ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΡΟΠΤΕΡΙΣΤΕΣ

S.O.S. για ιπτάμενους αετούς και «παραπέντε»

* Καθώς με εμπλοκές στον αέρα θα θρηνήσουμε θύματα

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2015 0:19 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 0:21

 

 

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Το «παραπέντε» από τη γαλλική λέξη (Parapente) δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Λάρισα, καθώς το αλεξίπτωτο πλαγιάς έγινε σχεδόν το καθημερινό χόμπι για πολλούς συμπολίτες μας όλων των ηλικιών. Μαζί του είναι και οι αετοί, το σταθερό δέλτα –πλάνο, αλλά και τα μηχανοκίνητα παραμοτέρ και trike.

Όλα καλά, και το χόμπι ακόμα καλύτερα κρατούσε μέχρι τώρα προσφέροντας ατέλειωτες συγκινήσεις στους φανατικούς του είδους και όχι μόνο, που απογειώνονταν από Όλυμπο, Ελασσόνα και Συκούριο.

Όμως γρήγορα τα πράγματα άρχισαν να... «στραβώνουν» με ανεξέλεγκτες πτήσεις ειδικά στην περιοχή του νομού Λάρισας γύρω από το αεροδρόμιο που σε περιόδους ασκήσεων πολλές φορές έγιναν επικίνδυνες και κυριολεκτικά από τύχη και την ψυχραιμία της τελευταίας στιγμής αποσοβήθηκαν σοβαρά ατυχήματα.

Μόλις ένα χρόνο πριν, κάπου στο περασμένο καλοκαίρι, έξαλλος είχε γίνει τότε, και με το δίκιο του, ο αρχηγός ΤΑ και νυν αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, όταν στο πλαίσιο άσκησης και σε δεσμευμένη περιοχή στη Λάρισα μια τετράδα από F-16, βρέθηκε ξαφνικά μπροστά από αλεξίπτωτα πλαγιάς.

 Η τετράδα των F-16 πετούσε σε πραγματικό ύψος 2.000 ποδιών, όταν οι χειριστές είδαν αλεξίπτωτα πλαγιάς στα 2 ναυτικά μίλια μπροστά τους, στο ίδιο ύψος. Ο αρχηγός της τετράδας έκανε έναν ελιγμό αποφυγής και τελικά τα μαχητικά πέρασαν πάνω από τους αιωροπτεριστές σε απόσταση μόλις 500 ποδιών, δηλαδή περίπου 170 μέτρα, γλιτώνοντας την περιοχή μας από ένα ατύχημα στο οποίο θα είχαν εμπλακεί τέσσερα βαριά οπλισμένα πολεμικά αεροπλάνα και οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες.

Το ΓΕΑ είχε εκδώσει τότε εκδώσει ΝΟΤΑΜ, με την οποία ενημέρωνε τις δύο αερολέσχες ότι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στην Τερματική Περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου Λάρισας, με κέντρο το Πεδίο Βολής Κρανέας και περιοχή ακτίνας 30 ναυτικών μιλίων, θα υπάρχει έντονη πτητική δραστηριότητα στρατιωτικών αεροσκαφών, σε ακανόνιστες ώρες και ίχνη πτήσεων, στο πλαίσιο της αεροπορικής άσκησης «Καμπέρος 2014».

Βέβαια οι αιωροπτεριστές ήταν ξένοι και όταν συνελήφθησαν τελικά δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα!

Ένα άλλο περιστατικό συνέβη πάλι πριν από δυο χρόνια σε άσκηση με ισραηλινά ελικόπτερα στην Κρανιά Ελασσόνας που πάλι λίγο έλειψε να συμπαρασύρουν αιωροπτεριστή που είχε απογειωθεί από τη Μελούνα!

SOS ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΑ

Και επειδή τα περιστατικά αυξάνονται, SOS εξέπεμψε προχθές το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ζητώντας από τις Αερολέσχες και τους μεμονωμένους αιωροπτεριστές την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, επισημαίνοντας σε αυστηρούς τόνους:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αναφερθεί στο Κέντρο Ασφαλείας Πτήσεων και Εδάφους του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, περιστατικά κατά τα οποία, ιδιώτες αεραθλητές χρησιμοποιώντας είτε αλεξίπτωτα πλαγιάς, είτε Υπερελαφρές Αεραθλητικές Μηχανές (ΥΠΑΜ), δεν τηρούν τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.

Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί ότι από μεμονωμένους αιωροπτεριστές δεν γίνεται η προβλεπόμενη ενημέρωση των υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας των αεροδρομίων, τα οποία βρίσκονται κοντά σε περιοχές που εκτελούνται πτήσεις αιωροπτεριστών. Κατόπιν επικοινωνίας με τις αερολέσχες που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω περιοχές, διαπιστώνεται ότι συχνά οι προαναφερόμενοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σ’ αυτές, ώστε να υπάρχει περαιτέρω έλεγχος ή πληροφόρηση.

Οι πτήσεις των ΥΠΑΜ διέπονται από τις διατάξεις του σχετικού Κανονισμού της ΥΠΑ (ΦΕΚ/Β’/1068/04-08-06) στον οποίο ορίζεται ρητά μεταξύ άλλων ότι για όλες τις πτήσεις τους απαιτείται υποβολή σχεδίου πτήσης, καθώς επίσης για πτήσεις σε στρατιωτικά Α/Δ απαιτείται άδεια από την αντίστοιχη στρατιωτική αρχή.

Επιπρόσθετα, οι πτήσεις των Αιωροπτέρων και των Αλεξιπτώτων Πλαγιάς διέπονται από τις διατάξεις του σχετικού Κανονισμού της ΥΠΑ (ΦΕΚ/Β’/309/15-03-06) σύμφωνα με τον οποίο, απαγορεύεται ο χειρισμός τους σε απόσταση 10ΝΜ από αεροδρόμιο χωρίς άδεια από την υπηρεσία που κάνει χρήση, ή που ελέγχει τη συγκεκριμένη εναέρια περιοχή, ανάλογα με την περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση αεραθλητικής δραστηριότητας και εφόσον αυτή πραγματοποιείται στις προβλεπόμενες περιοχές, σύμφωνα με τα ανωτέρω ΦΕΚ, θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας καθώς και συνεχής επαγρύπνηση από τους αεραθλητές, με σκοπό την αποφυγή επισφαλών καταστάσεων και τη συνδρομή όλων στην Ασφάλεια των Πτήσεων».

Στη Λάρισα, όπως μας διαβεβαιώνουν από τον Σύλλογο Αεραθλητών, όπου συμμετέχουν αιωρόπτερα, παραπέντε και αετοί είτε με μοτέρ, είτε χωρίς, τηρούνται οι κανονισμοί και όλα τα μέλη πριν πετάξουν ενημερώνουν τον πύργο ελέγχου του ΑΤΑ.

Το πρόβλημα, θα μας πουν, κυρίως εμφανίζεται στους ξένους που δεν είναι ενημερωμένοι και επιχειρούν ανεξέλεγκτες πτήσεις και αυτοί θα πρέπει να ενημερώνονται είτε από τα ταξιδιωτικά τους γραφεία, είτε από τα σημεία εισόδου τους στη χώρα...

Αυτά λοιπόν από το ΓΕΑ, και σαν συμπέρασμα η προσοχή και η τήρηση των κανόνων στα δύσκολα χόμπι κρίνεται αν μη τι άλλο απαραίτητη για να μην έχουμε παρεπόμενα και τη χαρά να μετατρέπεται σε θρήνο!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass