«Αλλαγή Κανονισμού ΕΛΓΑ, στήριξη στους κτηνοτρόφους»

ΟΜΙΛΙΑ ΚΕΛΛΑ ΣΤΟ Σ.Ν ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2020 15:44

«Ακούω την αντιπολίτευση να μιλάει για διγλωσσία, αλλά διγλωσσία δεν βλέπω. Η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ είναι υποχρεωτική. Το θέμα είναι τι θα γίνει με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, με τα πρωτογενή και δευτερογενή αίτια. Δείτε τι έγινε πριν έναν μήνα στην Αγιά

με τα κεράσια, στον Τύρναβο με τα αχλάδια, την περασμένη χρονιά στα Τέμπη και την Ελασσόνα με τα αμύγδαλα. Όλοι συμφωνούν ότι υπήρξε παγωνιά και μετά αρχίζει η συζήτηση: “Είναι στην ανθοφορία ή στην καρπόδεση; Είναι από τον παγετό ή είναι συνεπεία του παγετού;” Διότι, εάν είναι συνεπεία, δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, γιατί είναι δευτερογενές το αίτιο!».
Τα παραπάνω τόνισε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προς τον υπουργό Μάκη Βορίδη, αναφορικά με την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προσθέτοντας:
«Κι ύστερα οι αγρότες αναγκάζονται και απευθύνονται στην κ. Αραμπατζή διεκδικώντας αποζημιώσεις de minimis, είτε ζητούν στήριξη μέσω των προγραμμάτων οικονομικών ενισχύσεων Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ), από τον κ. Σκρέκα, είτε καταλήγουν στον κ. Βορίδη για να βρουν το δίκιο τους. Είμαι 25 χρόνια γιατρός και τα τελευταία χρόνια, που είμαι βουλευτής, έχω κάνει διδακτορικό στη γεωπονία. Αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει κάθε φορά!».
Ο Λαρισαίος πολιτικός εστίασε στην εύρεση λύσης για το ζήτημα εργατών γης, μέσω τροπολογίας που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας:
«Με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, ενισχύεται η εποχική απασχόληση, αφού όσοι θέλουν, μπορούν να εργαστούν στα χωράφια και να λαμβάνουν, ταυτόχρονα, το επίδομα ανεργίας».
Συγχρόνως, χαιρέτισε τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους αγρότες να εργάζονται στο χωράφι, χωρίς να μειώνεται η σύνταξή τους, εφόσον το αγροτικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, ενώ εξαιρεί τους συνταξιούχους ΟΓΑ από την καταβολή μειωμένης σύνταξης κατά 30%, όταν ασκούν αγροτική δραστηριότητα, που υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.
Περαιτέρω, ο κ. Κέλλας επισήμανε ότι με τον νέο νόμο ικανοποιείται το διαχρονικό αίτημα του αγροκτηνοτροφικού κόσμου για την αντιμετώπιση των παράνομων «ελληνοποιήσεων», αφού θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα και ποινές σε όσους κάνουν «βαφτίσια», ενώ ευχαρίστησε τον κ. Βορίδη για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου από τον καταρροϊκό του 2014, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι επί έξι χρόνια, με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ, έχουν χάσει σημαντικά έσοδα από το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο και γάλα, καθώς και από τις επιδοτήσεις που δικαιούνταν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass