Μελισσοκόμος... για μια μέρα!

ΣΤΟΝ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2020 15:14

Το πρώτο επισκέψιμο μελισσοκομείο λειτουργεί στον νομό Χαλκιδικής και ειδικότερα

στον Ταξιάρχη που βρίσκεται στην κατάφυτη περιοχή του Χολομώντα (Natura 2000), δίνοντας τη δυνατότητα σε Έλληνες και ξένους, αλλά και ΑΜΕΑ, να εντρυφήσουν στον κόσμο των μελισσιών, όπου κυριαρχούν η συνεργασία, η εργατικότητα και η ομαδικότητα.
«Μπορεί το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού να τα «πάγωσε» σχεδόν όλα και να ακυρώθηκαν όλα όσα είχαμε προγραμματίσει, αλλά μόνο προσωρινά», τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπεύθυνη επικοινωνίας της πρότυπης οικοτεχνίας, Passion Forest Honey, Αθηνά Αποστολούδη.
Υπογραμμίζεται ότι το επισκέψιμο μελισσοκομείο επρόκειτο να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα και στο πλαίσιο αυτό είχαν γίνει κρατήσεις από σχολεία και συλλόγους και είχαν κλειστεί συνεργασίες με τουριστικά γραφεία για τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με τη λειτουργία του επισκέψιμου μελισσοκομείου, οι διοργανωτές επιδιώκουν πέραν του να διαδώσουν ευρέως τον σπουδαίο ρόλο της μέλισσας στο διατροφικό μέλλον της ανθρωπότητας, να βάλουν το δικό τους λιθαράκι, ώστε η Χαλκιδική που κατακλύζεται από τουρίστες κυρίως για τις ωραίες παραλίες της, να μπει στον χάρτη και για τον αγροτουρισμό της, κυρίως στη βόρεια πλευρά του νομού.
Το πρόγραμμα στο επισκέψιμο μελισσοκομείο, αφορά σε δύο στάδια. Το πρώτο, που αφορά σε μια χαλαρή εμπειρία και είναι διάρκειας δύο ωρών, γίνεται παρουσίαση με ηλεκτρονικά μέσα για τη ζωή της μέλισσας, τα φυτά, την ιστορία, τον χορό της μέλισσας, τα εργαλεία, τα οφέλη των προϊόντων, ακολουθεί παρατήρηση μελισσών σε κυψέλη παρακολούθησης και διεξάγεται το παιχνίδι «find the queen» (βρες τη βασίλισσα).

«Είναι ένα διαδραστικό και διασκεδαστικό παιχνίδι στην ύπαιθρο για μικρούς και κυρίως για μεγάλους, μέσω του οποίου ο επισκέπτης ανακαλύπτει πώς λειτουργεί η κοινωνία της μέλισσας», τόνισε η κ. Αποστολούδη και εξηγεί ότι το πρώτο στάδιο του προγράμματος ολοκληρώνεται με επίσκεψη στο εργαστήριο για παρατήρηση των παλιών, αλλά και καινούριων εργαλείων που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι. Στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν απολέπιση του κεριού, να «αναμετρηθούν» σκληρά με τον μελιτοεξαγωγέα για να βγάλουν το μέλι, ενώ θα γίνουν «μάρτυρες» της διαδικασίας και του τρόπου που βγαίνουν βασιλικός πολτός, γύρη και πρόπολη.
Το δεύτερο στάδιο αφορά σε «μια εμπειρία αδρεναλίνης, αφού οι συμμετέχοντες θα βάλουν τη στολή του μελισσοκόμου και θα πάμε όλοι μαζί στις κυψέλες για να εξερευνήσουμε και να βοηθήσουμε έμπρακτα, κάνοντας όλους τους χειρισμούς που κάνει ένας μελισσοκόμος!».
Στη διάρκεια των προγραμμάτων υπάρχει πρόβλεψη παροχής πρώτων βοηθειών και ο αριθμός των συμμετεχόντων ανά στάδιο κυμαίνεται μεταξύ των 20 και 25 ατόμων. Στο μεταξύ, τόσο ο χώρος της «Απολυμένης Πέτρας», που θα φιλοξενεί το επισκέψιμο μελισσοκομείο, όσο και το ίδιο, έχουν ενταχθεί και αποτελούν αφετηρία ορισμένων διαδρομών που έχει επιλέξει στο πρόγραμμά του ο Προαθωνικός Τουριστικός οργανισμός του Δήμου Αριστοτέλη. Υπογραμμίζεται ότι η «Passion Forest Honey», δημιουργήθηκε το 1994 και προέκυψε «λόγω δύο διαφορετικών και πολύ σοβαρών θεμάτων υγείας», τόνισε η κ. Αποστολούδη, εξηγώντας ότι η έδρα της βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του Χολομώντα Χαλκιδικής στο Πανεπιστημιακό δάσος Ταξιάρχη (Natura 2000) και στη Σιθωνία Χαλκιδικής στην περιοχή Δραγουντέλι και Άγιος Παύλος.
Οι κυψέλες της επιχείρησης μετακινούνται μόνο εντός των προαναφερόμενων περιοχών, αναλόγως την εποχή και τη βλάστηση και οι ποικιλίες μελιού που διατίθενται είναι μεταξύ άλλων τα έλατο, κούμαρο, βελανιδιά, σουσούρα (ερείκι) πεύκο και ανθόμελο δάσους από αρωματικά φυτά και βότανα της περιοχής. Συνολικά, η ετήσια παραγωγή βιολογικού μελιού φτάνει τους πέντε τόνους.
Σήμερα, η ομάδα της Passion Forest Honey, κάνει πωλήσεις μέσω, άλλων e-shop στην Ελλάδα, αλλά και σε συνεργασία με αντίστοιχα σε Κύπρο και Γερμανία, των μέσω κοινωνικής δικτύωσης και των «ήδη ευχαριστημένων πελατών χονδρικής και λιανικής που μας εμπιστεύονται και επαναλαμβάνουν τις παραγγελίες τους». Τονίζεται ότι η επιχείρηση έχει αποσπάσει βραβεύσεις για προϊόντα της, ενώ επιδεικνύει ότι συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα.
Για τη σχέση των Ελλήνων με το μέλι, η κ. Αποστολούδη επισήμανε ότι το καταναλώνουν, αλλά λίγοι κατανοούν το νοθευμένο και ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που γνωρίζουν ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο βιολογικό μέλι και στο συμβατικό. «Οι τυχεροί», όπως είπε, είναι αυτοί που αγοράζουν απευθείας από τον παραγωγό ή από το δίκτυο καταστημάτων που διακινεί τα προϊόντα του».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass