Απειλούν με «λουκέτο» για την απουσία διοίκησης!

ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ * ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 5η ΥΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ * ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2020 17:12 | Τελευταία ενημέρωση: 27 Ιουν 2020 17:27

Του Δημ. Κατσανάκη

Ενα βήμα πριν την απόφαση να «κατεβάσουν ρολά» βρίσκονται οι υγειονομικοί φορείς του Γενικού Νοσοκομείου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να δώσει επιτέλους λύση στο διοικητικό πρόβλημα του

νοσηλευτικού ιδρύματος.
Ούτε και η κίνηση απόγνωσης του υπηρεσιακού διοικητή Απόστολου Κομνού στις αρχές του προηγούμενου Μαΐου να στείλει επιστολή στη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, με την οποία δήλωνε ότι η περαιτέρω λειτουργία του ιδρύματος υπό τις παρούσες συνθήκες εμφανίζεται αδύνατη, στάθηκε ικανή να κινητοποιήσει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες επιλογής νέου διοικητή και συγκρότησης νέας διοίκησης.
Έργα, δράσεις, διαγωνισμοί και προμήθειες αρκετών εκατομμυρίων βρίσκονται πλέον στον αέρα ακόμα και με κίνδυνο να χαθούν, με τον υπηρεσιακό διοικητή Απόστολο Κομνό να συνεχίζει να δηλώνει πλέον ότι δεν μπορεί -παρά τις προθέσεις του- να δώσει λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα καθώς ως αναπληρωτής διοικητής με την ιδιότητα του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο έχει βάσει του νομικού πλαισίου περιορισμένες δυνατότητες.
Η άρνηση του Υπουργείου Υγείας να κλείσει τις συγκεκριμένες εκκρεμότητες παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις εγείρει σειρά ερωτηματικών καθώς το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας παραμένει χωρίς διοίκηση από τον Μάρτιο 2019, οπότε διαχωρίστηκε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και αυτονομήθηκε και χωρίς διοικητή από τα τέλη του προηγούμενου Ιανουαρίου, μετά την παραίτηση του νεοτοποθετηθέντος διοικητή Χαρ. Μπαλή. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία αξιολόγησης των ενδιαφερομένων για τη θέση του διοικητή έχει ολοκληρωθεί από την αρμόδια επιτροπή, αλλά η επιλογή έχει παγώσει ενώ το Υπουργείο Υγείας εκδίδει διαδοχικές αποφάσεις για τη συγκρότηση Διοικητικών Συμβουλίων σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.
Πολιτικοί παράγοντες της Λάρισας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, συνεχίζουν να επικοινωνούν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και να ασκούν πιέσεις, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε πρόσφατη επικοινωνία του κ. Κομνού με τον υφυπουργό Υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης δεσμεύτηκε για την ανακοίνωση του νέου διοικητή μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Οι εξελίξεις, οι πληροφορίες και οι διαδοχικές δεσμεύσεις συζητήθηκαν αναλυτικά προχθές στη συνάντηση των διευθυντών των κλινικών του νοσοκομείου με τον υπηρεσιακό διοικητή, όπου εκτιμήθηκε ότι η πιθανή τοποθέτηση νέου διοικητή στα μέσα Ιουλίου κινείται σε οριακά επίπεδα καθώς ελλείψει διοικητικού συμβουλίου δεν λύνεται το βασικό πρόβλημα, που είναι η προώθηση όλων των έτοιμων έργων για ένταξη στο ΕΣΠΑ όταν τα χρονικά περιθώρια ένταξης στενεύουν επικίνδυνα.
Οι διευθυντές των κλινικών τάχθηκαν στο πλευρό του κ. Κομνού και συμφώνησαν να προχωρήσουν ακόμα και στο κλείσιμο των κλινικών, συνεπώς και του νοσοκομείου, αν μέχρι τα μέσα Ιουλίου δεν δοθεί λύση στο διοικητικό πρόβλημα με την τοποθέτηση διοικητή και διοικητικού συμβουλίου. Εξουσιοδότησαν μάλιστα τον διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής Κώστα Μπαργιώτα να συντάξει επιστολή, που θα σταλεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και πιθανότατα στην ηγεσία του Υπουργείου, εστιασμένη στους κινδύνους για τη λειτουργία του Νοσοκομείου από την παρατεταμένη έλλειψη διοίκησης.
Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Κομνός λόγω της μη σύστασης Διοικητικού Συμβουλίου στο Γενικό Νοσοκομείου Λάρισας έχουν συσσωρευθεί πληθώρα θεμάτων για τα οποία δεν μπορούν να δοθούν λύσεις και συγκεκριμένα:
* Έχει υποβληθεί προγραμματισμός για την προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Επείγουσας Υποστήριξης λόγω Covid-19 σύμφωνα με την πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο οποίος έχει ως εξής:
> ΕΡΓΟ 1: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Μ.Ε.Θ. προσυπολογιζόμενης δαπάνης 1.217.148,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
> ΕΡΓΟ 2: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Τ.Ε.Π. προσυπολογιζόμενης δαπάνης 367.252,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
* Εντάχθηκε στο Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας η ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ προϋπολογιζόμενης δαπάνης 13.800.000,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και εκκρεμεί απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου για έγκριση σκοπιμότητας και κτιριολογικό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.
* Εκκρεμεί λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου για την έγκριση του πρακτικού των δικαιολογητικών κατακύρωσης από την αρμόδια επιτροπή για την Προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού για το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας προϋπολογιζόμενης δαπάνης 536.000,00€ και με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά βάσει τιμής, μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020. Συγκεκριμένα έχει γίνει η αξιολόγηση των δικαιολογητικών κατακύρωσης από την αρμόδια επιτροπή, έχει κατατεθεί το πρακτικό και έχει αποσταλεί ή εισήγηση προς έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου από τις 10-02-2020.
* Έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 η «Προμήθεια ενός Συστήματος Ενδοσκοπικού Υπέρηχου Ανωτέρω Πεπτικού» αξίας 250.000 ευρώ για κάλυψη των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει πάρει έγκριση Σχεδίου Διακήρυξης από την Ε.Υ.Δ. Ε.Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και τελεί εν αναμονή έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου (μόλις συσταθεί) για τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας.
* Έχει υποβληθεί αίτημα δωρεάς Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και αναβάθμισης υποδομών του Παιδιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου από το «Πρόγραμμα Συμπράττουμε για την Υγεία» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σ. Λάτση και της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.
* Εκκρεμεί λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο «του Νοσοκομείου έγκρισης του ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ του Νοσοκομείου του διαχειριστικού έτους 2020.
* Εκκρεμεί λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου για πληθώρα εισηγήσεων έγκρισης πρακτικών επιτροπής αξιολόγησης τακτικών διαγωνισμών που βρίσκονται στο στάδιο κατακύρωσης εδώ και τέσσερις μήνες περίπου, κάτι που θα αποσυμφόριζε το γραφείο προμηθειών από το να προβαίνει σε διενέργεια συνοπτικών διαγωνιστικών διαδικασιών για κάλυψη των αναγκών τμημάτων και εργαστηρίων του Νοσοκομείου.
* Εκκρεμεί λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου σχετικά με την αποδοχή χρηματικής Δωρεάς - επιχορήγησης 94.240.00€ της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προμήθεια τεσσάρων αναπνευστήρων για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας .
* Εκκρεμεί λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου για μεταφορά πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας από την Τράπεζα ALPHA BANK στην Τράπεζα της Ελλάδας και διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου Τράπεζας συνεργασίας ή λήψη απόφασης για μονομερή παράταση της ήδη υπάρχουσας σύμβασης με την Τράπεζα ALPHA BANK χωρίς μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων (Η ήδη υπάρχουσα σύμβαση συνεργασίας με την Τράπεζα ALPHA BANK έληξε στις 16-04-2020).
* Εκκρεμεί λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη Τράπεζας κατάθεσης κεφαλαίου του κληροδοτήματος με την επωνυμία «Κληροδότημα Αλίκης και Θάλειας Βαϊτση», δεδομένου ότι η συνεργασία Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας λήγει στις 17-07-2020.
* Εκκρεμεί λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου σχετικά με την έγκριση του Νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass