Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι βροχές «καθάρισαν» τον Τιταρήσιο

Ο Δήμος Τυρνάβου απαγόρευσε τη διέλευση από τις ράμπες

Δημοσίευση: 06 Απρ 2020 18:02
-Ο Τιταρήσιος χθες στην παραδοσιακή γέφυρα του -Ο Τιταρήσιος χθες στην παραδοσιακή γέφυρα του

Οι τελευταίες έντονες και μεγάλο διάστημα βροχοπτώσεις καθώς και το λιώσιμο των πρόσφατων χιονιών στα βουνά έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα για το «ξέπλυμα» του Τιταρήσιου ποταμού, του Ξηριά, όπως τον αποκαλεί ο κόσμος.

Βέβαια είχαν προηγηθεί σημαντικές παρεμβάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας με παρέμβαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού. Έτσι το προηγούμενο από τις βροχές διάστημα έγιναν ενδελεχείς έρευνες για το ποιοι ευθύνονται που όταν το ποτάμι δεν έχει ή έχει λίγο νερό αυτό το νερό να είναι μαύρο και με αφρούς. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έκαναν έρευνα και επέβαλαν πρόστιμα σε εκείνους που ρύπαναν το ποτάμι. Ωστόσο η φύση πήρε τη σκυτάλη και με τις βροχοπτώσεις ο Τιταρήσιος φούσκωσε. Κατεβάζει τεράστιους όγκους νερού με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη η διάβαση ακόμα και μεγάλων αγροτικών οχημάτων από τις ράμπες στον δρόμο Αμπελώνα - Δελερίων, Αγίου Παντελεήμονα και στο ύψος του Τυροκομείου Ρίζου.

Χθες το ποτάμι έδειξε για άλλη μια φορά τη δύναμή του, οι τεράστιοι όγκοι νερού προκαλούσαν δέος αλλά και θλίψη που τόσο νερό πηγαίνει χαμένο στη θάλασσα όταν σε μερικούς μήνες οι αγρότες θα λένε πάλι το νερό νεράκι.

- Ο Τιταρήσιος, δεύτερος σε μήκος παραπόταμος του Πηνειού μετά τον Ενιπέα πηγάζει κυρίως από το όρος Τίταρος με υψόμετρο 1.839 μέτρα. Το ποτάμι έχει μήκος 56 χιλιόμετρα από τις πηγές του μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό στην περιοχή της Ροδιάς.

Οι μεγάλες καταιγίδες και οι μεγάλες ποσότητες νερού που έπεσαν είχαν ως αποτέλεσμα τα ξεχειλίσουν πολλοί χείμαρροι που πέφτουν στον Τιταρήσιο και το νερό από τα Αντιχάσια και τα Καμβούνια να φτάσει στο κάμπο του Τυρνάβου χθες και προχθές.

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΡΑΜΣΑΡ

Σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ σε ό,τι αφορά τους υδροβιότοπους ο Τιταρήσιος ποταμός υπάγεται στην κατηγορία των εσωτερικών υγροτόπων και χαρακτηρίζεται ως ποταμός συνεχούς ροής, παρά το γεγονός ότι συχνά, μετά την έξοδό του από τη λεκάνη απορροής, δεν εμφανίζει διαρκή ροή. Οι σπουδαιότερες σημερινές αξίες του ποταμού είναι η αρδευτική του σημασία, η οποία είναι μεγάλη, με πτωτική όμως αποτελεσματικότητα λόγω της μεγάλης πτώσης των υδάτινων αποθεμάτων του τα τελευταία χρόνια.

Όπως έχουν τονίσει πολλές φορές μέχρι τώρα οι ειδικοί, τα νερά του Τιταρήσιου λόγω του πυθμένα του ποταμού και των ασβεστολιθικών πετρωμάτων είναι ο κύριος τροφοδότης με πλουτισμό νερού του καρστικού συστήματος που βρίσκεται δυτικά της πόλης του Τυρνάβου. Η τεράστια αυτή υπόγεια λίμνη που εκτείνεται και ευρύτερα έχει φυσικές απολήξεις τις πηγές «Μάτι», «Βρύση» Τυρνάβου και «Λούντζια» Πλατανουλίων. Από την υπόγεια αυτή λίμνη υδρεύεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό η πόλη της Λάρισας, ο Τύρναβος, ο Αμπελώνας, η Φαλάνη και όλα τα άλλα χωριά της περιοχής. Παράλληλα αρδεύεται και ολόκληρος ο κάμπος περιοχής Τυρνάβου.

Τέλος ένας σημαντικός λόγος να είναι ο Τιταρήσιος καθαρός ειδικά όταν έχει λίγο νερό είναι πόσιμο το νερό του.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα