Ανταποδοτική ανακύκλωση στην Αγιά

ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΓΙΑ, ΑΓΙΟΚΑΜΠΟ, ΒΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΜΙΟ

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2020 15:18

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης, υψηλής τεχνολογίας, πρόκειται να εγκαταστήσει σύντομα σε Αγιά, Αγιόκαμπο, Βελίκα και Στόμιο ο Δήμος Αγιάς.


Για τον σκοπό αυτό, και μετά την έγκριση κατά πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, θα προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης συνεργασίας με το εγκεκριμένο εθνικής εμβέλειας Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών και Αποβλήτων «Ανταποδοτική Ανακύκλωση». Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Νίκος Ντάγκας, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως αυτό γίνεται ώστε να ενισχυθεί και να συμπληρωθεί η προσπάθεια ανακύκλωσης, μιας και ως σήμερα δεν έχουν επιτευχθεί οι εθνικοί ποσοτικοί στόχοι που αποτελούν υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Το εν λόγω σύστημα» τόνισε ο κ. Ντάγκας «εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε διάφορους Δήμους όλης της χώρας, όπως Αθηναίων, Πειραιά, Νίκαιας, Αιγάλεω, Αγίας Παρασκευής, Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Κηφισιάς, Μεγαρέων, Άνω Λιοσίων, Ιωαννίνων, Ρόδου, Ύδρας, Καρδίτσας, Ναυπλιέων, Άνδρου».
Η πρόταση για τον Δήμο Αγιάς είναι να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν, εφόσον βέβαια καλύπτουν τις χωροταξικές και λειτουργικές απαιτήσεις της εταιρείας, στον Αγιόκαμπο, στην ανάπλαση δίπλα στο ξύλινο σπιτάκι ενημέρωσης, στη Βελίκα, στο ΚΕΠ στη θέση «Πλατανιά», στο Στόμιο, πλησίον του Δημοτικού Καταστήματος, και στην Αγιά, στην πλατεία δίπλα στο café «ΚΟΝΝΕ».
Πρόκειται για «έξυπνα» μηχανήματα ανακύκλωσης πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων συσκευασιών που φέρουν και ειδικό εξοπλισμό για την ανακύκλωση άλλων υλικών συσκευασίας, όπως χαρτί, πολυστρωματικές χάρτινες συσκευασίες, πλαστικές σακούλες κ.ά. Στα μηχανήματα αυτά οι δημότες επιστρέφουν τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες και αυτόματα τους αποδίδεται απόδειξη με το αναλογούν ανταποδοτικό κίνητρο, ενώ παράλληλα τους παρέχονται και επιπλέον προσφορές – κίνητρα ως επιβράβευση για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης, όπως μεγάλα δώρα διαγωνισμών, δειγματοδιανομές, εκπτωτικά κουπόνια κ.ά. Σημειώνεται δε ότι οι δημότες έχουν την επιλογή είτε να παραλάβουν την απόδειξη ανταποδοτικού κινήτρου για δωρεάν αγορές από συνεργαζόμενα καταστήματα, είτε αυτόματα να δωρίσουν το ποσό του ανταποδοτικού κινήτρου υπέρ της ενίσχυσης κοινωνικών σκοπών.
Με τα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης πραγματοποιείται αυτόματα η «Διαλογή στην Πηγή».

Με αξιοποίηση των τεχνολογικών χαρακτηριστικών του εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, αυτόματα πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες εργασίες, όπως παραλαβή των άδειων συσκευασιών σε ειδική χοάνη υποδοχής και με υψηλή ταχύτητα παραλαβής (έως 30 – 40 συσκευασίες ανά λεπτό), αναγνώριση και διαχωρισμός των συσκευασιών ανά υλικό, αναγνώριση της κάθε συγκεκριμένης συσκευασίας με χρήση barcode scanner, συμπίεση ή τεμαχισμός της συσκευασίας με ειδικά μηχανικά μέσα επιτυγχάνοντας μείωση όγκου έως 90%, συλλογή των επιστρεφόμενων συσκευασιών σε ειδικό ενσωματωμένο κλειστό αποθηκευτικό χώρο, αποθήκευση, εκτύπωση και αποστολή όλων των στατιστικών στοιχείων και δεδομένων με αξιοποίηση του ενσωματωμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή, αυτόματη εκτύπωση και παράδοση στον ανακυκλωτή των αποδείξεων του ανταποδοτικού κινήτρου, αλλά και άλλων κουπονιών με προσφορές, αυτόματη δωρεά της αξίας του χρηματικού αντιτίμου υπέρ κάποιου κοινωνικού σκοπού, καθοδήγηση και ενημέρωση του καταναλωτή για τη διαδικασία της λειτουργίας του εξοπλισμού για την επιστροφή των συσκευασιών με χρήση ειδικής οθόνης υγρών κρυστάλλων κ.ά. «Τα βασικά πλεονεκτήματα» τόνισε ο κ. Ντάγκας «είναι η παροχή ανταποδοτικού κινήτρου προς τους καταναλωτές, η χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, που επιτυγχάνει τόσο αξιόπιστη διαλογή στην πηγή με καθαρότητα υλικού 100%, όσο και επεξεργασία των συσκευασιών στην πηγή με μείωση όγκου έως 90%, η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών μέσω της παροχής του ανταποδοτικού κινήτρου, η μη ανάγκη ύπαρξης κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, αφού η διαλογή γίνεται αυτοματοποιημένα στην πηγή, η δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων στοχευμένων σε ειδικές κοινωνικές ομάδες, όπως π.χ. διενέργεια διαγωνισμών ανακύκλωσης για μαθητές ή για τους δημότες ενός Δημοτικού Διαμερίσματος, η ενίσχυση κοινωνικών σκοπών.

Επιπλέον, δεν καταλαμβάνονται θέσεις parking στους δρόμους της πόλης, όπου υπάρχει ήδη πρόβλημα χώρου για την τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων, δεν υπάρχει κόστος για τη συλλογή και μεταφορά των ανακτηθέντων συσκευασιών για τον Δήμο και δεν δεσμεύεται ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, αφού όλες οι εργασίες γίνονται από το Σύστημα, επιτυγχάνεται μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και της επιβάρυνσης των καυσαερίων για την ανακύκλωση και τέλος συνδυάζεται με περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών».
Τέλος, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η εφαρμογή και λειτουργία του Συστήματος δεν έχει κανένα κόστος για τον Δήμο, αφού τόσο η τοποθέτηση του σχετικού εξοπλισμού, όσο και η συλλογή, μεταφορά και συνεχής λειτουργία του γίνεται και επιβαρύνει αποκλειστικά το Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Επίσης, ο Δήμος μπορεί να εφαρμόζει παράλληλα και το σύστημα με τους μπλε κάδους.
Αντίθετος στο σύστημα αυτό δήλωσε ο Ιωάννης Κασίδας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάς», ο οποίος είπε «Όπως είχαμε κάνει αναφορά και για Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, άλλωστε εκεί εντάσσεται και είναι παράλληλο και το σύστημα της ανακύκλωσης, το βασικό ερώτημα είναι ένα. Ποιος οργανώνει και με τι ευθύνη και με τι προσωπικό; Με κατεργάρικα κίνητρα μας βάζουν να τρέχουμε να μαζεύουμε πλαστικά μπουκάλια και άλλα. Αντί να μπούμε στη διαδικασία για το ποιος δημιουργεί τα πλαστικά κι όλα αυτά, που είναι οι μεγάλες βιομηχανίες αναψυκτικών, ποτών κ.λπ., που είναι υπεύθυνες και θα έπρεπε να χρεώνονται το κόστος αποκομιδής και ανακύκλωσης, το κράτος, οι περιφέρειες και οι δήμοι ποιούν τη νήσσα και ψάχνουν διάφορα τεχνάσματα για να υπολειτουργήσουν αυτές οι δράσεις. Δεν έχει καμία ωφέλεια για τον κόσμο, δεν έχει καμία ανταποδοτικότητα. Απλά του δίνει ένα χαρτζιλίκι για να τρέξει, να κάνει τη δουλειά υπεύθυνων κι αρμόδιων υπηρεσιών».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass