των υποδομών του υφιστάμενου λιμενίσκου στην Κουτσουπιά και τη δημιουργία ενός σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου αλιευτικού καταφυγίου στην Κουτσουπιά, ώστε να αποτελέσει έναν ασφαλές και λειτουργικό λιμένα, ο οποίος θα εξυπηρετεί την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής.

δ) Μελέτη νομιμοποίησης και βελτίωσης αλιευτικού καταφυγίου Πολυδενδρίου, με προεκτίμηση αμοιβής 72.197,20 ευρώ, με σκοπό τη νομιμοποίηση και βελτίωση του υφιστάμενου λιμενίσκου, ώστε να αποτελέσει έναν ασφαλές και λειτουργικό αμιγώς αλιευτικό λιμένα, ο οποίος θα εξυπηρετεί την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής.

ε) Μελέτη νομιμοποίησης και βελτίωσης προβλήτα στο Kόκκινο Nερό, με προεκτίμηση αμοιβής 46.961,22 ευρώ, με σκοπό τη νομιμοποίηση και τη βελτίωση του υφιστάμενου προβλήτα, έτσι ώστε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της παραλίας, η οποία αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών και με άμεσο αποτέλεσμα την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

στ) Υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, με προεκτίμηση αμοιβής 100.043,60 ευρώ, καθώς για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών είναι απαραίτητη η συνεργασία με εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο λιμενολόγο μηχανικό. Αντικείμενο του τεχνικού συμβούλου είναι, αφενός, η υποβοήθηση στην έγκαιρη επισήμανση των όποιων προβλημάτων και στην παροχή εξειδικευμένων τεχνικών συμβουλών στον σχεδιασμό λιμενικών έργων και, αφετέρου, στη μεταφορά τεχνογνωσίας, έτσι ώστε το Αυτοτελές Λιμενικό Γραφείο του Δήμου Αγιάς να εκσυγχρονιστεί και να ανταποκριθεί στον ρόλο του.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass