«Σήμα Υγείας» στα τουριστικά καταλύματα, αλλιώς λουκέτο!

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ * ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2020 21:04

Της Λένας Κισσάβου

«Σήμα Υγείας» πρέπει να λάβουν υποχρεωτικά τα τουριστικά καταλύματα των παραλίων της Π.Ε. Λάρισας, προκειμένου να ανοίξουν τις πύλες τους στις 15 Ιουνίου.


Παράλληλα, βασική προϋπόθεση της επαναλειτουργίας τους είναι η εκπαίδευση των ιδιοκτητών και των εργαζομένων τους, σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού, τα συμπτώματα και τα μέτρα προστασίας, η οποία θα συνοδεύεται από ανάλογη πιστοποίηση των γνώσεών τους.
«Με σκοπέλους ξεκινάμε τη νέα σεζόν....» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων ν. Λάρισας, κ. Ηλίας Ευσταθίου και υποστηρίζει ότι: «μετά τα πλήγματα των μέτρων της πανδημίας, τα δυσοίωνα μηνύματα για την κίνηση τουριστών το καλοκαίρι στην περιοχή μας και τα έξοδα που συνεχίζουν να βαραίνουν τις επιχειρήσεις μας, το Υπουργείο Τουρισμού έρχεται και προσθέτει νέα βάρη και υποχρεώσεις στη λειτουργία μας. Μάλιστα προειδοποιεί ότι όσα καταλύματα δεν αποκτήσουν το «Σήμα Υγείας» και την πιστοποίηση εκπαίδευσης του προσωπικού τους, κινδυνεύουν με αναστολή της λειτουργίας τους...».
Όσον αφορά στο «Σήμα Υγείας» -στο οποίο απεικονίζεται ο Ιπποκράτης - ο κ. Ευσταθίου αναφέρει πως «οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων – ενοικιαζόμενων δωματίων μπορούν να το αποκτήσουν δωρεάν καταθέτοντας ηλεκτρονικά σχετική αίτηση σε ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία όμως μέχρι και χθες δεν λειτουργούσε!».
Όσον αφορά στην εκπαίδευση και πιστοποίηση γνώσεων, ιδιοκτητών και εργαζομένων, σχετικά με τον κορονοϊό, επισήμανε ότι «η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων ν. Λάρισας, σε συνεργασία με τον Επιμελητήριο Λάρισας, θα οργανώσει σεμινάριο για την πιστοποίηση γνώσεων, με δωρεάν συμμετοχή των μελών του».
Προσεχώς θα ανακοινωθεί η μέρα και η ώρα διεξαγωγής του.
Όλα τα παραπάνω προβλέπονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Τουρισμού, Οικονομικών και Υγείας, στο πλαίσιο ενός σχεδίου τήρησης «υγειονομικών πρωτοκόλλων των τουριστικών καταλυμάτων».
Οσοι δεν συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα των πρωτοκόλλων απειλούνται με πρόστιμα ακόμη και με αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. Αναλυτικότερα:ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ: «ΠΡΩΤΑ Η ΥΓΕΙΑ»
Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. θεσπίζεται Σήμα Πιστοποίησης με τον τίτλο “Health First” («Πρώτα η Υγεία»), το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 4 της ΚΥΑ, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: Το Σήμα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου.
Η κατάρτιση του πρωτοκόλλου υγειονομικού περιεχομένου για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και η χορήγηση του Σήματος διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για τα μεγάλα ξενοδοχεία.
Για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, (μικρότερης δυναμικότητας καταλύματα- ενοικιαζόμενα δωμάτια) το Σήμα χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του (http://www.mintour.gov.gr/).
Επίσης προβλέπεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας/ ΕΟΔΥ μπορούν να αντλούν τα υποχρεωτικά στοιχεία επικοινωνίας για τον υπεύθυνο εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος και τον συνεργαζόμενο ιατρό ανάλογης ειδικότητας ή εμπειρίας, όπου αυτό είναι εφικτό, ή πάροχο υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγείας κάθε καταλύματος μέσω web service.
Για την έκδοση του Σήματος ενημερώνεται αυτόματα η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΕΟΤ), στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας λειτουργεί το κατάλυμα.
Η ισχύς όλων των παραπάνω άρχεται από την 20ή Ιουνίου 2020.
Για την τήρηση των παραπάνω, προβλέπονται έλεγχοι από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και πρόστιμα από πεντακόσια (500) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε μέρες, σε περίπτωση υποτροπής της.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Η Κ.Υ.Α. συνοδεύεται από παραρτήματα με λεπτομέρειες για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνει το προσωπικό των μονάδων για το οποίο επίσης προβλέπεται να εκπαιδευτεί και να πιστοποιηθεί μέχρι του σημείου να αναγνωρίζει συμπτώματα κορονοϊού σε πελάτες.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων που απασχολούνται στην τουριστική επιχείρηση όσο και το προσωπικό τους, υποχρεούνται να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων.
Η διαδικασία της πιστοποιημένης εκπαίδευσης τελεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μπορεί να αναθέτει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και σε συνεργαζόμενους φορείς την εκτέλεσή της.
Η εκπαίδευση πρέπει να σχετίζεται τουλάχιστον με τα ακόλουθα:
Οι τρόποι με τους οποίους μεταδίδεται ο ιός, ενημέρωση διαδικασιών υπαλλήλων και πελατών ξενοδοχείων, η συμπεριφορά και οι ενέργειες που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση ασθένειας από το προσωπικό, μέθοδοι και πρακτικές καθαρισμού και απολύμανσης επιφανειών που αγγίζονται συχνά και οδηγούν στη δυνατότητα μετάδοσης της νόσου, επικοινωνιακές προσεγγίσεις σε επισκέπτες / πελάτες.
Κάθε μέλος του προσωπικού πρέπει να τηρεί αυστηρά τα βασικά μέτρα προστασίας έναντι του COVID-19.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass