«Ο δανεισμός προσθέτει μια ακόμα θηλιά στον λαιμό»

ΛΑ.ΣΥ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ: ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΗΣΤΡΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 29 Απρ 2020 16:12

Τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στην αναχρηματοδότηση των δανείων του Δήμου Ελασσόνας αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δελτίο Τύπου, που έχει ως εξής:

«Η δημοτική αρχή των συνδυασμών των κ. Γάτσα και Καρανίκα εισηγείται την υπογραφή σύμβασης δανείου, μεταξύ του Δήμου Ελασσόνας και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων του Δήμου.

Μάλιστα, διαφημίζει την εν λόγω δανειακή σύμβαση με το επιχείρημα ότι επέρχεται διόρθωση των τωρινών μεγάλων επιτοκίων και αύξηση ρευστότητας, η οποία για το τρέχον έτος φτάνει τις 200.000,00 ευρώ, με τη λογική δηλαδή να μπορέσει ο Δήμος να αντεπεξέλθει πρόσκαιρα στην οικονομική ασφυξία όπου έχει περιέλθει.

Το ίδιο όμως το επιχείρημα αποκαλύπτει την κοροϊδία διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και των εκάστοτε δημοτικών αρχών, καθώς ο ένας «κόβει» και ο άλλος «ράβει», και μαζί εφαρμόζουν και υλοποιούν τις πολιτικές μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς τον Δήμο μας, κρύβοντας την αλήθεια από τους δημότες: ότι δηλαδή η λεγόμενη «έλλειψη ρευστότητας» οφείλεται πρώτα και κύρια στη μειούμενη κρατική επιχορήγηση.

Όπως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή, οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου ανέρχονται συνολικά σε 2.089.917,82 ευρώ, από τα οποία 1.661.643,39 ευρώ κεφάλαιο και 428.274,43 ευρώ οι τόκοι, σταθερού επιτοκίου δύο ταχυτήτων 5,9% και 7.02%, χωρίς η εισήγηση να μας λέει ποιο μέρος των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων αντιστοιχεί με τα επιτόκια αυτά.

Η επιχειρηματολογία επομένως ότι θα πληρώνεται μικρότερη ετήσια δόση από τη σημερινή, ώστε να μένουν χρήματα για την εκπλήρωση κι άλλων υποχρεώσεων είναι κοροϊδία, καθώς μακροπρόθεσμα ο Δήμος θα επιβαρυνθεί εκτός από τις 428.274,43 ευρώ τόκων που θα πληρωθούν στο ακέραιο, με επιπλέον 286.574,26 ευρώ στο πρώτο σενάριο που εισηγείται η δημοτική αρχή και κατά 403.706,11 ευρώ στο δεύτερο σενάριο.

Επομένως, ο λαός της περιοχής μας όχι μόνον όφελος δεν θα έχει αλλά νέες «θηλιές στον λαιμό», για αρκετά χρόνια.

Μάλιστα, από το πανηγυρικό δελτίο Τύπου της δημοτικής αρχής κρύβονται από τον λαό της περιοχής μας οι επιπλέον όροι των ληστρικών και τοκογλυφικών προτεινόμενων δανειακών συμβάσεων, είτε της μίας είτε της άλλης εκδοχής, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ θα προβλέπονται σε αυτές:

α) Ενεχυρίαση ή εκχώρηση εκ μέρους του Δήμου Ελασσόνας προς το Ταμείο των αναγκαίων για την ομαλή εξυπηρέτηση του δανείου ποσών από τα συνολικά έσοδα αυτού ή, ειδικότερα, ενεχυρίαση- εκχώρηση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, από εξειδικευμένες επιχορηγήσεις ή από το τμήμα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) κλπ.

β) Εγγραφή υποθήκης επί ακινήτων του Δήμου ή μέρους αυτών.

γ) Σύσταση ενεχύρου επί κινητών ή μέρους αυτών για το ποσό του δανείου.

δ) Παροχή εγγύησης υπέρ του Δήμου εκ μέρους αναγνωρισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων ή χρηματοπιστωτικών οργανισμών της Ελλάδας και του εξωτερικού ή ενωσιακών οργάνων ή διεθνών οργανισμών που έχουν μεταξύ των σκοπών τους την παροχή τέτοιων εγγυήσεων.

ε) Ακόμη, εάν κατά τη διάρκεια του δανείου η αξία της ασφάλειας που έχει εκχωρηθεί, έχει μειωθεί και δεν κρίνεται από το Ταμείο επαρκής για την εξασφάλιση του δανείου, ο Δήμος Ελασσόνας θα οφείλει να τη συμπληρώσει κατά τη σχετική υπόδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, διαφορετικά το δάνειο γίνεται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.

Μάλιστα, το είδος και οι ειδικότεροι όροι εξασφάλισης του δανείου με έναν ή περισσοτέρους από τους παραπάνω τρόπους θα «καθορίζονται ύστερα από την αξιολόγηση της σκοπιμότητας του δανείου, της βιωσιμότητας, της ορθολογικής οργάνωσης και της πιστοληπτικής ικανότητας του υποψηφίου δανειολήπτη», όπως ορθά- κοφτά διακηρύσσει το ΤΠκΔ.

Η σημερινή δημοτική αρχή, αλλά και η αντιπολίτευση, ακολουθώντας κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, υλοποιούν με προθυμία τα μέτρα που εξειδικεύουν τη στρατηγική κεφαλαίου- Ε.Ε.

Και κάπως έτσι, η πολιτική της δημοτικής αρχής, βάζει το δικό της λιθαράκι στο να απαλλαγεί ο κρατικός προϋπολογισμός από «βάρη» που θα πήγαιναν για την κάλυψη έστω και των ελάχιστων λαϊκών αναγκών, φορτώνοντας με νέα χαράτσια τον λαό της Ελασσόνας.

Καταψηφίζοντας γι’ αυτούς τους λόγους τον νέο δανεισμό της δημοτικής αρχής Γάτσα- Καρανίκα, ως «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτούμε:

1. Να μην μπει καμία νέα επιβάρυνση που θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά.

2. Να απαιτηθούν από τη Δημοτική Αρχή και να αποδοθούν όλα τα παρακρατηθέντα των προηγούμενων ετών από το κράτος.

3. Αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις και εμπορικές αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια του Δήμου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass