Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέλετε τις πινακίδες του οχήματός σας; Μη βιαστείτε…

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2020 19:00

Αν έχετε παραδώσει τις πινακίδες του οχήματός σας και θέλετε να κάνετε άρση της ακινησίας του (επιβατικού ή μοτοσικλέτας) ζητώντας την επιστροφή τους από τη ΔΟΥ, μη βιαστείτε, καλύτερα να το αναβάλετε…

Μια τέτοια κίνηση είναι οικονομικά ασύμφορη αυτήν τη χρονική στιγμή, καθότι θα αναγκαστείτε να πληρώσετε ολόκληρο το αντίτιμο των τελών κυκλοφορίας που αναλογεί στο όχημά σας, και όχι αναλογικά με τον μήνα επιστροφής των πινακίδων σας.

Συγκεκριμένα, αναμένεται η έκδοση της σχετικής διάταξης

για κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με τους μήνες για τους οποίους γίνεται η άρση.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΟΥ Λάρισας κ. Γιώργο Εμμανουήλ «συνήθως, τα τελευταία χρόνια, η διάταξη που αφορά στη μερική πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, για όσους κάνουν άρση της ακινησίας του οχήματός τους, εκδίδεται και τίθεται σε ισχύ, μετά το Πάσχα…

Παρατηρείται ουσιαστικά, ότι η χρήση αυτής της διευκόλυνσης, από τους ιδιοκτήτες οχημάτων, μπορεί να γίνει για το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου…».

Για την κυκλοφορία του οχήματος, οι ιδιοκτήτες καλούνται βέβαια να τακτοποιήσουν παράλληλα και το θέμα της ασφάλισης του οχήματός τους, αν έχει λήξει το συμβόλαιό τους με την ασφαλιστική εταιρεία.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Εμμανουήλ, αυτήν τη χρονική περίοδο δεν παρατηρείται ζήτηση για επιστροφή πινακίδων οχημάτων, γεγονός που αποδίδεται φυσικά και στα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού.

Το ενδιαφέρον για διακοπή της ακινησίας οχημάτων συνήθως αρχίζει να εμφανίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η σχετική διάταξη που αναμένεται και είναι ίδια κάθε χρόνο, προβλέπει τα εξής: «Παρέχεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες για τους οποίους γίνεται η άρση.

Εξαιρετικά, δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, άπαξ, εντός του έτους, με καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους αυτού, ως εξής: α) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονται τα δύο δωδέκατα (2/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, β) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, γ) για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τέλη του έτους συν (+) δύο δωδέκατα (2/12) των ετήσιων τελών κυκλοφορίας».

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ