Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Γενικό Νοσοκομείο

Κατέθεσε πρόταση 5,43 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση *Ποιες εργασίες προγραμματίζονται να γίνουν *Εγκαθιστά φωτοβολταϊκά και εξοικονόμηση 20% του κόστους ενέργειας- Απ. Κομνός: Αναγκαίες παρεμβάσεις λόγω παλαιότητας του κτιρίου...

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2020 21:11 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Μαϊ 2020 22:20

Οριστική πρόταση για τη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου σχεδίου που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών του εγκαταστάσεων αλλά και την παραγωγή ενέργειας υπέβαλε μεσούσης της υγειονομικής κρίσης το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Η πρόταση μάλιστα κρίθηκε ως "θετικά αξιολογημένη" από το Υπουργείο Ανάπτυξης και βρίσκεται υπό εξέταση από το συναρμόδιο Υπουργείο Υγείας πριν δοθεί η έγκριση για την ένταξή της στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη".

Η κατάθεση της πρότασης κατέστη δυνατή μετά την οριστική τακτοποίηση όλων των πολεοδομικών αυθαιρεσιών αλλά και την παράταση για την υποβολή προτάσεων από τους δυνητικούς δικαιούχους του χρηματοδοτικού προγράμματος και της δράσης για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων.

Η πρόταση συνολικού προϋπολογισμού 5,43 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει συνολικά 10 υποέργα, μεταξύ των οποίων επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας, εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης του κτιρίου και φωτοβολταϊκού συστήματος καθώς και προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Απόστολος Κομνός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την κατάθεση της πρότασης, επισημαίνοντας πως η παλαιότητα του κτιρίου του νοσοκομείου απαιτεί γενναίες παρεμβάσεις προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να καταστεί λιγότερο κοστοβόρο και ενεργοβόρο.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στην "ΕτΔ" τόνισε πως οι συνολικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος από την κατηγορία Ε' στην Κατηγορία Β', όπως αποτυπώνεται και στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Ενώ η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της απόδοσης των πόρων και στην περιβαλλοντική προστασία.

Συγκεκριμένα, μέσα από την αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης των κτιρίων του Νοσοκομείου Λάρισας θα επιτευχθεί η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του Νοσοκομείου και ο περιορισμός του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, με τις παρεμβάσεις εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση θα κινηθεί μεσοσταθμικά στα επίπεδα του 20%, όταν το νοσοκομείο δαπανά ετησίως για κατανάλωση ενέργειας το ποσό των 900 χιλιάδων ευρώ -500 χιλιάδες ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα και 400 χιλιάδες ευρώ για φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρεται τόσο στη μελέτη σκοπιμότητας όσο και στα τεχνικά δελτία, ο προτεινόμενος σχεδιασμός αφορά στην υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκσυγχρονισμού του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Οι εργασίες θα αφορούν στις ακόλουθες τρεις βασικές κατηγορίες επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας:

* Επεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ)

Στην κατηγορία αυτή θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις που θα αφορούν την αναβάθμιση του κτιριακού περιβλήματος, όπως την εφαρμογή σύνθετου συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης (Σ.Σ.Ε.Θ.) κτιριακού κελύφους, την εφαρμογή θερμομόνωσης σε προσβάσιμα δώματα του κτιριακού συγκροτήματος, την αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα πιστοποιημένα κουφώματα με βελτιωμένα θερμικά χαρακτηριστικά. Μία ακόμη σημαντική παρέμβαση στα πλαίσια των ΕΞΕ δράσεων θα είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων. Προβλέπονται η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων παραγωγής θερμικής ενέργειας, η εγκατάσταση νέας ατμογεννήτριας και καυστήρα διπλού καυσίμου ατμογεννήτριας, εναλλάκτες ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων, θερμοδοχείο εγκατάστασης ατμού, ατμοδοχεία χωρητικότητας και δοχείο συμπυκνωμάτων.

Προβλέπεται η κατασκευή νέου κεντρικού διανομέα και κεντρικού συλλέκτη ζεστού νερού και των αντίστοιχων δικτύων, μαζί με την αντικατάσταση αντλιών-κυκλοφορητών. Επιπρόσθετα θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις για την αναβάθμιση εγκαταστάσεων παραγωγής ψύξης και την αποκατάσταση μονώσεων δικτύων θέρμανσης-ψύξης με την ταυτόχρονη αντικατάσταση των μονάδων ανεμιστήρα στοιχείου (fancoil). Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας θα γίνει η αναβάθμιση του συστήματος τεχνητού φωτισμού και η εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμών και ελέγχου εγκαταστάσεων (ΒΕΜS).

* Εγκατάσταση μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας, (ΣΗΘΥΑ) και δράσεις Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Στην κατηγορία αυτή θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταΐκού συστήματος 315,7 KW με τη μέθοδο του NetMetering, του συμψηφισμού δηλαδή παραγόμενης-καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται δηλαδή για τη δυνατότητα που αποκτά το Νοσοκομείο να αποτελέσει αυτοπαραγωγός της ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη ιδίων αναγκών με την εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.

* Δράσεις αντικατάστασης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Προτείνονται δράσεις αντικατάστασης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με μεγαλύτερη του 15% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά η προμήθεια θερμοκοιτίδας, ενδοσκόπιου τεχνολογίας led, το σύστημα αυτό θα συνδυάζει 3D απεικόνιση στην υψηλότατη ανάλυση UHD/4K, με δυνατότητα εφαρμογής φθορίζουσας απεικόνισης NIR/ICG, και θα εξασφαλίζει μείωση στην κατανάλωση μεγαλύτερη του 18%. Επίσης θα πραγματοποιηθεί η προμήθεια εξοπλισμού φορητού ασύρματου ανιχνευτής Flat Panel πολλαπλών χρήσεων για ψηφιακή ακτινογραφία και χειρουργικές τράπεζες ηλεκτρομηχανικής λειτουργίας. Τέλος στο πλαίσιο των δράσεων του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού θα γίνει η προμήθεια τροχήλατης λυχνίας, σύγχρονης τεχνολογίας LED.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass