Η Συκέα Ελασσόνας βγαίνει από την ψηφιακή απομόνωση

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΚΕ «Sarantaporo.gr» ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Δημοσίευση: 30 Απρ 2020 18:15

Η Συκέα του Δήμου Ελασσόνας αποτελεί άλλη μία περίπτωση οικισμού, όπως και ο οικισμός Άκρη, που στερείται πρόσβασης στις σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και το διαδίκτυο, παρόλο που βρίσκεται μόλις 15 χλμ. από την πόλη της Ελασσόνας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Ελασσόνας κ. Νίκου Γάτσα, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Sarantaporo.gr ήρθε σε επαφή -μέσω τηλεδιάσκεψης- την Τετάρτη 22 Απριλίου με αντιπροσωπεία κατοίκων του χωριού Συκέα στο Δημαρχείο Ελασσόνας. Στη συνάντηση αυτή παρουσιάσαμε το έργο της ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr έως τώρα και τον αντίκτυπο που αυτό έχει στην τοπική κοινωνία και δρομολογήσαμε τα πρώτα βήματα ένταξης της τοπικής κοινότητας Συκεών στο ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr. Σε συνεργασία με κατοίκους του χωριού σχεδιάζουμε και υλοποιούμε την επέκταση του κοινοτικού δικτύου ως κοινό αγαθό. Το δίκτυο αυτό θα συμβάλλει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και στην έξοδο του χωριού από την ψηφιακή απομόνωση».

Στην ανακοίνωση του «Sarantaporo.gr» προστίθενται ακόμη τα εξής:

«Θεωρούμε ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων, το οποίο πρέπει να διασφαλίζεται αξιοποιώντας υπάρχουσες δημόσιες υποδομές και πόρους, προκειμένου να προσφέρεται ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην ψηφιακή εποχή. Εν μέσω της πρόσφατης κρίσης του κορονοϊού η ψηφιακή απομόνωση γίνεται ακόμη πιο δυσβάσταχτη, λόγω των αυξημένων αναγκών για τηλεκπαίδευση, τηλεργασία και online πρόσβαση στην πληροφορία και τις κρατικές online υπηρεσίες από τους πολίτες.

Γι’ αυτό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τους κατοίκους των χωριών και φορείς της περιοχής δίνουμε τη μάχη, ώστε να εξασφαλίσουμε στοιχειώδη πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους κατοίκους των απομονωμένων χωριών στα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα πρόσβασης στο ίντερνετ από κάποιον εμπορικό πάροχο.

Για την επέκταση του κοινοτικού δικτύου στο χωριό Συκέα, αρωγός στέκεται και ο Δήμος Ελασσόνας, σύμφωνα με δημόσια δήλωση του δημάρχου κ. Γάτσα. Η υλοποίηση της επέκτασης θα γίνει με συμμετοχή των κατοίκων του χωριού, έπειτα από σχετική εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί από μέλη της κοινότητας του ασύρματου κοινοτικού δικτύου Sarantaporo.gr.

Στην εποχή του κατ’ οίκον περιορισμού που βιώνουμε εν μέσω της πανδημίας, κανένας πολίτης δεν επιτρέπεται να μένει αποκλεισμένος στη σκιά της ψηφιακής απομόνωσης. Τα κοινοτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, όπως το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr, προσφέρουν στους πολίτες τη δυνατότητα να γεφυρώσουν το ψηφιακό χάσμα χτίζοντας τις δικές τους τηλεπικοινωνιακές υποδομές ως κοινό αγαθό.

Το Sarantaporo.gr είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την ανάπτυξη ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου κοινωφελούς χαρακτήρα, την προαγωγή των ψηφιακών δεξιοτήτων και τον διαμοιρασμό της γνώσης και της προσπάθειας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας της ευρύτερης περιοχής του Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Ως νομικό πρόσωπο συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά ως ομάδα δραστηριοποιείται εθελοντικά από το 2010 στην ευρύτερη περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας, οικοδομώντας ένα κοινοτικό ασύρματο δίκτυο που συνδέει 11 χωριά της περιοχής, παρέχοντας ταυτόχρονα ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους μόνιμους κατοίκους, τους φορείς και τους επισκέπτες της περιοχής.

Το 2019 το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr διακρίθηκε με το 1ο βραβείο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ευρυζωνικότητας European Broadband Awards».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass