Μέτρα της κυβέρνησης για τη νέα αντιπυρική περίοδο

ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2020 17:25

Μέτρα για τη νέα αντιπυρική περίοδο ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λάρισας Γ. Λαμπρούλης, με ερώτησή τους που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου και διαπιστώνουμε με μεγάλη ανησυχία, ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη και η ανάλογη προετοιμασία.


Φυσικά δεν μας εκπλήσσει το γεγονός αυτό, γιατί έχοντας ως δεδομένο τον νέο σχεδιασμό για την Πολιτική Προστασία της χώρας, που πλέον με τον Νόμο 4662/2020 αποτελεί την νέα πραγματικότητα, δε διατηρούμε αυταπάτες για τον προσανατολισμό των όποιων ενεργειών και προσπαθειών της κυβέρνησης.
Το κόμμα μας ξεκάθαρα στάθηκε κριτικά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, διότι προωθεί ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας, από την οργάνωση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την παροχή υπηρεσιών μέχρι την εκμετάλλευση δασικών οικοσυστημάτων. Μεταφέρει παράλληλα αρμοδιότητες σε δήμους, περιφέρειες, ιδιώτες, εθελοντικές οργανώσεις, Μ.Κ.Ο, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη μείωση δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και τη μεταφορά του κόστους για την πυροπροστασία και τη δασοπροστασία μέσω της ανταποδοτικότητας εκ νέου στις πλάτες του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα, εμπλέκει ακόμα περισσότερο τις δομές της πολιτικής προστασίας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των κατασταλτικών μηχανισμών της Ε.Ε. όπως η Europol που θα τροφοδοτείται και από μυστικά κονδύλια.
Παρά τις μεγάλες όμως ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και η κυβέρνηση της Ν.Δ. στα πλαίσια του στρατηγικού της σχεδιασμού για τη σταδιακή συρρίκνωση των κρατικών δομών και κατά συνέπεια και του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος προς εξυπηρέτηση όσων προαναφέρθηκαν, προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με προσλήψεις εποχικού προσωπικού.
Ο ευκαιριακός σχεδιασμός που επιλέγει η κυβέρνηση με την ίδρυση 36 περίπου νέων εποχικών κλιμακίων, εξυπηρετεί περισσότερο επικοινωνιακούς στόχους και ικανοποίηση αιτημάτων τοπικών δημοτικών αρχών, παρά την ουσιαστική οργάνωση της πυροπροστασίας. Ο λόγος είναι ότι θα υποστούν μία ακόμη μεγαλύτερη αποδυνάμωση οι ήδη λειτουργούσες υπηρεσίες του Π.Σ. από τον διαμοιρασμό του μάχιμου προσωπικού τους. Είναι επίσης γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός μονίμων υπαλλήλων του Π.Σ. (περί τους επτακόσιους) έχουν αφαιρεθεί από τον κεντρικό σχεδιασμό του, για τον λόγο ότι παρέχουν με συμβάσεις μίσθωσης αποκλειστικές υπηρεσίες πυρασφάλειας στις 14 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της Fraport και της Hochtief, καθώς και στα 11 Πυροσβεστικά Κλιμάκια των ιδιωτικών οδικών αξόνων.
Για μια ακόμη χρονιά, η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα είναι επικίνδυνη. Στον τομέα αυτόν συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των αρμόδιων φορέων με σημείο αναφοράς τη Δασική Υπηρεσία.
Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό, ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής» καταθέτοντας πλαίσιο μέτρων.
Με τους βουλευτές να ερωτούν τους υπουργούς, «τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την προστασία της ζωής και της υγείας των πυροσβεστών από τους επαγγελματικούς κινδύνους. Έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε να χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τις αστικές και τις δασικές πυρκαγιές σε όλους τους πυροσβέστες;
Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας σε κτίρια, υπηρεσίες, μεταφορικά μέσα, ιδιαίτερα φέτος, σε συνθήκες πανδημίας κορονοϊού; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης όσων θα επανδρώσουν τις μηχανοκίνητες μονάδες, και τα εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια;
Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η οριστική εργασιακή αποκατάσταση όλων των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας;
Προτίθεται η κυβέρνηση έστω και τώρα, να πάρει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, χορηγώντας όλες τις αναγκαίες πιστώσεις στη Δασική Υπηρεσία για να γίνουν διανοίξεις δασικών δρόμων, αποψιλώσεις και αραιώσεις δασικών περιοχών, τοποθέτηση υδατοδεξαμενών σε όλα τα νευραλγικά σημεία των δασικών οικοσυστημάτων, συντήρηση των υπαρχόντων και δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και τόσων άλλων απαραίτητων παρεμβάσεων για την αποτροπή και περιορισμό των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass