Κατανυκτικό προσκύνημα στην Ι.Μ. Σπαρμού

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ: ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2020 18:36

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
«Ευλογητός ει Χριστέ, ο Θεός ημών, ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας, καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το άγιον, και δι’ αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας. Φιλάνθρωπε δόξα σοι».


Ιδιαίτερο το διήμερο για την ιστορική Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, εκεί όπου για ακόμα μία χρονιά βρέθηκαν πολλοί επισκέπτες και προσκυνητές (κυρίως ντόπιοι) στην ετήσια πανήγυρη του Αγίου Πνεύματος (Κυριακή και Δευτέρα), σε συνδυασμό και με την άρση των περιοριστικών προληπτικών μέτρων κατά της πανδημίας.
Και όλα αυτά, με το πράσινο και τον κόσμο να «απλώνονται» στην όμορφη τοποθεσία, όπου είναι χτισμένο το επιβλητικό μοναστήρι, εκεί στα ψηλά του Ολύμπου. Άλλωστε, είναι γνωστή η φήμη του φιλόξενου μοναστηριού (φήμη που «απλώθηκε» σε όλες τις γωνιές της χώρας, με μεγάλη επισκεψιμότητα ιδίως τα τελευταία χρόνια), ως ένα μοναστήρι – «κόσμημα» με ιδιαίτερα δραστήρια αδελφότητα πατέρων, μία ακόμα πνευματική «κιβωτός» της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ως χώρος πνευματικής και ψυχικής ανάτασης και περισυλλογής, ως χώρος ηρεμίας και ησυχίας, ως «βάλσαμο» παρηγοριάς για πολύ κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες.
Την παραμονή της εορτής (απόγευμα Κυριακής), μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία.
Ανήμερα της εορτής, χθες Δευτέρα, με πολύ καλό καιρό, στο Καθολικό της Μονής τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν ο καθηγούμενος της Μονής Σπαρμού – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, οι αρχιμανδρίτες – πατέρες της Μονής π. Βασίλειος, π. Χριστοφόρος, π. Νεόφυτος, π. Θεόφιλος, οι μοναχοί π. Σάββας και π. Δαμασκηνός από το Άγιο Όρος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, αρχιμανδρίτες και ιερείς της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ο διάκονος π. Ιάκωβος, ενώ έψαλε βυζαντινός χορός ιεροψαλτών.
Στον κατάμεστο προαύλειο χώρο της Μονής υπήρχε συνεχής ροή επισκεπτών που προσκυνούσαν την Ιερή Εικόνα, πάντα με προσοχή, φροντίδα και τήρηση των απαραίτητων μέτρων του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
Στο Θείο Κήρυγμα, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της εορτής του Αγίου Πνεύματος, στη διαρκή παρουσία του στη ζωή όλων και στην ονομασία του «Παράκλητος», «καταθέτοντας»: «Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη βοηθείας, παρηγορίας και ενισχύσεως στις δυσκολίες. Υπάρχουν πειρασμοί, ασθένειες, απώλειες, πένθη, οικογενειακά, προσωπικά και πάσης φύσεως προβλήματα, δράματα, αναπάντεχες καταστάσεις. Τότε έρχεται το Πνεύμα και μας παρηγορεί. Ποιος δεν ζήτησε βοήθεια από τον Ουρανό; Έργο του Παρακλήτου η παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Στέκεται δίπλα μας, ακοίμητος φρουρός, υποδεικνύει λύσεις. Ο Παράκλητος προσφέρει παρηγορία και βοήθεια. Είναι ο πιστός μας φίλος, που βρίσκεται ημέρα και νύχτα δίπλα μας. Βρίσκεται πάντοτε κοντά μας ως βοηθός και προστάτης. Έρχεται ο Παράκλητος και μας απαλύνει τον πόνο. Με τη χάρη του εξασφαλίζουμε την άφεση των αμαρτιών. Το Άγιο Πνεύμα είναι αληθινός πατέρας. Έρχεται να φωτίσει και να παρηγορήσει. Να έχουμε πίστη και ελπίδα στην αγάπη του και να μας ενισχύει στον αγώνα μας. Το Άγιο Πνεύμα να κατοικεί μόνιμα μέσα μας».
Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, και με «φόντο» το καταπράσινο τοπίο του Ολύμπου, έγινε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνας (την υποβάσταζαν τιμητικά οπλίτες - καταδρομείς του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου) γύρω από το μοναστήρι. Η λιτάνευση της Εικόνας κατέληξε στο αίθριο, στη Φιάλη της Μονής, όπου αναπέμφθηκε δέηση.
Χαρακτηριστική ήταν η προσέλευση δεκάδων ατόμων, όλων των ηλικιών. Πάντως, εμφανής ήταν η απουσία τουριστικών λεωφορείων με προσκυνητές, στην πρώτη μετά την περιπέτεια της πανδημίας θρησκευτική πανήγυρη του ιστορικού μοναστηριού.
Αρκετά άτομα, περιδιαβαίνοντας τους γύρω χώρους της Μονής, ανηφόριζαν δεκάδες μέτρα, λίγο πιο πάνω από το παρεκκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου, στο Κοιμητήριο της Μονής, σε μια κατάφυτη τοποθεσία, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος τού πριν 6 χρόνια «κοιμηθέντος» μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, για να ανάψουν ευλαβικά ένα κερί.
Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, το «παρών» έδωσαν:
Οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Στέλλα Μπίζιου, Βασ. Κόκκαλης, Ευαγγελία Λιακούλη, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Αθαν. Παιδής, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας η διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών υποθέσεων Ζωή Φτίκα, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Νάνος και Γιώργος Κατσιούρας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Ιπποκρ. Τζιουμακλής, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Ελασσόνας, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας Ζήσης Μπρούζας, ο δασάρχης Ελασσόνας Χρήστος Αναστόπουλος, αξιωματικοί και αντιπροσωπεία οπλιτών του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου, σύμβουλοι του Επιμελητηρίου Λάρισας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Ελασσόνας Θωμάς Κίτσης, ο υπεύθυνος του Ερυθρού Σταυρού Ελασσόνας Αθαν. Μπαρλαγιάννης, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πολλοί προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass