Ράμπες σε παραλίες για ΑΜΕΑ

Προμηθεύεται ο Δήμος Αγιάς για τις ακρογιαλιές Αγιοκάμπου, Κάτω Σωτηρίτσας και Στομίου

Δημοσίευση: 21 Απρ 2020 15:10

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς και ήδη προκηρύχτηκε ανοιχτός δημόσιος ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού σε τρεις παραλίες του Δήμου Αγιάς με στόχο να βελτιωθεί η πρόσβαση στη θάλασσα ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως κι άλλων με κινητικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα «κύριο μέλημα του Δήμου είναι η διευκόλυνση της προσπελασιμότητας των ΑΜΕΑ σε τρεις επιλεγμένες πολυσύχναστες παραλίες, καθώς επίσης κι ο προσανατολισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα προσβασιμότητας στις ακτές. Πρόκειται για παραλίες του Αγιοκάμπου στη θέση “Ανάπλαση”, της Κάτω Σωτηρίτσας μπροστά από το Αγροτικό Ιατρείο και του Στομίου στη θέση “Φάρος”. Λόγω του ότι τα εμποδιζόμενα άτομα βιώνουν συνθήκες αποκλεισμού από τις περισσότερες ελληνικές παραλίες, καθίσταται αναγκαία η υλοποίηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, με τις οποίες αναμένεται να βελτιωθεί η πρόσβαση και η κίνησή τους στις παραλίες, καθώς και η ασφαλής και επιτυχής εξυπηρέτησή τους εντός αυτών».

«Έχει προβλεφθεί λοιπόν» μας λέει ο κ. Γκουντάρας «η εγκατάσταση μη μόνιμης κινητής διάταξης αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, που θα βοηθά τα άτομα με προβλήματα να μπουν με ασφάλεια μέσα στο νερό. Το κυριότερο εμπόδιο γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι η μεταφορά τους από την ακρογιαλιά μέσα στη θάλασσα. Η διάταξη θα είναι αυτοκινούμενη, ώστε να τοποθετείται σε κατάλληλο σημείο στην ακρογιαλιά που θα διευκολύνει την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στο νερό και πάνω της θα κινείται τροχήλατο κάθισμα, που θα παρέχει αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα. Ο χρήστης θα φτάνει με το αμαξίδιό του, μέσω διαδρόμων πρόσβασης, και θα επιβιβάζεται στο τροχήλατο κάθισμα της διάταξης. Με τη χρήση τηλεχειριστηρίου θα ενεργοποιεί τον μηχανισμό κίνησης, κινώντας έτσι το κάθισμα προς τη θάλασσα. Φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής, ο χρήστης θα βρίσκεται σε τέτοιο βάθος ώστε να μπορεί να επιπλεύσει, να φύγει από το κάθισμα και να κολυμπήσει. Η αντίστροφη διαδικασία θα ακολουθείται για την έξοδο στη στεριά».

Πέραν των τριών μη μόνιμων βοηθητικών διατάξεων για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στη θάλασσα, έχει προβλεφθεί η προμήθεια και εγκατάσταση του λοιπού εξοπλισμού εξυπηρέτησής τους για κάθε μία από τις τρεις παραλίες.

Συγκεκριμένα, στο όλο εγχείρημα περιλαμβάνεται για κάθε παραλία η προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων κινητών συστημάτων σκίασης, ενός λυόμενου αποδυτηρίου κι ενός WC εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ, όπως και η ανάδειξη του χώρου στάθμευσης για ΑΜΕΑ μέσω ευκρινούς σήμανσης. Περαιτέρω δε, για την κίνηση των αναπηρικών αμαξιδίων και των πεζών στους διαδρόμους πρόσβασης από και προς τη θάλασσα για κολύμβηση και προς τις λοιπές υποδομές εξυπηρέτησης που πρόκειται να εγκατασταθούν, προβλέπεται η διάστρωση διαδρόμου κίνησης κατασκευασμένου από ανθεκτικό και αντιολισθηρό υλικό πολυεστέρα, καθώς και πέντε κινητών πάνελ –πλαισίων, από ανθεκτικό πλαστικό HDPE, κατάλληλων για χρήση σε παραλίες, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως χώροι προσωρινής στάσης – ανάπαυσης κατά την κίνηση των εξυπηρετούμενων επισκεπτών και αμαξιδίων. Στο τέλος του διαδρόμου πρόσβασης πρόκειται να τοποθετηθεί η κινητή διάταξη πτυσσόμενου διαδρόμου με το τροχήλατο κάθισμα, που παρέχει αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα.

«Γενική επιδίωξη του Δήμου, μέσω της υλοποίησης, αυτών των σχεδίων μας» υπογραμμίζει ο κ. Γκουντάρας «είναι η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ΑΜΕΑ στο φυσικό, δομημένο και ηλεκτρονικό περιβάλλον, προσφέροντας στους χρήστες το δικαίωμα να κάνουν χρήση των υποδομών του, χωρίς κανένα χρηματικό αντίτιμο. Μέριμνά μας είναι η εξάλειψη, η αποκατάσταση και η αποτροπή ανισοτήτων μεταξύ ατόμων με ή χωρίς αναπηρίες και η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή αυτών των ατόμων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή».

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι είναι η τρίτη φορά που ο Δήμος Αγιάς προσπαθεί να βοηθήσει τα άτομα που δυσκολεύονται λόγω προβλημάτων στην κίνηση να φτάσουν ως τη θάλασσα για να κολυμπήσουν. Μία πριν αρκετά χρόνια με το seatrack, αλλά και πέρυσι με τα πλωτά αναπηρικά αμφίβια αμαξίδια, συστήματα και τα δύο πολύ καλά, αλλά που για διαφορετικούς λόγους το καθένα αποδείχθηκαν εκ των υστέρων δύσκολα να χρησιμοποιηθούν στη συγκεκριμένη θάλασσα. Το seatrack ειδικά, δεν ήταν λίγες οι φορές που υπέστη σοβαρές ζημιές από τα κύματα. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, ο επικεφαλής της παράταξης «Αγιά 2019 Νέα Εποχή», Ιωάννης Αγγελάκας, κατά την τηλεσυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αν κι έδωσε τη συγκατάθεσή του, δεν παρέλειψε να πει πως «Θεωρούμε ότι είναι κρίμα να σπαταλούμε κάθε χρόνο τόσα χρήματα και να μας τα παίρνει η θάλασσα. Πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσουμε με ειλικρίνεια αν οι παραλίες μας είναι δυνατόν να επιτρέπουν τη λειτουργία τέτοιων υποδομών. Αν ναι, τότε πρέπει να οργανωθεί καλά και να υπάρχει υπεύθυνος και ωράριο για τη λειτουργία και την προστασία του. Οφείλουμε να λογοδοτούμε ως Δήμος για τα χρήματα που ξοδεύουμε και τις αποτυχίες μας».

Το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο εισηγήθηκε ο Νικόλαος Ντάγκας, αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 180.000 ευρώ.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass