Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δώδεκα μαθητευόμενοι στον Δήμο Αγιάς

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, Πρόγραμμα Μαθητείας *Οι ειδικότητες και οι αμοιβές *Ενστάσεις από αντιπολίτευση

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2020 21:18
ΕΠΑΛ Αγιάς ΕΠΑΛ Αγιάς

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Ενεκρίθη κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς η ένταξη του Δήμου στις επιχειρήσεις/φορείς που μετέχουν στην υλοποίηση της Μαθητείας του σχολικού έτους 2020 – 2021 για συνολικό αριθμό δώδεκα μαθητευόμενων.


Η δαπάνη για την αποζημίωση των μαθητευόμενων εκτιμάται στις 10.000 ευρώ και η ασφαλιστική κάλυψη στις 4.200 ευρώ. Οι δαπάνες είναι γραμμένες στους ανάλογους κωδικούς των εξόδων του προϋπολογισμού του Δήμου Αγιάς.
Πρόκειται για επτά τεχνικούς φυτικής παραγωγής, τρεις εφαρμογών πληροφορικής και δύο ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων.
Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Ισότητας και Νεολαίας, Πέτρος Μπαρμπέρης, που έθεσε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου τα εξής:
Κατά την περίοδο 2020 – 2021, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από κοινού με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού θα εφαρμόσουν Προγράμματα Μαθητείας συνολικά για τους μαθητευόμενους και καταρτιζόμενους των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. – Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητάς τους.
α) Το Μεταλυκειακό έτος – τάξη Μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., έχει διάρκεια περίπου 9 μηνών και περιλαμβάνει εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας διάρκειας 7 ωρών την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται στο σχολείο, και παράλληλα «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διάρκειας 28 ωρών την εβδομάδα, επιμερισμένες ισομερώς σε τέσσερις ημέρες στον εργοδότη. Η Μαθητεία ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση 203 ωρών εργαστηριακού μαθήματος και 156 ημερών παρουσίας στον χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των 12 ημερών κανονικής άδειας που δικαιούται ο μαθητευόμενος.
β) Οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του ΟΑΕΔ ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η διάρκεια φοίτησης είναι δύο σχολικά έτη, δηλαδή τέσσερα εξάμηνα. Το θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος της εκπαίδευσης πραγματοποιείται ταυτόχρονα με Πρακτική Άσκηση – Μαθητεία στους χώρους των επιχειρήσεων. Η διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης – Μαθητείας είναι ίση με τον χρόνο φοίτησης, δηλαδή έως 20 μήνες και πραγματοποιείται για 4 ή 5 ημέρες την εβδομάδα για 6 ώρες την ημέρα.
γ) Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) έχουν διάρκεια φοίτησης πέντε εξάμηνα, εκ των οποίων το πέμπτο δύναται να είναι εξάμηνο Μαθητείας. Η συνολική διάρκεια της Μαθητείας ανέρχεται σε 960 ώρες και επιμερίζεται σε 192 ώρες κατάρτισης στη δομή και 768 ώρες στον χώρο εργασίας. Η χρονική κατανομή των ωρών μεταξύ δομής κατάρτισης και χώρου εργασίας ανά εβδομάδα ορίζεται σε μια μέρα στη δομή κατάρτισης και τέσσερις ημέρες στον χώρο εργασίας, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο Πρόγραμμα Σπουδών Μαθητείας. Ο αριθμός των ωρών μαθητείας στον χώρο εργασίας ορίζεται σε 8 ώρες ανά ημέρα.
Στην εφαρμογή της Μαθητείας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον ΟΑΕΔ, οι όροι υλοποίησης είναι κοινοί για όλους τους τύπους εκπαιδευτικών δομών. Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση που ορίζεται στο 75% επί του νομίμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας». Από αυτό το ποσό η χρηματική επιβάρυνση του εργοδότη μετά την αφαίρεση της επιδότησης αναφέρεται στις επιμέρους Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις Υλοποίησης της Μαθητείας. Για τις ημέρες της κανονικής άδειας, η επιχείρηση θα καταβάλλει ολόκληρο το ημερομίσθιο, ενώ στις περιπτώσεις απουσίας λόγω ασθένειας θα εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα.
Στην εισήγηση αντέδρασε έντονα ο Ιωάννης Κασίδας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάς», ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Γενικά με την εξυπηρέτηση των μαθητών του ΕΠΑΛ είμαστε θετικοί. Υπάρχει, όμως, ζήτημα με τον γενικότερο θεσμό της Μαθητείας. Πρόκειται για ένα κλασσικό σκλαβοπάζαρο. Οι μαθητές που απασχολούνται πληρώνονται με 178 ευρώ τον μήνα. Μιλάμε για ένα αίσχος πολιτικό και κοινωνικό που δεν μπορεί να αποσιωπηθεί. Με παραξενεύει που οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν στέκονται στην ουσία των ζητημάτων, κι απλά στέκονται στα διαδικαστικά. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτούς τους ανθρώπους; Τα 178 ευρώ τον μήνα είναι αμοιβή ή κοροϊδία; Τα ένσημα που δεν αναγνωρίζονται ως εργασία ή ως συντάξιμα το θεωρείτε λογικό; Εμείς απ’ αυτή τη σκοπιά θα ψηφίσουμε λευκό στη διαδικασία. Δεν διαφωνούμε με τη μαθητεία, όμως σ’ αυτό το σκλαβοπάζαρο δεν μπορούμε να σταθούμε δίπλα σας».
Καταψήφισε, επίσης, κι η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Αγιά 2019 – Νέα Εποχή» διατυπώνοντας τις ενστάσεις της αναφορικά με τον χρόνο και τον τρόπο σύγκλησης της συνεδρίασης.

Του Νίκου Γουργιώτη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα