Μαχητικά της 337 Μ συνόδευσαν αμερικανικά βομβαρδιστικά

ΠΕΤΑΞΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ -ΡΩΣΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΟΥΝ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΑ

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2020 15:00

Τη συμμετοχή τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16/Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης Λάρισας σε αποστολή συνοδείας αμερικανικών

βομβαρδιστικών ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Τα μαχητικά της Λάρισας συνόδευσαν, προχθές Παρασκευή, τα δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά (τύπου Β-1Β Lancer) εντός του FIR Σκοπίων, πραγματοποιώντας πτήση άνωθεν των Σκοπίων, της πρωτεύουσας της Βόρειας Μακεδονίας σε μια αποστολή «Long Range Strategic Bomber Task Force Mission άνωθεν ευρωπαϊκών χωρών και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» όπως σημειώνεται από το ΓΕΑ, «αναδεικνύοντας τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα των Συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ».
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπέρπτηση πάνω από τα Σκόπια έγινε «προκειμένου να καλωσορίσουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ» ενώ νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων (TASS) μεταδίδοντας ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, σημείωσε πως ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 και Su-30 απογειώθηκαν από αεροδρόμια της χώρας για να παρακολουθήσουν και να αναχαιτίσουν αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1Β που πραγματοποιούσαν πτήση πάνω από ουδέτερη θάλασσα, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας». Η αποστολή «Long Range Strategic Bomber Task Force Mission» των δύο βομβαρδιστικών Β-1Β Lancer πάνω από την Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα είχε ανακοινωθεί από τη διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική (USAFE – AFAFRICA).

«Για τη διεξαγωγή εκπαίδευσης διαλειτουργικότητας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου» όπως σημειωνόταν σχετικά, διευκρινίζοντας ότι «η εκπαίδευση με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τα έθνη-εταίρους του θεάτρου συμβάλλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της διαλειτουργικότητας και μας δίνει τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε διαρκείς σχέσεις απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε το ευρύ φάσμα παγκόσμιων προκλήσεων».ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Αναλυτικότερα, το ΓΕΑ ανακοίνωσε πως «η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με τέσσερα αεροσκάφη F-16/Block 52+ της 337 Μοίρας σε αποστολή συνοδείας δύο Αμερικανικών Στρατηγικών Βομβαρδιστικών τύπου Β-1Β, εντός του FIR Σκοπίων και πραγματοποίηση πτήσης άνωθεν της πρωτεύουσας (Σκόπια). Τα αμερικανικά αεροσκάφη εκτέλεσαν αποστολή Long Range Strategic Bomber Task Force Mission άνωθεν ευρωπαϊκών χωρών και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αναδεικνύοντας τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα των Συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ». Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στα Σκόπια N. Φραγκόπουλος μετέδωσε προχθές πως δύο μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, συνοδευόμενα από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, πέταξαν πάνω από τα Σκόπια, προκειμένου να καλωσορίσουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Την υπέρπτηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Κέιτ Μπερνς και η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

«Η σημερινή υπέρπτηση αντανακλά τη μόνιμη στήριξή μας προς τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και χειρονομία μέσω της οποίας σας καλωσορίζουμε ως 30ό μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ. Η ίδια σημείωσε ότι τους προηγούμενους μήνες η προσοχή εστιάστηκε πρωτίστως στον κοινό αγώνα κατά του ιού Covid-19, όμως, όπως είπε δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να επισκιάσει τα ιστορικά επιτεύγματα της χώρας: την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Από τη μεριά της η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη δράση αυτή, οι οποίες, όπως είπε, καλωσόρισαν έμπρακτα τη χώρα στη Συμμαχία. «Οι Σύμμαχοί μας στις ΗΠΑ στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι δύο χώρες μας διατηρούν εξαιρετική συνεργασία και ότι μετά από τη συνεχή υποστήριξη, μάς άνοιξαν τον δρόμο προς το ΝΑΤΟ, και μετά την ένταξη στη Συμμαχία παραμένουν ισχυρός και στρατηγικός μας εταίρος» πρόσθεσε η Ράντμιλα Σεκερίνσκα. Η Βόρεια Μακεδονία έγινε το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ στις 27 Μαρτίου του 2020.ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Νωρίτερα το ΑΠΕ και το TASS μετέδωσαν ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 και Su-30 απογειώθηκαν από αεροδρόμια της χώρας για να παρακολουθήσουν και να αναχαιτίσουν αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1Β που πραγματοποιούσαν πτήση πάνω από ουδέτερη θάλασσα, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι τα πληρώματα των ρωσικών μαχητικών προσέγγισαν σε ασφαλή απόσταση τα αμερικανικά αεροσκάφη, τα αναγνώρισαν ως αεροσκάφη στρατηγικής αεροπορίας Β-1Β και μετά από αυτό «τα αμερικανικά βομβαρδιστικά άλλαξαν πορεία και απομακρύνθηκαν από τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
«Οι πτήσεις των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών πραγματοποιήθηκαν αυστηρά με βάση τους διεθνείς κανονισμούς που διέπουν τη χρήση του εναερίου χώρου» επισημαίνει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας προσθέτοντας ότι τα ρωσικά μαχητικά επέστρεψαν στις βάσεις τους.                         

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass