«Εξηγήστε μας γιατί μας εγκλωβίσατε προληπτικά»

ΕΚΔΗΛΗ Η ΟΡΓΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ * ΓΙΑ ΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Δημοσίευση: 25 Απρ 2020 19:00
Μια ερυθρόλευκη κορδέλα χωρίζει μια συνοικία. Οι… απ’ έξω φέρνουν ψωμί και τρόφιμα για τους από μέσα. Μια ερυθρόλευκη κορδέλα χωρίζει μια συνοικία. Οι… απ’ έξω φέρνουν ψωμί και τρόφιμα για τους από μέσα.

Ένα τεράστιο «Γιατί;» συνδυασμένο με οργή και αγανάκτηση των κατοίκων χαρακτήριζε χθες τις γειτονιές της Νέας Σμύρνης, που παραμένουν έστω και για προληπτικούς λόγους σε καραντίνα.

Κλίμα που πυροδότησε η κυβερνητική απόφαση να άρει μερικώς τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και να περιορίσει την περιοχή της καραντίνας, με τους κατοίκους να ζητούν πλέον πειστικές απαντήσεις και να μιλούν ανοιχτά για διακρίσεις σε βάρος τους.

Ούτε και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης που βρέθηκε χθες το πρωί στην αποκλεισμένη περιοχή του αεροδρομίου κατόρθωσε να κατευνάσει τους αγανακτισμένους κατοίκους, παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την επίλυση κάποιων από τα προβλήματα, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα μιλώντας στους δημοσιογράφους να κάνει λόγο για «μη διαχειρίσιμα προβλήματα» και να προαναγγέλλει νέα παρέμβαση στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για την επίλυσή τους.

Όπως σημείωσε, προχθές το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημερωτική συνέντευξη ο κ. Χαρδαλιάς, αποφάσισε για καθαρά προληπτικούς λόγους, ένα τμήμα του οικισμού, και πιο συγκεκριμένα οι περιοχές όπου ανιχνεύτηκαν τα κρούσματα, να παραμείνουν σε καραντίνα μέχρι τις 30 Απριλίου, για λίγες ακόμα ημέρες.

Πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στην οδό Καραμανλή και την 110 Πτέρυγα Μάχης και την περιοχή που βρίσκεται στα οικοδομικά τετράγωνα που περικλείονται από τις οδούς Πλάτωνος, Δημοσθένους, Γοργία, Βοιωτίας, Αντιγόνης και Θεμιστοκλέους. «Θα ήθελα να τονίσω ότι πρόκειται για καθαρά προληπτικό μέτρο και ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, με δεδομένο ότι και τα 115 δείγματα που ελήφθησαν χθες πόρτα-πόρτα από τον οικισμό ήταν όλα αρνητικά» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις για την ημι-καραντίνα στη συνοικία της Νέας Σμύρνης υπήρξαν με την ανακοίνωση της απόφασης στον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη, που έσπευσε στη συνοικία για να μιλήσει με τους κατοίκους. Οι αντιδράσεις επαναλήφθηκαν χθες το πρωί και στην περιοχή δίπλα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Εκεί βρέθηκε και ο δήμαρχος Λαρισαίων συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Ντίνο Διαμάντο και Σωτήρη Βούλγαρη, όπου προσπάθησε να τους εξηγήσει την απόφαση τονίζοντας σε κάθε κατεύθυνση ότι οι ευθύνες του Δήμου περιορίζονται στην τροφοδοσία της περιοχής που παραμένει σε καραντίνα.

Για μια και πλέον ώρα ο κ. Καλογιάννης δεχόταν τις επικρίσεις των κατοίκων τόσο για την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας όσο και για την τροφοδοσία της περιοχής και άκουγε σειρά προβλημάτων που απορρέουν από την απόφαση για παράταση της καραντίνας για ακόμα 7 ημέρες για προληπτικούς λόγους.

Την ίδια ώρα έδωσε εντολή στον κ. Διαμάντο να καταγράψει αυτά τα προβλήματα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων και διερεύνησης ακόμα και της δυνατότητας μετακινήσεων κάποιων κατοίκων για τις δουλειές τους με ειδικές άδειες και στον κ. Βούλγαρη να αποστείλει μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου τις αναγκαίες ποσότητες τροφίμων για να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

«Από χθες που βρίσκομαι στις περιοχές που παραμένει η καραντίνα, διαπιστώνω ότι υπάρχουν προβλήματα που είναι ακόμα και μη διαχειρίσιμα. Και αυτό διότι παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό έπρεπε να συμβεί, ταυτόχρονα μέσα στην καραντίνα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν επαγγελματικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα και μεγάλη πίεση προκειμένου κάποιοι ενδεχομένως να πρέπει να βγουν» είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Λαρισαίων για να προσθέσει: «Είναι ένα ζήτημα το οποίο το διαχειριζόμαστε με την Πολιτική Προστασία, αν μπορέσουν να υπάρχουν κάποιες ειδικές άδειες να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν γνωρίζω όμως τι θα γίνει, γιατί δεν είμαι αρμόδιος γι’ αυτό. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Καλογιάννης διαπίστωσε ότι μετά από 14 ημέρες υπάρχει κούραση, επισήμανε την ανάγκη να τηρηθούν οι ληφθείσες αποφάσεις προκειμένου να βγει η πόλη από αυτή την περιπέτεια και συνέστησε υπομονή.

Λίγες ώρες αργότερα, σε άλλη συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Πλάτωνος, κάτοικοι της περιοχής δεν έκρυβαν την οργή και την αγανάκτησή τους για τον εγκλωβισμό τους παρά το γεγονός ότι ελέγχθηκαν δύο φορές και βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό.

«Γιατί μας εγκλωβίζετε για προληπτικούς όπως λέτε λόγους αφού δεν υπάρχει πρόβλημα;» ήταν το ακλόνητο επιχείρημα των κατοίκων, ζητώντας από τους αρμόδιους και τους υπεύθυνους απαντήσεις και εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η μερική άρση της καραντίνας αντί της ολικής άρσης ή παράτασης της καραντίνας για ολόκληρο το τμήμα, όπως θα περίμενε κανείς και θα ήταν και το πλέον λογικό. «Η μερική άρση της καραντίνας χωρίς όμως να στοιχειοθετείται μια τέτοια απόφαση παρά μόνο για προληπτικούς λόγους, μας δίνει το δικαίωμα να διακρίνουμε μια σε βάρος μας διάκριση την οποία δεν είναι δυνατό να αποδεχθούμε…» έλεγαν χαρακτηριστικά οι συγκεντρωθέντες, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους μέχρι να δικαιωθούν.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass