Στόλος μηχανημάτων στις Ενοπλες Δυνάμεις

ΜΕ 2,5 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ * «ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2020 21:21

Με μηχανολογικό εξοπλισμό ύψους 2,5 εκατ. ευρώ ενισχύονται στρατιωτικές μονάδες της Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του έργου «Ενίσχυση Φορέων Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κινδύνων από Φυσικές Καταστροφές».


Μετά και τη χθεσινή προέγκριση των τευχών δημοπράτησης το Υπουργείο Άμυνας καλείται πλέον να προκηρύξει, τον διαγωνισμό για την απόκτηση μηχανημάτων γεωτεχνικών έργων, εξοπλισμός που θα χρησιμοποιείται επίσης και για την αντιμετώπιση ή και την πρόληψη φυσικών καταστροφών, καταστάσεων έκτακτης ανάγκης καθώς και για την αποκατάσταση ζημιών.
Με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστό να σημειώνει στην «Ε» πως «ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, προστατεύουμε την περιουσία του, εκσυγχρονίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις με νέα μηχανήματα και εξοπλισμό και βοηθάμε την Πολιτική Προστασία να ανταποκρίνεται καλύτερα στο έργο της».
Με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης συνδρομής στην Πολιτική Προστασία  στο πλαίσιο πάντα του σχεδίου «Ξενοκράτης»- υποστηρίζοντας έτσι κρατικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως και στο σκέλος της πρόληψης.
Η προέγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Θεσσαλίας των τευχών δημοπράτησης ανοίγει τον δρόμο για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προκηρύξει το έργο «Ενίσχυση Φορέων Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κινδύνων από Φυσικές Καταστροφές (ΥΠΕΘΑ)». Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ/ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 (με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ειδικότερα, το έργο αφορά στην προμήθεια μηχανημάτων κυρίως γεωτεχνικών έργων, που θα φυλάσσονται σε στρατιωτικές Μονάδες της Θεσσαλίας, ώστε να μπορούν να επέμβουν άμεσα για την αντιμετώπιση ή και πρόληψη φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης καθώς και αποκατάσταση ζημιών.
Ο νέος εξοπλισμός θα αυξήσει τη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, σε τομείς, όπως η υλοποίηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (διάσωση, αποκατάσταση ζημιών κ.λπ.), η δυνατότητα κατασκευής έργων και αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές και εγκαταστάσεις, η συντήρηση και διατήρηση ανοικτών οδικών αξόνων και τέλος, οι εργασίες πρόληψης φυσικών καταστροφών (αντιπυρικές ζώνες, αντιπλημμυρικά έργα).
ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩΓΗ
Με αφορμή τη χθεσινή εξέλιξη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός σε δήλωσή του στην «Ε» σημειώνει πως «ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, προστατεύουμε την περιουσία του, εκσυγχρονίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις με νέα μηχανήματα και εξοπλισμό και βοηθάμε την Πολιτική Προστασία να ανταποκρίνεται καλύτερα στο έργο της.
Με στρατηγικό σχέδιο ενισχύουμε τη συνεργασία των ενεργών δυνάμεων του κράτους, ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στις δύσκολες περιπτώσεις που καλούμαστε κατά καιρούς να αντιμετωπίσουμε». Με τον κ. Αγοραστό να υπογραμμίζει πως «Περιφέρεια, Στρατός, Αεροπορία, Πυροσβεστική, δημιουργούν με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ένα στόλο μηχανημάτων που προστατεύουν τον πολίτη και την περιουσία του από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα».
Να διευκρινισθεί τέλος πως στην προκήρυξη του Υπουργείου Άμυνας αναμένεται να περιληφθούν διάφοροι τύποι μηχανημάτων, μεταξύ των οποίων εκσκαφέας ταφρών, ρυμουλκό, φορτωτής γαιών, οδοστρωτήρας, ισοπεδωτής γαιών κ.ά. εξοπλισμός που θα διατηρήσει την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων ενισχύοντας παράλληλα τον κοινωνικό τους ρόλο.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass