Νομικοί του Δήμου κατά του… Δήμου

*ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΕΡΔΙΣΑΝ *Ο ΔΗΜΟΣ ΟΜΩΣ ΑΣΚΗΣΕ ΕΦΕΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ… ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2020 17:24

Μια υπόθεση με εναλλαγές ρόλων και συμφερόντων με φόντο «κομμένα» δώρα και επιδόματα αδειών εξελίσσεται ανάμεσα στον Δήμο Λαρισαίων και τους νομικούς του. Δύο από τα μέλη του -τριμελούς- αυτοτελούς τμήματος της Νομικής Υποστήριξης του

Δήμου, κατέθεσαν, προ ετών, αγωγή κατά του Δήμου διεκδικώντας χρήματα από δώρα και επιδόματα αδείας τα οποία είχαν κοπεί στο Δημόσιο με μνημονιακούς νόμους. Οι δύο νομικοί κέρδισαν τις δύο υποθέσεις και το Ειρηνοδικείο Λάρισας (μέσω της ειδικής διαδικασίας) αποφάσισε να καταβληθούν συνολικά 7.562 ευρώ (5.000 ευρώ και 2.562 ευρώ αντίστοιχα) στους δύο δικαιωθέντες, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 με τις οποίες καταργήθηκαν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας.
Προ ημερών η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων συνεδρίασε και συζήτησε το θέμα αποφασίζοντας να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης που δικαίωσε τους δύο υπαλλήλους του, μετά από εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Νομικής Υποστήριξης (χωρίς σ΄αυτή όμως να συμμετέχουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα).
Στην εισήγηση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως: των δύο αποφάσεων έχουν προηγηθεί πολυάριθμες αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου, οι οποίες απέρριψαν τις αγωγές εργαζομένων του Δήμου Λαρισαίων. Το ζήτημα της συνταγματικότητας των διατάξεων, του Ν. 4093/2012 και της περικοπής των ως άνω επιδομάτων, σύμφωνα με το νομικό τμήμα του Δήμου, απασχολεί τα τελευταία δύο έτη και έχουν εκδοθεί και θετικές (σημαντικά λιγότερες όμως και από πρωτοβάθμια δικαστήρια) αλλά και απορριπτικές δικαστικές αποφάσεις.
«Με την υπ’ αριθμ. 1310/2019 πάντως απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε ότι η διάταξη της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Γ.1 της παραγράφου Γ του άρθρου 1 του ν. 4093/2012, με την οποία, κατ’ εκτίμηση του δημοσιονομικού κόστους (ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης ποσού 469.600.000 ευρώ, βλ. έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ανωτέρω, σκ.13) καταργήθηκαν τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας, δεν παραβιάζει τη δίκαιη ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του γενικού συμφέροντος και της προστασίας των δικαιωμάτων των αναιρεσίβλητων δικαστικών υπαλλήλων και συνεπώς αυτή δεν αντίκειται στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 25 παρ.1 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας, ούτε στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α. Τέλος, η επίδικη διάταξη δεν αντίκειται στα άρθρα 4 παρ. 5 και 25 παρ. 4 του Συντάγματος, δεδομένου ότι πρόκειται για μέτρο που αφορά όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ διαφορετικό είναι το ζήτημα της χορήγησης των επιδομάτων εορτών και αδείας στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αποτελούν διαφορετική κατηγορία, σε βάρος της οποίας έχουν επιβληθεί άλλα οικονομικής φύσεως μέτρα» αναφέρεται συγκεκριμένα στην εισήγηση προς την οικονομική επιτροπή του Δήμου.
Η γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Λαρισαίων «η οποία ερείδεται και στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας», είναι ότι οι επίμαχες διατάξεις είναι συνταγματικές και τη θέση αυτή έχει υποστηρίξει σε όλα τα γενόμενα μέχρι σήμερα δικαστήρια» και γι’ αυτόν τον λόγο πρότεινε να ασκηθεί έφεση κατά των συγκεκριμένων αποφάσεων του Ειρηνοδικείου.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass