Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2020 21:24

Από τον Γιώργο Ρούστα
Roustas@eleftheria.gr

Οι παλιοί στο βαμβάκι, οι νέοι στο σταφύλι

Μπορεί οι γονείς τους να τους μεγάλωσαν καλλιεργώντας συστηματικά βαμβάκι στον θεσσαλικό κάμπο, η νέα γενιά όμως, που ακολουθεί, άκουσε τις ανάγκες της αγοράς και έβαλε στα καλλιεργητικά της σχέδια κι άλλα προϊόντα, όπως το επιτραπέζιο

σταφύλι. Ο λόγος για τα παιδιά των παραδοσιακών βαμβακάδων Κοκκινούλη, Σιδερόπουλου, Τσικρίκα και άλλων Λαρισαίων συνεταιριστών, οι οποίοι συγκρότησαν έναν Συνεταιρισμό που ασχολείται κυρίως με την ποικιλία crimson, αξιοποιώντας ταυτόχρονα διάφορα προγράμματα που σχετίζονται με την πιστοποίηση του προϊόντος, την πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων και ό,τι άλλο επιτάσσει η τεχνολογία. Ευελπιστούν δε αν τρέξουν ομαλά το επόμενο διάστημα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ να αποκτήσουν και διαλογητήριο. Και επειδή η πατρική φροντίδα και εμπειρία είναι πολύτιμη και απαραίτητη, ο Χρήστος Σιδερόπουλος φροντίζει να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται στις καλλιεργητικές εργασίες στο αμπελοχώραφο.

Μετακινήσεις αγροτών,
κτηνοτρόφων, εργατών γης
«H μετακίνηση όλων των κατηγοριών αγροτών, κτηνοτρόφων, εργατών γης, επιτρέπεται οπουδήποτε, με την προϋπόθεση να διαθέτουν οι μεν επαγγελματίες αγρότες, κτηνοτρόφοι, πωλητές λαϊκών αγορών, έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιότητά τους

(π.χ. δηλώσεις ΟΣΔΕ, άδεια πώλησης σε λαϊκή αγορά), οι δε απασχολούμενοι συγγενείς ή εργάτες γης μια απλή βεβαίωση από τον κάτοχο της καλλιέργειας στην οποία απασχολούνται». Αυτό διευκρινίζει το ΥΠΑΑΤ με αφορμή τις ερωτήσεις αγροτών, κτηνοτρόφων και εργατών γης, προκειμένου να ασκήσουν νόμιμα τα αγροτικά τους καθήκοντα.

Πρόγραμμα Φυτοπροστασίας
βάμβακος και αραβοσίτου
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της διαρκούς και επισταμένης προστασίας των καλλιεργειών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιοτική και ποσοτική αύξηση της παραγωγής και κατ’ επέκταση το εισόδημα των αγροτών, ενέκρινε τη συνέχιση του προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας των καλλιεργειών βάμβακος και αραβοσίτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την προστασία των βαμβακοκαλλιεργειών με σκοπό την πρόληψη – αντιμετώπιση επιβλαβών οργανισμών και κυρίως του πράσινου (Helicoverpa armigera) και του ρόδινου (Pectinophora gossypiella) σκουληκιού διατίθενται ποσά σε 20 Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Δυτικής Ελλάδος. Παράλληλα και για την προστασία των καλλιεργειών αραβοσίτου εγκρίθηκε η παρακολούθηση του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica virgifera Le Conteme, με παγίδες οι οποίες θα τοποθετηθούν σε 17 Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Οι συνέπειες του κορονοϊού
στο βαμβάκι
Μείωση της κατανάλωσης βαμβακιού λόγω πανδημίας Covid-19 προβλέπει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC). Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της, φαίνεται να έχουμε πτώση της κατανάλωσης κατά 11,8% για τη φετινή περίοδο (2019/2020). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μια μείωση, κατά 4%, στις εκτάσεις καλλιέργειας βαμβακιού το 2020/2021 που αναμένεται να φέρει μια μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 4%.
Συγκεκριμένα για το 2020/2021, η παγκόσμια έκταση καλλιέργειας βαμβακιού προβλέπεται να μειωθεί, κατά 4%, σε 33 εκατομμύρια εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα), με την Ινδία να παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης αν και η έκταση καλλιέργειας θα μειωθεί στα 12 εκατομμύρια εκτάρια.
Η καλλιέργεια βαμβακιού θα πρέπει να στηριχθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, κάτι που η ICAC το θεωρεί απαραίτητο για την ανάκαμψη της καλλιέργειας. Όσον αφορά στη διεθνή τιμή εκκοκκισμένου (CotlookIndex A), για το τέλος της περιόδου 2019/2020 αναθεωρήθηκε από την ICAC στα 71,4 σεντς/λίμπρα, ενώ - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μαΐου - η μέση τιμή στο τέλος της περιόδου 2020/2021 προβλέπεται να είναι στα 56,9 σεντς.

Στη διοίκηση του ΕΛΓΟ
Δήμητρα ο Αλ. Παπαχατζής
Τις ευχαριστίες του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και τη διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την επιλογή του ως νέο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Οργανισμού εκφράζει ο Λαρισαίος καθηγητής Αλέξανδρος Παπαχατζής, ο οποίος με δήλωση του επισημαίνει τα εξής:Είμαι ευγνώμων διότι η τοποθέτησή μου αυτή, έρχεται ως επιβεβαίωση μιας πορείας ζωής και προσπάθειας στον χώρο της Γεωπονικής έρευνας και της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, τόσο από τη θέση του μέλους της Ακαδημαϊκής κοινότητας του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας, αλλά και σαν μία ουσιαστική αναγνώριση ότι μπορώ πλέον να συμβάλλω από τη θέση του Καθηγητού Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην ανάπτυξη Ερευνητικών σχεδίων προς όφελος του Οργανισμού, αλλά και συγκεκριμένων συνεργειών του με το Τμήμα Γεωπονίας - Αγροτεχνολογίας, στο οποίο ανήκω. Μία ευρύτερη συνεργασία ώστε το τμήμα μου και κατ΄επέκταση το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να καταστεί πνεύμονας γεωπονικής ανάπτυξης, εκπαίδευσης και έρευνας για τον θεσσαλικό κάμπο, από το φυσικό του κέντρο, τη Λάρισα».

Δελτίο καιρού
Καλοκαιρία θα επικρατεί το επόμενο διάστημα στον κάμπο, με τη θερμοκρασία σταδιακά να ανεβαίνει, επιτρέποντας στους αγρότες να εκτελέσουν ομαλά τις αγροτικές τους εργασίες. Έτσι, σήμερα Παρασκευή η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 8 ως 24 βαθμούς Κελσίου, το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα φτάσει τους 29 βαθμούς, ενώ θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς την Τρίτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass