Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για ΕΛΓΑ ακούνε, αλλά ΕΛΓΑ δεν βλέπουν

ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΕΡΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΛΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2020 15:39

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Αναστατωμένοι είναι οι δεντροκαλλιεργητές του Δήμου Αγιάς, αφού, όπως υποστηρίζουν, τώρα πλέον γίνονται πλήρως ορατά τα καταστροφικά αποτελέσματα

των αλλεπάλληλων παγετών που σημειώθηκαν στην περιοχή το τελευταίο δίμηνο με αποκορύφωμα τον παγετό της 17ης Απρίλη πλήττοντας την παραγωγή σε μήλα και κεράσια. Η κατάσταση δείχνει να είναι πολύ άσχημη, η χρονιά φαίνεται να μην είναι καθόλου καλή και ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, όπου αναφέρονται τα εξής:
«Επειδή το πρόβλημα είναι σε γνώση των αρμοδίων, αφού κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν επισκεφτεί την περιοχή και υπάρχει κινητικότητα στον τοπικό Τύπο για το θέμα, μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ανακοίνωση από τον ΕΛΓΑ για υποβολή δηλώσεων εξατομίκευσης ζημιών. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι βρισκόμαστε δέκα μέρες πριν τη συγκομιδή των κερασιών, όσων έχουν απομείνει, αφού η ζημιά στις πρώιμες ποικιλίες είναι 100%, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν οι μάρτυρες καταστροφής και επικρατεί σιγή ιχθύος.
Επανειλημμένα στην περιοχή μας ζημιές που έχουμε υποστεί από φυσικά αίτια, ο ΕΛΓΑ για να μην πληρώσει τις αναγάγει σε μη αποζημιώσιμα αίτια. Ήδη βιώνουμε τις αρνητικές εξελίξεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, αφού καταργήθηκε η κατώτερη τιμή ανά στρέμμα που ήταν 32 ευρώ, καθώς και η ανώτερη που ήταν 82 κι έχουμε ενιαία τιμή ασφάλισης στα 77 ευρώ χωρίς παράλληλη κάλυψη ζημιών. Ζητάμε να γίνει άμεση αναγγελία ζημιών από παγετό, ώστε να υπάρξουν έγκαιρες και αντικειμενικές εκτιμήσεις. Ζητάμε πλήρη ασφάλιση της παραγωγής μας σ’ όλα τα στάδια και αποζημίωση στο 100% της ζημιάς απ’ όλα τα φυσικά αίτια».

Σχετικά Άρθρα