Οι νέοι έχουν φωνή, η δημοτική αρχή καλεί να την εκφράσουν

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ -ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2020 21:14

Της Λένας Κισσάβου

Οι νέοι της Λάρισας βρίσκονται μπροστά σε μια πρόκληση. Καλούνται να βρεθούν στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου

και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στις αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της Λάρισας. Η Δημοτική Αρχή τούς καλεί να συμμετάσχουν στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι και να διεκδικήσουν το μέλλον που θέλουν, μέσα από τον νέο θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων.
«Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο τοπικής στρατηγικής μαζί με τη νέα γενιά…» δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, απευθύνοντας κάλεσμα στους νέους της Λάρισας να συμμετάσχουν στον νέο θεσμό, σημειώνοντας: «το μέλλον της Λάρισας είναι και δική σας υπόθεση».
Με τη φιλοδοξία να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αλλαγής στάσης των νέων απέναντι στην πολιτική, καθώς «σήμερα της γυρίζουν την πλάτη», όπως υποστήριξε ο κ. Καλογιάννης, το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων ξεκινά με γερές βάσεις να πετύχει, αφού αναλαμβάνουν τη δημιουργία του οι ίδιοι οι νέοι της Λάρισας.
«Το χάσμα μεταξύ γενεών είναι μεγάλο, αλλά όχι αγεφύρωτο…» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Νέων -η οποία συγκροτήθηκε για την οργάνωση του θεσμού- Βαγγέλης Γιαννακός, τονίζοντας: «Μπορούμε να παρέμβουμε, να διατυπώσουμε προτάσεις, να οργανώσουμε δράσεις και το δικό μας όραμα να συναντήσει την πείρα των μεγαλύτερων, για ένα καλύτερο αύριο...».
Στοιχεία για τη συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, τον σκοπό και τη λειτουργία του, παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου κάλεσμα στους νέους απηύθυνε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων κ. Δημ. Δεληγιάννης -εκ μέρους του προεδρείου του Δ.Σ. – επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «αιτήματα του Συμβουλίου των Νέων θα κατατίθενται και θα συζητιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, όπου θα λαμβάνονται σχετικές αποφάσεις».
Επίσης, ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου για θέματα νεολαίας κ. Απ. Πέκας, υποστήριξε πως το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας στοχεύει: «Στην εξοικείωση των νέων με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο. Στη συμβολή τους για τη διαμόρφωση τοπικού στρατηγικού σχεδίου για τη νέα γενιά.
Στην ικανοποίηση της ανάγκης για διεκδίκηση μίας κοινωνίας με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, καθώς και εντός αυτών. Στην οργάνωση και την υποστήριξη δράσεων που αφορούν σε σημαντικούς τομείς της κοινωνικής ζωής της πόλης».
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντ. Πράπας και ο γραμματέας κ. Ακ. Νασιώκας.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΩΣ ΤΙΣ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ
Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας μπορούν να είναι: α) εκπρόσωποι φορέων, συλλογικοτήτων και ομάδων νέων της πόλης που δραστηριοποιούνται σε τοπικά ζητήματα, να έχουν θεσμική υπόσταση και/ή να δραστηριοποιούνται στο πλαίσιό τους τουλάχιστον 15 νέοι ή νέες ηλικίας 17-30 χρονών. Οι φορείς συμμετέχουν με έναν εκπρόσωπό τους, δηλώνοντας παράλληλα και έναν αναπληρωματικό. β) νέοι πολίτες της πόλης. Η επιλογή των νέων θα γίνεται για θητεία ενός έτους με κλήρωση που θα πραγματοποιείται μέσα από το “Μητρώο Νέων Πολιτών”.
Για τη συμμετοχή στην κλήρωση απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελούν α) η εγγραφή στο “Μητρώο Νέων Πολιτών” και β) η παρακολούθηση των εκπαιδευτικών εργαστηρίων (Workshops) που θα πραγματοποιηθούν πριν τη συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας και έχουν ως στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τον ρόλο και τις αρμοδιότητες ενός Δημοτικού Συμβουλίου. Οι νέες και οι νέοι που ενδιαφέρονται μπορούν μέχρι 21/6/2020 να υποβάλουν την αίτηση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους, συμπληρώνοντας τη φόρμα που βρίσκεται στις σελίδες
α) για τους φορείς: https://www.larissa-dimos.gr/el/? option=com_rsform&view=rsform&formId=32
β) για τους πολίτες: https://www.larissa-dimos.gr/el/?option=com_rsform&view= rsform &formId=33
Πληροφορίες στον Απ. Πέκα, ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου, στο τηλέφωνο 2413-500.214 και στο email: apekas@larissa-dimos.gr.

 

Η απαισιοδοξία κυριαρχεί στους νέους

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 16 ΩΣ 30 ΕΤΩΝ

Εργασία, εκπαίδευση και περιβάλλον είναι το τρίπτυχο των θεμάτων που απασχολούν τη νεολαία της Λάρισας, όπως μαρτυρά έρευνα που διεξήχθη από τη νεανική ομάδα «MAKE USE» (που δραστηριοποιείται στη Λάρισα), σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και το Κέντρο Κοινότητας. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για τη δημιουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Λάρισας, και για τα αποτελέσματά της μίλησε ο κ. Αν. Αλμπάνης. Είχε τίτλο «οι νέοι ρωτούν τους νέους», σχεδιάστηκε και διεξήχθη από νεανική ομάδα, με διανομή ερωτηματολογίου σε πολίτες ηλικίας από 16 ως 30 ετών.
Συγκεντρώθηκαν 69 ερωτηματολόγια από την ομάδα 16-18 ετών, 42 από την ομάδα 19-22 ετών, 52 από την ομάδα 23-26 ετών και 17 από την ομάδα 27-30 ετών.
Από τα βασικά συμπεράσματά της είναι τα εξής:
«1. Στην ερώτηση «έχεις συμμετάσχει ποτέ σε ομάδα που ασχολείται με θέματα δημοκρατίας και ανάπτυξης της ιδιότητας του πολίτη σε τοπικό επίπεδο;» το 60,60% απάντησε «όχι, αλλά θα ήθελα».
2. Ως μεγαλύτερα προβλήματα κρίνονται η εργασία (52,8%) και η εκπαίδευση (46,7%). Δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό εύρημα τα δύο συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για τις ανάγκες εκπαίδευσης και επαγγελματοποίησης της νεολαίας (Εκπαιδευτικό Σύστημα, Αγορά Εργασίας) να θεωρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι.  Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι η δυσαρέσκεια από την κατάσταση στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας οδηγεί τους νέους στο εξωτερικό ή σε μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, συμβάλλοντας στο τοπικό brain drain. Ακολουθούν το περιβάλλον (36,1%), η οικονομική κρίση (31,1%), η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση (28,3%), η υγεία (26,7%), η πολιτική κατάσταση (20,6%), οι τέχνες και ο πολιτισμός (17,2%).
Εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι η εγκληματικότητα επελέγη από το 12,2% των ερωτώμενων (στην 9η θέση), την ίδια στιγμή που στον δημόσιο διάλογο γίνεται συνεχής αναφορά σε φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας που αφορούν τόσο τη νεολαία όσο και τον γενικό πληθυσμό.
3. Η «πεποίθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει ακόμα κι αν συμμετέχω» συγκεντρώνει τις περισσότερες απαντήσεις (60,6%) και αποτυπώνει μια ισχυρή τάση ματαίωσης στη νεολαία της πόλης.
4. Οι νέοι της Λάρισας φαίνεται να αντιμετωπίζουν τις συμμετοχικές διαδικασίες ως μη αποτελεσματικές στην καθημερινή ζωή τους ή/και υποκινούμενες από άτομα/συλλογικότητες που έχουν διαφορετικές προσδοκίες.
5. Η «έλλειψη ενημέρωσης» (60%) και η «έλλειψη εκπαίδευσης σε σχέση με τους δημοκρατικούς θεσμούς» (43,3%) θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα μέσα από δράσεις φορέων (π.χ. τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικά προγράμματα), τη στιγμή που η «έλλειψη χρόνου» (44%) απαιτεί δομικές κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass