«Η δημόσια υγεία προέχει των συμφερόντων των Τραπεζών»

ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ Ή ΑΠΟΧΗ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ * ΜΕ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 24 Απρ 2020 18:02

«Η δημόσια υγεία προέχει των συμφερόντων των Τραπεζών και των επιχειρήσεων» σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν από την ερχόμενη Τρίτη, 28 Απριλίου τα Υποθηκοφυλακεία, Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία της χώρας.

Η εσπευσμένη -έστω και τμηματική- επαναλειτουργία δικαστηρίων της χώρας συνδέεται με την «επανεκκίνηση της οικονομίας» αλλά όπως εκτιμά ο νομικός κόσμος στην πραγματικότητα συνδέεται με το θέμα των δανείων την ώρα που από την κυβέρνηση έχει προαναγγελθεί πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε προχθές σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό με άνοιγμα, στις 27 Απριλίου, των Υποθηκοφυλακείων, των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων, για συγκεκριμένες διαδικασίες.

Όπως διευκρίνιζαν στην «Ε», γνώστες της διαδικασίας, αυτό που προβλέπεται είναι πως τα Πρωτοδικεία εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις για προσημειώσεις ακινήτων, προσημειώσεις που εγγράφουν στη συνέχεια τα Υποθηκοφυλακεία και έτσι γίνονται οι εκταμιεύσεις δανείων. Από τα Υποθηκοφυλακεία επίσης είναι γνωστό ότι οι δανειολήπτες μπορούν να λάβουν πιστοποιητικό βαρών, έγγραφο που επίσης αφορά στη διαδικασία δανεισμού, είτε πρόκειται για νέο δάνειο είτε για ρύθμιση υπάρχοντος δανείου.

Η απόφαση της κυβέρνησης για «επιστροφή στην κανονικότητα» μέσω των Δικαστηρίων προκάλεσε την αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος η οποία, με χθεσινή ανακοίνωσή της, σημειώνει την «ανάγκη προληπτικών μέτρων γενικής και ατομικής προστασίας στους χώρους των δικαστηρίων» τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, προτείνεται η αποχή από τα καθήκοντά μας από 28 Απριλίου μέχρι και 5 Μαΐου».

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Στο σκέλος της προστασίας σημειώνεται πως στα Υποθηκοφυλακεία δεν έχει αποσταλεί υγειονομικό υλικό ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν κρίνεται επαρκές το υλικό που έλαβαν τα Δικαστήρια με αφορμή την τμηματική επαναλειτουργία τους.

Την ανάγκη προληπτικών μέτρων προστασίας στους χώρους των δικαστηρίων σημειώνει σε χθεσινή ανακοίνωσή της και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «το δικηγορικό σώμα τάσσεται υπέρ της ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, με βάση τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και την τήρηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων γενικής και ατομικής προστασίας, που θα εγγυώνται την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και θα διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία.

Η Συντονιστική Επιτροπή απέστειλε στους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς (ΕΟΔΥ, Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού) επιστολή, με την οποία ζητά να πληροφορηθεί εάν υπήρξε η σύμφωνη γνώμη τους για την επαναλειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και την περιορισμένη επαναλειτουργία των Δικαστηρίων και σε καταφατική περίπτωση, τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας.

Αναμένουμε την απάντησή τους. Ενόψει της επαναλειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και των Δικαστηρίων από 28.4.2020, σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αφού ενημερωθούν, από τους προϊσταμένους των οικείων δικαστικών σχηματισμών και τους υποθηκοφύλακες της περιοχής ευθύνης τους, για τα ληφθέντα από την Πολιτεία προληπτικά μέτρα και για τη διάθεση ή μη των αναγκαίων υλικών γενικής και ατομικής προστασίας από το Υπουργείο, να συνεδριάσουν για τη λήψη αποφάσεων.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, προτείνεται η αποχή από τα καθήκοντά μας από 28 Απριλίου μέχρι και 5 Μαΐου.

Στο διάστημα αυτό, το δικηγορικό σώμα θα είναι στη διάθεση της Πολιτείας να συζητήσει, με συγκεκριμένες προτάσεις, για την ασφαλή επαναλειτουργία των δικαστηρίων και των υπηρεσιών που συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα. Η δημόσια υγεία προέχει των συμφερόντων των Τραπεζών και των επιχειρήσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ

Στο μεταξύ το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκρινε με απευθείας ανάθεση και για χρονικό διάστημα ενός μήνα (από 27 Απριλίου) «την επιτήρηση των χώρων εντός και εκτός Υποθηκοφυλακείων» με ένα φύλακα «προς αποφυγή συνωστισμού του συναλλασσόμενου κοινού, λόγω του κορονοϊού COVID-19». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το (άμισθο) Υποθηκοφυλακείο της Λάρισας.

Σε ό,τι αφορά τώρα στην εξυπηρέτηση πολιτών και δικηγόρων, από τα Υποθηκοφυλακεία αναμένεται να διευκρινισθεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Αφού για παράδειγμα πριν την αναστολή λειτουργίας οι αιτήσεις για χορήγηση πιστοποιητικών και αντιγράφων, κτηματολογικών φύλλων και αποσπασμάτων γινόταν αποκλειστικά και μόνο μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax).

Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα Υποθηκοφυλακεία του νομού για να πληροφορηθούν τη διαδικασία επαναλειτουργίας στα εξής τηλέφωνα:

Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας. Τηλέφωνο:  2410-235.881. Φαξ:  2410-232.663. E mail: sdougka95@yahoo.gr

Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολογικό Γραφείο Τυρνάβου. Τηλέφωνα:  24920-29260, 24920-24631. Φαξ:  24920-29261. E mail:  tziliali.stamatia@otenet.gr Υποθηκοφυλακείο Φαρσάλων. Τηλέφωνο: 24910-22545. Φαξ:  24910-24466. E mail:  mariageorgopoulou51@gmail.com

Υποθηκοφυλακείο Ελασσόνας. Τηλέφωνο:  24930-23598. Φαξ:  24930-24983. E mail:  lekkas-d@otenet.gr Υποθηκοφυλακείο Αγιάς. Τηλέφωνα: 24940-23080, 6981457316. Φαξ:  24940-22274.

Β.ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass