Μέχρι τέλος Οκτωβρίου κλειστή η παλιά γέφυρα Τεμπών

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2020 15:02

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και πάλι οι εργασίες ενίσχυσης της Γέφυρας Πηνειού στην Κοιλάδα

των Τεμπών, στην εκτέλεση των οποίων υπήρξε διατάραξη και καθυστέρηση για χρονικό διάστημα περίπου 2,5 μηνών λόγω της πρόσφατης πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» η επιβολή έκτακτων μέτρων προς περιορισμό της νόσου COVID-19 στην ελληνική επικράτεια, είχε επίπτωση στην πρόοδο των εκτελουμένων εργασιών ενίσχυσης/ανακατασκευής, προκαλώντας καθυστερήσεις τόσο στην εκπόνηση των αναγκαίων επιμέρους μελετών όσο και στην παράδοση των υλικών. Οι δε περιορισμοί κυκλοφορίας προκάλεσαν απομείωση του ενεργού προσωπικού του αναδόχου και των εξειδικευμένων υπεργολάβων για την εκτέλεση των εργασιών. Επιπροσθέτως, χρειάζεται να εφαρμοστούν εναλλακτικές μέθοδοι εργασιών, αρκετά χρονοβόρες, εξαιτίας ασυμφωνίας των δεδομένων που υπήρχαν από την περίοδο κατασκευής της γέφυρας και της πραγματικής υφιστάμενης κατάστασής της.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας «δεδομένων των ανωτέρω απρόβλεπτων συμβάντων κρίθηκε απαραίτητη η παράταση των εργασιών έως την 30ή Οκτωβρίου 2020, με σκοπό την απρόσκοπτη ολοκλήρωσή τους. Η ενίσχυση και η αναβάθμιση της γέφυρας του Πηνειού αποτελεί ένα σημαντικό έργο που οφείλει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις για την ασφάλεια των χρηστών και την παροχή ποιότητας υψηλών προδιαγραφών που αποτελούν βασικούς πυλώνες της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου. Η ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου διασφαλίζει τη διατήρηση της σημαντικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της γέφυρας Πηνειού. Στην Κοιλάδα των Τεμπών, εκεί όπου κατά τον Ολλανδό χαρτογράφο A. Ortelius «η φύση σκόρπισε σπάταλα όλα της τα δώρα».
* Για τον Ολλανδό χαρτογράφο έχει γράψει στην «Ε» ο Νίκος Παπαθεοδώρου, στο πλαίσιο ενός μεγάλου αφιερώματός του στους περιηγητές της Κοιλάδας των Τεμπών από την αρχαιότητα και αρχής γενομένης από τους Ρωμαίους Τίτο Λιβιο (17 μ.Χ) και Γάιο Πλίνιο τον πρεσβύτερο (1ος αι.), έως εκείνους του 20ού αι. όπως ο πεζογράφος Κώστας Ουράνης. Ο Ολλανδός Abraham Ortelius, όπως σημειώνει ο Ν. Παπαθεοδώρου, το 1590 φιλοτέχνησε ολόκληρη την Κοιλάδα με τον Όλυμπο και την Όσσα, βασισμένος στους μύθους της αρχαιότητας και το1595 έγραψε ότι: «Στα Τέμπη η φύση σκόρπισε σπάταλα όλα της τα δώρα: μεγαλοπρεπείς ορεινούς όγκους, πλαγιές, γκρεμούς, ανάβρες γάργαρες και δροσερές, οι οποίες πιδακίζουν από τις βραχότρυπες, χλωρίδα πολυποίκιλη με αμέτρητες τις αποχρώσεις του πράσινου, δέντρα πανύψηλα και αιωνόβια και στο μέσον ένα ποτάμι μυθικό, που κυλάει τα θολά νερά του ήρεμα, αθόρυβα και ασταμάτητα».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass