Γιατί τόση βιασύνη για την πλατεία;

Παρέμβαση και ερωτήματα Σάμερ-Αθανασίου Αμάρι προς τον δήμαρχο Τυρνάβου

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2020 21:40

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Συνεχίζεται η ανταλλαγή απόψεων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου, με αφορμή την απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην ανακατασκευή της Κεντρικής πλατείας της πόλης.


Με παρέμβασή στην πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος αλλά και με δήλωσή του στην «ΕτΔ» ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η πόλη που θέλουμε» κ. Σάμερ - Αθανάσιος Αμάρι ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή του δημάρχου κ. Ιωάννη Κόκουρα με κύριο ερώτημα: «Γιατί τόση βιασύνη για την ανάπλαση της πλατείας;», σημειώνοντας ότι δεν διαφωνεί με την ανάπλασή της, αλλά αυτό να γίνει με βάση ώριμες μελέτες και σωστή ενημέρωση.
Επίσης, ο κ. Αμάρι ασκεί μια γενικότερη κριτική στη δημοτική αρχή σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις.
Αναλυτικότερα στην παρέμβασή του ο κ. Σάμερ - Αθανάσιος Αμάρι αναφέρει:
«Η πρόσκληση από το πράσινο ταμείο άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2019, οπότε υπήρχε χρόνος για ενημέρωση, διαβούλευση, υποβολή προτάσεων από φορείς, εμπορικό σύλλογο, καταστηματάρχες, κοινότητα Τυρνάβου, παρατάξεις Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που φυσικά δεν έγινε.
Η πρόσκληση Δεκεμβρίου είναι η πρώτη από τις δύο προβλεπόμενες προσκλήσεις, με τις ίδιες επιλέξιμες δράσεις, με τη δεύτερη να αναμένεται να εκδοθεί ίσως και τον Ιούλιο του 2020.
Η πρόσκληση περιλαμβάνει και άλλα έργα, πέραν της αναμόρφωσης πλατειών.
Άρα κ. δήμαρχε, δεν χρειαζόταν τόση βιασύνη, χρόνος υπήρχε για να υποβληθεί μια ώριμη μελέτη, σωστά δομημένη, καλύπτοντας τις ανάγκες των δημοτών και επαγγελματιών της πόλης μας.
Προσωπικά, ενημερώθηκα για τη μελέτη ακριβώς μία μέρα πριν το διά περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς το θέμα της αναμόρφωσης της πλατείας μπήκε ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. Αυτήν τη μελέτη λοιπόν, σύμβουλοι που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις (αρχιτέκτονα, μηχανικού, μελετητή), θα έπρεπε να την αναγνώσουν, να την ερμηνεύσουν και να αποφασίσουν για το έργο μέχρι την επόμενη, δηλαδή το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Ιούνιου.
Όσον αφορά στη μελέτη που είναι και η ουσία:
-Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα μαγαζιά πέριξ της πλατείας, που στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Δεν έχει καθοριστεί χώρος στάθμευσης μότο-ποδηλατών.
-Δεν υπάρχει πρόβλεψη ανάδειξης των διατηρητέων κτιρίων.
-Δεν έχει προβλεφθεί η αποσυμφόρηση του κέντρου από τα οχήματα, προβλέποντας χώρους στάθμευσης.
-Δεν υπάρχει σύνδεση της αναμόρφωσης της πλατείας με τις αλλαγές που θα επιφέρει στο κέντρο η μελέτη της παράκαμψης, είτε αυτήν είναι η βόρεια είτε η νότια και ο αποχαρακτηρισμός των Ηρώων Πολυτεχνείου και Καραολή και Δημητρίου.
-Έχουν ερωτηθεί οι καταστηματάρχες για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι μεταλλικές κατασκευές σκίασης - πέργκολες, εξυπηρετώντας τις ανάγκες τους;
-Δεν συνδέεται η αναμόρφωση της πλατείας με τον πεζόδρομο της Αγ. Παρασκευής και τις αλλαγές που θα γίνουν στην Ανεξαρτησίας από τις αστικές αναπλάσεις Τυρνάβου.
-Το έργο θα κοστίσει 1.075.000 ευρώ. Από το πράσινο ταμείο θα λάβουμε περίπου 350.000 ευρώ. Μήπως το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι αρκετό για ένα τέτοιο έργο; Η συμμετοχή του Δήμου για το έργο πόσο θα είναι εν τέλει;
Αυτές είναι κάποιες από τις πολλές επισημάνσεις και παραλήψεις.
Αναμόρφωση πλατείας δεν γίνεται κάθε χρόνο δήμαρχε. Είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει με γνώμονα το μέλλον και όχι μόνο το παρόν, άπλα για να γίνει ένα έργο.
Συμφωνούμε πως η πλατεία πρέπει να αναμορφωθεί και να αλλάξει όψη μετά από τόσα χρόνια. Όχι όμως με προχειρότητα.
Και ο κ. Αμάρι συνεχίζει προς τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Κόκουρα: «Έχετε χρεώσει τους δημότες με το ποσό των 104.000 ευρώ για την πρόσληψη ειδικών συμβούλων και συνεργατών και έπεται και συνέχεια στις προσλήψεις σας.
-Έχετε αναθέσει σε ιδιώτη τη συλλογή, μεταφορά και πλύση καδών αστικών στερεών αποβλήτων στην Δ.Ε. Αμπελώνα και ανακυκλώσιμων υλικών Δήμου Τυρνάβου, με το ποσό των 135.000 ευρώ.
-Έχετε αναθέσει σε ιδιώτη το πράσινο στη Δ.Ε. Αμπελώνα και πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης.
Και τα περισσότερα εξ’ αυτών, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Είστε η δημοτική αρχή του αποφασίζω και διατάζω, θυμίζοντας άλλες εποχές.
Άρα μάλλον εσείς υποκρίνεστε κ. δήμαρχε.
Εν κατακλείδι: Ποια πλατεία; Ποιες 350.000 ευρώ; Εδώ με τις τακτικές που χρησιμοποιείτε χάνεται ο σεβασμός στους θεσμούς, ο σεβασμός στους συνδημότες, ο σεβασμός στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αφήστε την κακόβουλη κριτική στην αντιπολίτευση και ασχοληθείτε με τις «ζούγκλες» που έχει δημιουργήσει το πράσινο, με την ορθότερη αποκομιδή των σκουπιδιών, με την καλύτερη λειτουργία των βιβλιοθηκών, με την εύρεση λύσης για να μπει σε λειτουργία η πισίνα στο πολυδύναμο αθλητικό κέντρο, με τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων, με την αστική και αγροτική οδοποιία, με παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών», καταλήγει ο κ. Αμάρι.

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass