Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2020 15:11
Απόσυρση κενών φιαλών φυτοφαρμάκων και στον Δήμο Τυρνάβου  Με επιτυχία συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος «Συλλογή Κενών Συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων», όπως ανακοίνωσε ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και της ορθής χρήσης των κενών φιαλών φυτοφαρμάκων, στον Δήμο Τυρνάβου και συγκεκριμένα στον Αμπελώνα, στον Τύρναβο και στην Αγία Σοφία. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΣΥΦ, τον ΦΟΔΣΑ Λάρισας, τους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Λάρισας και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας. Απόσυρση κενών φιαλών φυτοφαρμάκων και στον Δήμο Τυρνάβου Με επιτυχία συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος «Συλλογή Κενών Συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων», όπως ανακοίνωσε ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και της ορθής χρήσης των κενών φιαλών φυτοφαρμάκων, στον Δήμο Τυρνάβου και συγκεκριμένα στον Αμπελώνα, στον Τύρναβο και στην Αγία Σοφία. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΣΥΦ, τον ΦΟΔΣΑ Λάρισας, τους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Λάρισας και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας.

Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr

Τι συμβαίνει με τη χρήση γης που φιλοξενεί φωτοβολταϊκά;
Αναστάτωση προκάλεσε το δημοσίευμα της στήλης την προηγούμενη Παρασκευή για τον κάμπο, σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας επιδοτήσεων σε εκτάσεις που φιλοξενούν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μετά το πέρας της 25ετούς σύμβασης, καθώς καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος πέρασε διάταξη που προβλέπει ότι αλλάζει η χρήση των εκτάσεων αυτών και από γεωργικές μετατρέπονται σε ιδιόκτητο δασόκτημα. Μία διάταξη που απαίτησε το δασικό λόμπι της Αθήνας. Με λίγα λόγια η διάταξη αυτή αφορά σε εκτάσεις που παραχωρήθηκαν με διοικητικές πράξεις του κράτους και των δασαρχείων για αγροτική χρήση και αλλάζει αυτός ο χαρακτήρας με τα εμπορικά φωτοβολταϊκά, καθώς μετά το πέρας αυτής της σύμβασης επανέρχονται στην αρχική τους μορφή.
*Καθησυχάζει το Υπουργείο
Το ερώτημα της στήλης είναι σαφές: Για τους ιδιοκτήτες δασικής έκτασης, βάσει των αεροφωτογραφιών του 1945, οπότε κατεγράφησαν οι δασικοί χάρτες και με διοικητικές πράξεις άλλαξαν χαρακτήρα από δασική σε αγροτική χρήση και εγκατέστησαν ή θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, υπάρχει νομοθετική ρύθμιση νόμιμης αλλαγής χρήσης ή όχι;
Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές του νομού ζήτησαν εξηγήσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος αρχικά έδειξε να αιφνιδιάζεται και εν συνεχεία να ζητά πίστωση χρόνου, προκειμένου να απαντήσει επί των ενστάσεών τους. Η πρώτη απάντηση που έλαβαν ήταν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να συνεχίσουν κανονικά να λαμβάνουν επιδοτήσεις και να καλλιεργούν τη γη που προέρχεται από εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, οι οποίες έχουν εξαγοραστεί με διατάξεις των Νόμων 4280/2014 και 4467/2017. Η ρύθμιση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) περί αντισυνταγματικότητας των εξαγορών στις οποίες είχαν προβεί οι αγρότες έναντι τιμήματος, με τις εκτάσεις που λαμβάνουν επιδοτήσεις και επηρεάζονται να υπολογίζονται στα 350.000 στρέμματα. Στη ρύθμιση που προωθείται, το υπουργείο θα είναι σε θέση να συνεχίσει να παραχωρεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη γη στους ενδιαφερόμενους που τη δούλευαν μέχρι τώρα έναντι τιμήματος. Έτσι οι ήδη αναρτημένοι ή κυρωμένοι δασικοί χάρτες θα πρέπει μέσα σε δύο μήνες να αναμορφωθούν, ουσιαστικά εξαιρώντας τις εκτάσεις που θα υποδειχθούν ψηφιακά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανοίγοντας τον δρόμο στους αγρότες να διεκδικήσουν επιδοτήσεις που δεν είχαν καταβληθεί λόγω «μπλεξίματος» με τις δασικές εκτάσεις.
*Η απάντηση της αγοράς
Στον αντίποδα καθησυχαστικοί εμφανίζονται όσοι εμπορεύονται φωτοβολταϊκά, υπενθυμίζοντας τη δυνατότητα που έχουν οι παραγωγοί να παρατείνουν για μία ακόμα πενταετία τη σύμβαση (μετά τα 25 χρόνια), ενώ προσθέτουν ότι «στις εκτάσεις αυτές στη συνέχεια μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις που ενισχύουν το αγροτικό εισόδημα, όπως είναι το μέτρο 8.1 και 8.2 περί δάσωσης γαιών».

 

Οι καλλιεργητές αρακά της Χάλκης ζητούν αποζημίωση
Έξω φρενών είναι 50 περίπου καλλιεργητές αρακά στη Χάλκη, οι οποίοι έχουν συμβολαιακή γεωργία με τον «Μπάρμπα Στάθη», λόγω των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ για τη ζημιά που υπέστη η παραγωγή τους από τον παγετό στις 17 Μαρτίου, καθώς δεν προέκυψε ζημιογόνο αίτιο. Προφανώς η ζημιά σημειώθηκε στην ανθοφορία και όχι στην καρπόδεση και όπως συνέβη και σε άλλα προϊόντα π.χ. στα αμύγδαλα, ο αναχρονιστικός Κανονισμός του Οργανισμού δεν τους αποζημιώνει. Ωστόσο η ζημιά έχει γίνει, αφού από τα 800 κιλά μέσο όρο που ήταν η στρεμματική απόδοση, φέτος οι καλλιεργητές αρακά μετά βίας θα μαζέψουν 150 κιλά. Αυτήν την απώλεια εισοδήματος ποιος θα την καλύψει;


Καλλιεργητικές συμβουλές για την αμυγδαλιά
Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση των ασθενειών και των εχθρών της Αμυγδαλιάς παρέχει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Αναλυτικότερα, για τα ακάρεα και τους τετράνυχους οι συμβουλές που δίνονται προς τους παραγωγούς είναι: Aπό παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε η εμφάνιση των τετρανύχων στην αμυγδαλιά στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας και αναμένεται στις καλλιέργειες με αμυγδαλιές των νομών Φθιώτιδας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Είναι πολύ μικρά αραχνίδια κιτρινοκόκκινα ή κόκκινα, τα οποία εγκαθίστανται στην επιφάνεια των φύλλων. Οι τετράνυχοι απομυζούν τους χυμούς από τα φύλλα με αποτέλεσμα αυτά να παίρνουν χρώμα κίτρινο - αργότερα κιτρινοκαστανό - και τελικά να ξηραίνονται και να πέφτουν.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη των τετρανύχων. Συστάσεις: Να γίνει άμεσα ψεκασμός στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται προσβολή από τους τετρανύχους με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: paraffin oil, fatty acid potassium salt κ.ά.
Ανάλογες συμβουλές παρέχει η Υπηρεσία για το Ακούλους, την κοκκοειδή- ψώρα, την ανάρσια ή βλαστορύκτη.
Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία και στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: pkpfpfevolou@minagric,gr. Όλα τα ενημερωτικά δελτία υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings


Δελτίο καιρού
Δυστυχώς αν και σηκώθηκαν κάποια αεροπλάνα του ΕΛΓΑ και εφαρμόστηκαν αντιχαλαζικά συστήματα προστασίας, δεν αποφύγαμε χθες το καταστροφικό χαλάζι κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ. Από σήμερα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα χρειαστεί να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς.
Σήμερα στη Λάρισα προβλέπεται αρχικά συννεφιά με σύντομες μπόρες, αλλά ο καιρός θα βελτιωθεί και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν και διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα πεδινά τμήματα 3 με 4 μποφόρ με εξασθένηση και στα θαλάσσια τμήματα τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σημαντική εξασθένηση μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί από 14 ως 22°C. Το Σαββατοκύριακο ο καιρός βελτιώνεται σταδιακά, οι άνεμοι θα πνέουν εντάσεως 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass