Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σε απαξίωση και ομηρία οι καθαρίστριες σχολείων»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2020 16:56

Παρέμβαση με ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, πραγματοποίησε η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής και τομεάρχης Εσωτερικών Ευαγγελία Λιακούλη, για το καθεστώς απασχόλησης των υπαλλήλων καθαριότητας των σχολικών μονάδων που αδικούνται κατάφορα, παρά το γεγονός ότι προσφέρουν σπουδαίο έργο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:


Από την ημέρα που η χώρα μπήκε στη δίνη της πανδημίας και της συνεπακόλουθης καραντίνας, αλλά και στη μετά-covid εποχή, με εντατικούς ρυθμούς διενεργήθηκε και συνεχίζεται το πρόγραμμα καθαριότητας και απολυμάνσεων σε όλους τους χώρους ανά την Ελλάδα. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τις σχολικές καθαρίστριες, το έργο τους απέβη καθοριστικό για την προετοιμασία και απολύμανση των δημόσιων σχολείων, προκειμένου να επανέλθουμε τότε, στην εκπαιδευτική «κανονικότητα». Εν συνεχεία, λόγω της αυξημένης προσοχής κατά την περίοδο της «μετα-καραντίνας», δημιουργήθηκαν πρόσθετες και εντατικές ανάγκες καθαριότητας των σχολικών κτιρίων. Αυτό είχε όμως ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι εν λόγω εργαζόμενες με πρόσθετη υπερωριακή απασχόληση, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από μια εύλογη προσαύξηση του μισθού τους ή νέες προσλήψεις. Αξίζει σε αυτό το πλαίσιο να σημειωθεί ότι το ωράριο εργασίας του ανωτέρω κλάδου εντατικοποιήθηκε τόσο πολύ στην πράξη, ώστε να μιλάμε για σχεδόν ακατάπαυστη παροχή συνεχόμενης δουλειάς (σχεδόν διπλασιασμός της).
Καταγγελίες οι οποίες έρχονται τώρα στο «φως» κάνουν λόγο για υπερωριακές αμοιβές που εξευτελίζουν κάθε έννοια λογικής (0,40 ευρώ για κάθε αίθουσα), όπως και για ορισμένες εργαζόμενες που κινδυνεύουν να μην αμειφθούν καθόλου για την παρεχόμενη -και εν μέρει επιβαλλόμενη-υπερωριακή τους απασχόληση (!).
Όμως, οι ανάγκες επιπρόσθετης καθαριότητας των σχολικών μονάδων θα καταστούν πάγιες, από τη στιγμή που και από τον Σεπτέμβριο θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα προφύλαξης και απολύμανσης, για να αποτραπεί δεύτερο κύμα πανδημίας στη χώρα μας.
Ο κόπος των εν λόγω υπαλλήλων Υγιεινής φαίνεται να μην αναγνωρίζεται από πλευράς Πολιτείας, αλλά επιπρόσθετα να επικρατεί και αβεβαιότητα για το εργασιακό τους καθεστώς, με την προβλεπόμενη ολοκλήρωση των ΙΔ.Α.Χ συμβάσεών τους, ενώ προστέθηκε η δυνατότητα από την Κυβέρνηση να ανατίθεται η καθαριότητα σε ιδιωτικά συνεργεία. Ζητώ από τους αρμόδιους υπουργούς τη δικαίωση των καθαριστριών για τις υπερωρίες και να μας γνωρίσουν πώς σχεδιάζουν την ανανέωση των εργασιακών τους συμβάσεων, καθώς βρίσκονται σε διαρκή ομηρία».

Σχετικά Άρθρα