Η Νέα Σμύρνη φοβίζει και τον Τύρναβο

ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΙΩΑΝ. ΚΟΚΟΥΡΑ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΟΜΑ *ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΔΗΜΟΥ, ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΜΑ ΠΑΝ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Δημοσίευση: 11 Απρ 2020 18:00
Από τις χθεσινές παρεμβάσεις του Δήμου και της Αστυνομίας στον οικισμό των Ρομά Τυρνάβου για την ενημέρωσή τους Από τις χθεσινές παρεμβάσεις του Δήμου και της Αστυνομίας στον οικισμό των Ρομά Τυρνάβου για την ενημέρωσή τους

Αναστάτωση και προβληματισμό προκάλεσαν στους κατοίκους του Τυρνάβου οι εξελίξεις αναφορικά με τον κορωνοϊό στη συνοικία της Νέας Σμύρνης Λάρισας η οποία τέθηκε σε καραντίνα.

Επειδή υπάρχουν δεσμοί συγγένειας, αλλά και επαγγελματικής συνεργασίας με τους Ρομά στον οικισμό του Τυρνάβου, όπως είναι φυσικό η είδηση αναστάτωσε την περιοχή ολόκληρου του Τυρνάβου. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ο οικισμός των Ρομά του Τυρνάβου φιλοξενεί 4.000 – 4.500 ανθρώπους από τους οποίους άλλοι μένουν σε μεγάλες οικίες και άλλοι σε παραπήγματα.

Ο Δήμος Τυρνάβου, με παρέμβαση του δημάρχου κ. Ιωάννη Κόκουρα, έδωσε κατευθύνσεις κυρίως ενημέρωσης των Ρομά για το τι πρέπει να προσέχουν για την ατομική τους υγιεινή και υγεία και γενικότερα για προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο Δήμος Τυρνάβου είχε αποφασίσει, μαζί με την εκτέλεση του προγράμματος ΤΕΒΑ, να μοιράσει σε όλους τους δικαιούχους, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων είναι Ρομά, και είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας. Ωστόσο, έπειτα από τις δυσμενείς εξελίξεις με τα κρούσματα στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, αποφασίστηκε η πρωτοβουλία να προχωρήσει αμέσως.

Έτσι δύο κλιμάκια του Δήμου μετέβησαν χθες στον συνοικισμό Ρομά Τυρνάβου και μοίρασαν είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας (3.000 μάσκες και είδη ατομικής υγιεινής) σε όλους τους κατοίκους.

Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Τυρνάβου, κ. Ιωάννης Κόκουρας, συνοδευόμενος από τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου Σεραφείμ Μπίρδα, αστυνόμο Α’ και τον αντιδήμαρχο Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Χριστόφορο Κατσαρό, προέβησαν σε συστάσεις προς τους κατοίκους να τηρήσουν όλα τα μέτρα πρόληψης, τα μέτρα ατομικά προστασίας και υγιεινής και να μην συναθροίζονται δημόσια.

Από την ημέρα λήψης των μέτρων, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου, ο Δήμος Τυρνάβου έχει στείλει περιπολικό, το οποίο σε τακτά χρονικά διαστήματα με ηχογραφημένο μήνυμα εφιστά την προσοχή των κατοίκων για λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Ταυτόχρονα, την περασμένη Τρίτη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλους της ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων και λοιμωξιολόγων της χώρας μας κ. Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, έγινε ενημέρωση στον ειδικό διαμεσολαβητή κ. Παναγιώτη Τσακίρη, για την αναγκαιότητα των μέτρων ο οποίος δεσμεύτηκε να ενημερώνει τον οικισμό, όπως και κάνει.

Μιλώντας χθες στην «Ε» ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Ιωάννης Κόκουρας ευχαρίστησε τους εργαζομένους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», τους υπαλλήλους των κοινωνικών δομών του Δήμου, καθώς και τους εθελοντές, οι οποίοι αυτές τις δύσκολες ώρες «δεν μένουν στο σπίτι» για να βοηθήσουν αυτούς που μένουν σπίτι.

Η δημοτική αρχή βρίσκεται συνεχώς στις επάλξεις και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας κάθε δημότη».

Ο ΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ

«Στον Οικισμό των Ρομά επικρατεί μια χαοτική κατάσταση, υποστηρίζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δράση Πολιτών» κ. Στέλιος Ροντούλης και σε σχετική δήλωση σημειώνεται:

«Προχθές Πέμπτη, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Στέλιος Ροντούλης είχε μια σειρά τηλεφωνικών επαφών με ανθρώπους που κατοικούν στον οικισμό των Ρομά, στο Κριτήρι Τυρνάβου.

Όπως ισχυρίστηκαν οι ίδιοι οι κατοικούντες στον οικισμό, η κατάσταση που επικρατεί είναι χαοτική και ανεξέλεγκτη, ενώ και η τήρηση των προληπτικών μέτρων προφύλαξης είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική.

Επιπροσθέτως, διαμαρτυρήθηκαν για την παντελή απουσία της δημοτικής Αρχής και, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν ακόμη δεν έχουν λάβει ούτε την υπεσχημένη ποσότητα σαπουνιού και προστατευτικών μέσων.

Τη στιγμή, λοιπόν, που ο έλεγχος των συνθηκών υγείας που επικρατούν στον συνοικισμό των Ρομά θα έπρεπε να αποτελεί υψίστη προτεραιότητα για ευνόητους λόγους, η δημοτική αρχή του κ. Κόκουρα κωφεύει και αδρανεί κατά τρόπο απαράδεκτο και επικίνδυνο.

Πού είναι οι απολυμάνσεις; Πού είναι η ενημέρωση των ανθρώπων του οικισμού; Πού είναι τα στοιχειώδη μέσα προφύλαξης; Πού είναι οι διαγνωστικοί έλεγχοι; Πού είναι η τήρηση των απαγορευτικών μέτρων προφύλαξης; Πού είναι η συμβουλευτική δράση των υπευθύνων; Πού κατέληξε το Ιατροκοινωνικό Κέντρο;

Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι βρίσκονται σε κατάσταση νάρκης και αφασίας. Ελπίζουμε η παρέμβασή μας να τους αφυπνίσει και να τους κινητοποιήσει, πριν συμβούν γεγονότα απευκταία, που πιθανόν να εγκυμονούν κινδύνους για το σύνολο του Δήμου Τυρνάβου.

Η υγειονομική «βόμβα» που βρίσκεται στην πόρτα του Τυρνάβου πρέπει να απενεργοποιηθεί... από χθες».

Ο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Ένας αξιόλογος εκπρόσωπος των Ρομά Τυρνάβου, ο οποίος βρίσκεται σε πρόγραμμα του Δήμου για τους Ρομά είναι ο κ. Παναγιώτης Τσακίρης, οποίος είναι ο διαμεσολαβητής Δήμου, Πολιτείας και των Ρομά του Τυρνάβου. Ο κ. Τσακίρης και από την ειδική θέση που έχει, μεταφέρει στους Ρομά συμπατριώτες του, και επιμένει προς αυτό, την ανάγκη συνεργασίας με τον Δήμο Τυρνάβου και την κυβέρνηση, καλώντας τους να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, να μην συνωστίζονται στον οικισμό, αλλά και γενικότερα σε υπηρεσίες και να μην βγαίνουν εκτός οικισμού, αλλά μόνο όταν είναι μεγάλη ανάγκη και έχοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass