Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεμελιώθηκε η σύσταση Διεπαγγελματικής Οσπρίων

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2020 21:02

Νέες προοπτικές για τα όσπρια και του θεσσαλικού κάμπου ανοίγει η δημιουργία

της Διεπαγγελματικής Οσπρίων που πήρε σάρκα και οστά χθες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, όπου έπεσαν οι υπογραφές. Αγρότες, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και εκπρόσωποι συνεταιρισμών, με τη συμβολή και της Περιφέρειας, άναψαν το πράσινο φως για τη δημιουργία της Διεπαγγελματικής που φιλοδοξεί να βάλει φρένο και στις ελληνοποιήσεις των προϊόντων. Στη χθεσινή συνεδρίαση ορίστηκε προσωρινή πενταμελής διοικούσα επιτροπή, με τεχνικό σύμβουλο τον Ντίνο Μπλιάτσο, η οποία και θα αναλάβει τα διαδικαστικά που είναι η έγκριση του καταστατικού, η σύνταξη και κατάθεση του φακέλου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η αντιπροσώπευση στο νέο διοικητικό συμβούλιο θα είναι 50-50 μεταξύ συνεταιρισμών και μεταποιητών.

Στη χθεσινή συνέλευση παρέστησαν εκπρόσωποι από 12 συνεταιρισμούς από ολόκληρη τη χώρα, 5 εκ των οποίων από τον νομό Λάρισας.
«Πιστεύουμε ότι το φθινόπωρο θα είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε τη Διεπαγγελματική με έδρα την Κοζάνη και υποκατάστημα στη Λάρισα. Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και αποτελεσματική.
Έγιναν όλες οι απαιτούμενες διορθώσεις, ενώ η διάθεση για συνεργασία ήταν έντονη απ’ όλους. Θα ζητηθεί από την Πολιτεία να μας στηρίξει στην προσπάθεια που κάνουμε για τη θέσπιση κανόνων ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, που πλήττει τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα των οσπρίων» δήλωσε στην «Ε» ο κ. Μπλιάτσος.
Στη συνέλευση παρέστη και μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Θεσσαλίας Γιώργος Λαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τέτοιες αξιόλογες δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν στόχο να αποκτήσουν τα ποιοτικά μας προϊόντα, την προστιθέμενη αξία που όλοι επιθυμούμε. Η πατρίδα μας και ιδιαίτερα ο θεσσαλικός κάμπος ανέκαθεν είχε παράδοση στα όσπρια, τα οποία χρειαστήκαμε σε ιδιαίτερα κρίσιμες εποχές.
Στόχος όλων θα πρέπει να είναι η συνεργασία, ώστε να πετύχουμε την προστιθέμενη αξία, την αύξηση της παραγωγής αλλά και τη μείωση του κόστους. Και φυσικά με τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο».                          

Γ.Ρ.