Τίμησαν τον Αγιο Αρσένιο

«ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ» ΟΙ ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2020 19:13

«Ελασσώνος ποιμένα Θετταλίας το κλέισμα και της Μοσχοβίας απάσης περιβόητον άκουσμα. Αρσένιον υμνήσωμεν πιστοί, βοώντες μετά πόθου ευλαβώς, φύλαττε και σκέπε πάτερ αεί τους πίστει σοι κραυγάζοντας, δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστό, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω δωρουμένω δια σου χάριν και έλεος».


Αυτά έψαλλε την Πέμπτη και την Παρασκευή (7 – 8 Μαΐου) ο πρωτοψάλτης Γιώργος Λεμονόπουλος με τη λιτή συνοδεία του στον ιερό ναό Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας. Και με τις καθιερωμένες θρησκευτικές πανηγυρικές εκδηλώσεις, αλλά χωρίς την παρουσία πιστών και προσκυνητών στις ιερές Ακολουθίες, η Ελασσόνα τίμησε τη μνήμη του Αγίου Αρσενίου, Επισκόπου Ελασσόνας, του αρχιεπισκόπου Ελασσώνος και Δημονίκου (Δομενίκου).
Στις διήμερες ιερές Ακολουθίες χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Ευάγγελος Γκανάτσιος, π. Χρήστος Γεροφάκας, ο διάκονος π. Ιάκωβος, ενώ συμπροσευχήθηκαν μαζί τους ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου (εφημέριος του ναού) και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόφιλος Καραγκούνης.
Αναφορά στη ζωή, στο έργο, στις αρετές, στη λαμπρή πορεία και στη σημαντική προσφορά του πολιούχου Αγίου της Ελασσόνας, του Αγίου Αρσενίου στην Ορθοδοξία και στον πολιτισμό έκαναν ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου και ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
Χαρακτηριστικά τα λόγια του μητροπολίτη Ελασσώνος, ανάμεσα στα άλλα, στο Θείο Κήρυγμα: «Τελούμε τις ιερές Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών, άνευ της παρουσίας των πιστών, αλλά γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η παρουσία όλων των ενοριτών και των ανθρώπων νοερώς είναι εδώ μαζί μας, είναι κοντά μας. Μας ενισχύει και μας παρηγορεί ότι σε λίγες ημέρες και πάλι οι ναοί μας θα ανοίξουν και πάλι η λατρεία και η θεία λειτουργία θα γίνεται με τη συμμετοχή των πιστών, βέβαια υπό αυστηρά μέτρα εντός των ναών.
Ανατρέχουμε στη ζωή του μεγάλου Αγίου μας, ο οποίος και αυτός έζησε όχι σε εποχές εύκολες για την εποχή του ζωή, όχι σε ανέσεις, όχι σε πολυτέλεια, αλλά έζησε εν μέσω πολλών προβλημάτων που τότε είχε να αντιμετωπίσει και η Εκκλησία μας και το Έθνος μας. Πορευόμενος εν μέσω πολλών προβλημάτων, δυσκολιών και πειρασμών, ο Άγιος Αρσένιος μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και έχοντας ακλόνητη πίστη στον Θεό και υπακοή στο θέλημά του ανεδείχθη ισάξιος διάδοχος των Αγίων Αποστόλων, διότι με όλη του τη ζωή και την προσωπικότητά του έγινε ένας μάρτυρας του Σταυρού και της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού.
Εμείς σήμερα εδώ, στην επαρχία Ελασσόνας τιμούμε τον επίσκοπο Ελασσώνος Αρσένιο όχι μόνο πνευματικά, αλλά έχουμε την ευλογία να έχουμε τη σωματική παρουσία του, έχοντες τα ιερά Λείψανα, με τις πολλές προσπάθειες που κατέβαλε ο μακαριστός και αοίδιμος προκάτοχός μου μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος.
Η συνεχής παρουσία του Αγίου Αρσενίου στην πόλη της Ελασσόνας και στη Μητρόπολή μας δίδει σε όλους μας τη δύναμη και το σθένος να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα στις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες, αν και πρέπει να ομολογήσουμε ότι εμείς δεν ζούμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι Άγιοί μας. Ζούμε σε μία ελεύθερη χώρα, σε μία χώρα όπου ο καθένας μπορεί να εκδηλώσει και να διαδηλώσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και να εκτελέσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Υπάρχει ελευθερία στο θέμα αυτό. Ζούμε σε μία χώρα που είναι υπόδειγμα για όλες τις άλλες Ορθόδοξες χώρες, σε μία χώρα, η οποία διαθέτει τα περισσότερα ιερά προσκυνήματα των Αγίων μας, αλλά κατέχει και το Άγιον Όρος…».
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο ναός άνοιξε για λίγες ώρες και αρκετοί πιστοί προσήλθαν για να προσκυνήσουν τα λείψανα του Αγίου Αρσενίου… κρατώντας αποστάσεις και τηρώντας με υποδειγματικό τρόπο τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και αποφυγής συνωστισμού.  
Να θυμίσουμε ότι η Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος σε συνεργασία με το «Ράδιο Ελασσόνα 88,4» αναμετάδωσε μέσω web tv στον επίσημο ιστότοπό της (imelassonos.gr), σε ζωντανή μετάδοση τις ιερές Ακολουθίες του Αγίου Αρσενίου.

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass